Jaki sprzęt wybrać, nie zależy mi na wifi również nie potrzebuje USB. Głownie zastosowanie ma być dla przycinania torrentowców, którzy zabijają łącze 16/4 megabit. 6 Uzytkowników w sieci.
Żadne z zakupionych przezemnie urządzeń nie potrafi tego co tomato. Ostatni nabytek to wrv210 Linksysa który ma seperacje VLANów jak i przydzielania na każdy port określonej przepustowości zarówno Downloadu jak i Uploadu. Lecz torrenty i tak zabijają łacze nie maxymalnie wykorzystaną przepustowością tylko tak jak wyczytałem na forum ilością jednoczesnych połaczeń. Sta wybór Tomato. Tylko jaki sprzęt wybrać, myślalem o Netgear WNR3500L ale czy aż taki mi jest potrzebny? bede musiał wyłączyć wifi nie chcę żeby coś tam siało bezprzewodowo.
Jeśli sie mylę i za pomoca Tomato nie da sie jednak skutecznie wytępić (ograniczyć) torrentówców proszę o informacje szkoda by było znów zainwestować pieniądze w coś co do końca nie zlikwiduje problemu.
Mysle ze taki Asus RT-N10u wystarczy ci. Druga sprawa jest taka ze dobrze szukajac na allegro mozna takiego netgeara 3500Lv1 wyrwać w cenie tego asusa (ok 185zl). Ok nie potrzebujesz usb (blad bo to w sumie do samego przechowywania logow i statystyk sie przyda), nie potrzebujesz wifi (to wylaczasz) ale zyskujesz dodatkowo gigabit a to juz powinno ci sie przydac.
co do ograniczania torrentow (tylko torrentow) to sie nie da. Taki torrent potrafi skutecznie omijac wszelakie ograniczenia i poleciec nawet po porcie 80 (www) czy nawet po porcie szyfrowanym by tylko zadzialac. Mozesz natomiast ograniczyc jednostce (po ip lub mac) predkosc lacza (np dajesz mu max 6/0.5mbps) i teraz jak wlaczy torrenta to zapcha tylko tą swoja czesc lacza a pozostali beda sie cieszyc z plynnie dzialajacego netu.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Co do USB i wykorzystania go jako magazynu na LOGi i STATY to mnie zaskoczyłeś, nie przemyślalem do końca swojej wypowiedzi. Pozatym myslałem, że logi i tak zapisuja sie w urządzeniu ale jeśli na usb można zapisać np. wiele wiecej informacji to oczywiście jestem za.
Więc chyba dobrym rozwiązaniem bedzie zakupienie 3500L w wersji v1. Odnośnie torrentów to chodziło mi tylko o to ze jak wydzielę komuś np. 2/0,512 i właczy sobie ten ktoś torrenta to niech zabija swoje pasmo a nie cały dostęp do netu, stoi na tym też www i email. A przy takim ssaczu to naprawdę WSZYSTKO ledwo chodzi.
Pozdrawiam
btw. nie ma innych ZA żeby brać wersję v2 z wiekszą ilością pamięci, ktora na chcile obecną nie wykorzystuje chyba wszystkich możliwości routera?
Co do USB i wykorzystania go jako magazynu na LOGi to mnie zaskoczyłeś, nie przemyślalem do końca swojej wypowiedzi. Pozatym myslałem, że logi i tak zapisuja sie w urządzeniu ale jeśli na uzb można zapisać np. wiele wiecej informacji to oczywiście jestem za.
zgadza sie, logi zapisuja sie w urzadzeniu ale w RAMIE. Tak wiec po restarcie wszelkie logi i statystyki lacza giną. Mozna jednak wskazać by logi systemowe, statystyki bandwidth oraz statystyki iptrafficu zapisywały się na USB. Wtedy po restarcie te logi i statystyki sa odtwarzane.
Cytat
Odnośnie torrentów to chodziło mi tylko o to ze jak wydzielę komuś np. 2/0,512 i właczy sobie ten ktoś torrenta to niech zabija swoje pasmo a nie cały dostęp do netu, stoi na tym też www i email. A przy takim ssaczu to naprawdę WSZYSTKO ledwo chodzi.
i to wlasnie zrobisz bw limiterem na tomato.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Mam już WNR3500L w wersji v1 z Allegro z wgranym tomato ver. 1.28. Prędkość zegara pokazuję 133MHz na forum gdzieś widziałem info żeby zrobić clear NVRAM - czy mam go wykonać i co stracę z dotychczasowej konfiguracji ( jeszcze nie wprowadziłem żadnych swoich ustawień) ale nie chciałbym żebym musiał po tym czyszczeniu wgrywać jeszcze raz tomato ;].Już NVRAM wyczyszczony, pokazuje prędkość cpu prawidłowo.
Przeglądałem menu znalazłem interesujące mnie opcje. Bandwith Limites - QOS można ustawić predkosci sciagania wysylania priorytet i TCP i UDP Limit Rewelacja. Zobaczymy jak to będzie działać.
Chciałbym od razu zapytać czy będzie kłopot z ustawieniem aby zapisywał logi i statystyki na pamięci zewnętrznej jakimś pendrive. Widziałem, że trzeba będzie podać scieżkę ale komendami linuxowymi tylko że nie wiem gdzie i jako co zamontuje się pendrive.
I ostatnie pytanie jak ograniczyć TCP i UDP żeby było wystarczająco do przeglądania stron www (nie mam pojecie ile potrzebne jest do surfowania po www a ile połączeń jednoczesnych zabija internet)
BW Limiter działa świetnie. Na dwóch komputerach dla próby zapuszczone torrenty, każdy z IP tych kompów ma ograniczenia.
Łącze DSL 2/0,512
MAX DOWNLOAD: 2024kbps / MAX UPLOAD: 243kbps
IP: 192.168.0.101 / DLRate (256kbps) / DLCeil (512kbps) / ULRate (32kbps) / ULCeil (64kbps) / Normal / TCPLimit (30) / UDPLimit (5/s) - odpalony torrent
IP: 192.168.0.102 / DLRate (256kbps) / DLCeil (512kbps) / ULRate (32kbps) / ULCeil (64kbps) / Normal / TCPLimit (30) / UDPLimit (5/s) - odpalony torrent
IP: 192.168.0.103 / DLRate (256kbps) / DLCeil (512kbps) / ULRate (32kbps) / ULCeil (64kbps) / Normal / TCPLimit (30) / UDPLimit (5/s) - internet chodzi dobrze strony etc
A może ktoś zaproponuje mi odpowiednią konfigurację dla łacza już docelowego 16/4. w tym serwer na którym sa wystawione na świat usługi (www,email,ftp) i komputery klienckie które korzystają z internetu przy czym 3 z nich chcialbym na sztywno ograniczyc dać każdemu po max 2/0,128 (ale w maxie) z innymi nie ma problemu gdyż nic sie na nich nie dzieje nieraz zostanie otwarta strona czy poczta.
Pozdrawiam.
EDIT: Już się praktycznie wszystkiego doszukałem. Mając łącze np. 16mega suma przydzielonych gwarantowanych downloadów nie może być wieksza nic 90% całości pasma. Inaczej już jest z maxymalnym downloadem tu wedle własnego widzimisie można jednemu dac wiecej drugiemu mniej można spokojnie przekroczyc łacznie calkowitą przepustowość downloadu. Tak samo jest w przypadku uploadu, nie wiem natomiast jak ustawic ten TCP limit i UDP limit, może poprostu popróbować i zobaczyć jak będzie chodzić. Jesli się myle proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam
Edytowany przez Bzyku211 dnia 17-02-2012 21:58
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?