23 Listopada 2024 18:10:49
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.93.227
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Zasięg WRT54GL
witam,

jestem ciekawa Waszej opini, na temat zasięgu ww. modelu

Podobno jego zasięg to ok. 100m, jedni polecają do mieszkań piętrowych z ogródkiem inni odradzają.

Proszę o info czy korzystacie z tego modelu również na zewnątrz [ogródek] i czy sprawdza się on.
Czy są problemy z sygnałem...
Edytowany przez dnia 30-11-2006 16:58

robsonn
Hello,
problemów nie ma żadnych, jeśli masz mieszkanie z poddaszem (lub jednym piętrem) oraz ogródkiem to powinien sobie poradzić ... oczywiście po zaaplikowaniu mu alter. oprogramowania.
A z zasięgiem 100m to trochę ściema - przy ścianach żelbetowych nie można go osiągnąć, przy cegle jest już inaczej. Na otwartej przestrzeni zasięg na antenkach fabrycznych może wynieść nawet do 500 m.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

dziękuję za odpowiedź

słyszałam także, ze zakłócać sygnał może nawet kuchenka mikrofalowa :|

Davka
Podepnę się i zapytam do ile bezpiecznie można zwiększać mW w WRT65GL 1.1 na Tomato? Aktualnie mam 96mW i nie czuje jakiejś różnicy w wydzielanym cieple.
WRT54GL v1.1 (Tomato 1.06) + Lucent CellPipe
Neostrada 6Mbit/512kbit

bt.davka.info - mecze NBA

robsonn
Rene kuchenka mikrofalowa aż tak nie zakłóca - po ta ma wbudowany ekran żeby nie promieniować na ciebie tylko na jedzenie Wink
Bardziej niż kuchenki mogą przeszkadzać telefony bezprzewodowe DECT (też pracują na 2,4 GHz).
Davka ile to dobre pytanie. Pytanie z jak sprawa z jakością sygnału - bo im większa moc tym większe zakłócenia. Myślę, że używanie w warunkach domowych więcej niż 60, max. 84 mW mija się z celem choć to już tak za dużo.
Tomato ... since 0.01

Davka
robsonn: To nie w domowych. Tzn dom + zewn antena która musi sie przebić przez drzewa. Sygnał jest OK bo transfer wzrósł wyraźnie po podniesieniu mocy. Pytam tylko czy coś mi się nie sfajczy w nowym routerze Grin

PS. Czy WMM w Tomato może spowalniać transfer w sieci? Bo jak to włącze to spada nawet o 20%.
WRT54GL v1.1 (Tomato 1.06) + Lucent CellPipe
Neostrada 6Mbit/512kbit

bt.davka.info - mecze NBA

smelbo
dołącze się do tego tematu bo mam pytanie:
który kanał w WRT54GL-EU jest najlepszy? Ustawione mam narazie na 5 i chyba nalepiej chodzi. Przedtem na starym linksysie maiłem ustawiony kanał 4 i łaził miodzio natomiast w w/w jak ustawię na 4 kanał to tragedia, zasięg nawet jest ale prędkośc i opóźnienie tragiczne. Więc który jest nalepszy z pośród tych 13? Aha i do czego są te paramatry: Beacon Interval oraz DTIM Interval ? Jak to ustawić? Default?

zip
Najlepszy jest ten który nie jest używany w twoim zasięgu , przy czym sąsiednie kanały "nachodzą" na siebie i zakłócają się wzajemnie tak więc jeśli to możliwe zachowaj odległość 4 kanałów od "sąsiadów" (żeby było jaśniej np kanały 1, 5, 9, 13 nie zakłócają się)
Możliwe że nowy wrt ma większy zasięg i łapie sieci których poprzedni nie widział i właśnie któraś działa w okolicach kanału 4 zakłócając cię.. wbrew pozorom zmniejszenie "Transmit Power" może polepszyć jego jakość tzn sygnał będzie słabszy ale za to jakość lepsza bo nie będzie tylu zakłóceń co wpłynie pozytywnie na transfer i pingi Smile Jeśli natomiast ktoś po prostu zamontował wzmacniacz antenowy w okolicy i rzyga w eter 200mW albo więcej (Polskie prawo pozwala na max moc 100mW dla całego zestawu), lub sąsiad za ścianą postawił wifi na tym kanale to tylko zmiana kanału może pomóc.
WRT54GL v1.1 Tomato v1.11
WRT54GL v1.1 Tomato v1.11
PAP2t Stock firmware 5.1.3-LS + IPFON
Script Generator 1.00 robsonn'a Smile

robsonn
Może pomóc jeszcze przejście z polaryzacji poziomej na dużo mniej zaśmieconą polaryzację pionowa. Należy jednak pamiętać, że obydwa końce linku muszą mieć anteny ustawione na polaryzację pionową.
W przypadku np. Yagi aby uzyskać polaryzację pionową zamiast poziomej wystarczy obrócić antenę o 90* Wink
A niepokrywające się kanały to 1, 6, 11 - są najbardziej pewne ze względu na nie nakładanie się.
No i tak jak poprzednicy wspomnieli duża moc nadawania nie idzie w parze z jakością sygnału - zamiast dawać mocy ile fabryka dała należy poeksperymentować.
Btw. WMM najlepiej ni ewłączać bo i tak 90% sprzętu nie obsługuje tego standardu.
Edytowany przez robsonn dnia 03-12-2006 13:05
Tomato ... since 0.01

smelbo
mocy nadawanie nie mogę zmienić bo narazie mam orginala. Kanały wokół mnie to 1, 9, 10, 11. ja ustawiłem na 5. osobiście mam yagi ale na Accesie założyłem sektorowkę. Da się zniemić z pionowej n poziomą?

robsonn
Jeśli to sektorówka to powiem szczerze, że raczej nie ma możliwości zmiany polaryzacji bez wymiany anteny (chyba,że o czymś nie wiem to mnie oświećcie). Motyw ze zmianą polaryzacji możliwy jest w panelach, yagi, a jeśli chodzi o sektor musiałbyś zgooglować sprawę Wink
Tomato ... since 0.01

smelbo
thx, ale wydaje mi się że tak jak jest teraz to będzie chyba najlepiej

jank0
u mnie sektorówka chodziła najlepiej na 1 kanale a wlasnej roboty biquad na 11, natomiast dla yagi kanały byly bez znaczenia
"Jeżeli nie wiesz jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie"

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 93

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,430,465 unikalnych wizyt