Witam. Mam postawione Tomato na routerze w bogatej wersji 079V-EN jaką miał kiedyś shibbi w podpisie (podałbym pełną wersję ale nie pamiętam i nie wiem jak sprawdzić). Problem polega na dziwnym zachowaniu jednego portu usb. Mianowicie nie wykrywa podpietego urządzenia. Po restarcie jest widoczne i dziala poprawnie ale tylko do momentu wymontowania. Potem znowu nie widzi urządzenia. Nie wiem gdzie szukać przyczyny takiego zachowania.
Dziekuję
Jakie to urządzenie, konkretnie? Jakie są objawy "niewidzenia", nie widzi urządzenia czy nie widzi partycji? Co jest w logu dmesg po podłączeniu po raz drugi?
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430
zglupiałem juz całkowicie. Dzis zadziałało samo odłączenie i podłączenie. Podłączam pendrive ale dysk usb tez miał problemy.
jesli chodzi o "niewidzenie" to nie widzial całego urządzenia.
oto log dmesg
Zasadniczo zgadzam się z @hermes-80. Pytanie w jakim systemie plików masz sformatowane te partycje, czy obsługę tego systemu plików masz włączoną w Tomato w sekcji USB i NAS. Wszystkie filesystemy poza ext* wymagają pośredników, które znacząco zmniejszają wydajność i często gęsto generują problemy. System FAT nie obsługuje pomidorowych uprawnień do plików, co może być problematyczne. System NTFS ma dławik w postaci modułu ntfs-g.
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430
ogolnie to ten problem wystepowal tylko na jednym i tym samym z dwoch portow usb. na pendraku mam ext2 gdzie mam zainstalowany optware. w ustawieniach routera tez mam wlaczona obsluge tego systemu plikow
blad wystapił ponownie. urządzenie jakby zniknęło. Może to pyload generuje jakiś problem.
Chciałem się zalogować i wyrzuciło:
Traceback (most recent call last):
File "/opt/share/pyload/module/lib/wsgiserver/__init__.py", line 1174, in communicate
File "/opt/share/pyload/module/lib/wsgiserver/__init__.py", line 544, in respond
File "/opt/share/pyload/module/lib/wsgiserver/__init__.py", line 556, in _respond
File "/opt/share/pyload/module/web/middlewares.py", line 53, in __call__
File "/opt/share/pyload/module/web/middlewares.py", line 17, in __call__
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/middleware.py", line 152, in __call__
File "/opt/share/pyload/module/lib/bottle.py", line 843, in __call__
File "/opt/share/pyload/module/lib/bottle.py", line 838, in wsgi
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/middleware.py", line 146, in session_start_response
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/session.py", line 609, in persist
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/session.py", line 275, in save
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/container.py", line 532, in __init__
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/container.py", line 116, in __init__
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/container.py", line 544, in get_access_lock
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/synchronization.py", line 78, in file_synchronizer
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/synchronization.py", line 71, in _synchronizer
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/util.py", line 116, in sync_get
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/util.py", line 123, in _create
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/synchronization.py", line 221, in __init__
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/util.py", line 171, in encoded_path
File "/opt/share/pyload/module/lib/beaker/util.py", line 43, in verify_directory
File "/opt/lib/python2.5/os.py", line 164, in makedirs
File "/opt/lib/python2.5/os.py", line 171, in makedirs
OSError: [Errno 5] Input/output error: './tmp/container_file_lock/5'
Gdy probuje zamontować urządzenie mimo ze jest widoczne w tomato to gdy daje mount wyrzuca blad :
Failed to mount. Sprawdz czy urządzenie jest podłączone i spróbuj ponownie.
log dmesg jest w zalaczniku(nie chce zaśmiecać tematu logami bo długie sa):
jestem prawie pewien ze to pyload generuje bledy bo nawet na drugim porcie bledy wysypuje
staszko0 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Czekaj, napisałeś że udąło Ci się odmontować pendrive z /opt podczas gdy cały czas chodził pyload? I jeszcze się dziwisz, że system plików się posypał po czymś takim? /opt nie da się odmontować jeśli jakakolwiek aplikacja z niego działa. Odmontowanie przez -f kończy się tak jak u Ciebie. Ewidentnie rozjechał Ci się system plików.
Z logów wyraźnie widać że uszkodzony jest system plików (na pewno) i najwyraźniej przez to urządzenie się nie rozpoznaje poprawnie. Ewentualnie faktycznie uwalony port USB, ale na poziomie sprzętowym - reklamuj router jeśli możesz. Jest też niestety duża szansa że przeciążyłeś prądowo port USB i w ten sposób się uszkodził.
port sprzetowo jest sprawny bo aktualnie dziala przynajmniej poki nie mam odpalonego pyload. nie przeciazylem usb bo nie podpinalem nic wiekszego niz dysk zewnetrzny usb. No nic bede testował ale jestem juz prawie pewien ze nowa wersja pyload tworzy bledy.
To ciekawe - używałem nowej wersji pyloada i nie mam żadnych problemów - tak jak @tristian napisał:
- uszkodzenie sprzętowe
- rozjechany system plików
- uszkodzony dysk (kabel USB)
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
Jesteś pewien że ten skrypt na pewno działa? Sprawdziłeś w logach czy rzeczywiście zatrzymuje pyload? Przeciążyć port USB można nawet pojedynczym urządzeniem, zwłaszcza HDD USB bez dodatkowego zasilania.
@hermes-80
konfigurujesz ta wersje 4.9 tak jak te pierwsze ? czyli wybierasz tam opcje thereaded?
to jest wpiety bezposrednio pedrive do usb wiec to nie wina kabla. usb no nadal dziala a od godziny cos robie na systemie plikow na pendrivie i nadal nie wysypało, mimo ze co jakis czas odmontowuje i zamontowuje ponownie urzadzenie
Pliki konfiguracyjne nakładam ze starszych wersji - bo nie chce mi się ciągle konfigurować co wersje - czyli parametry konfiguracyjne nowej wersji są identyczne jak w 1 poście oprócz ścieżki do katalogu z plikami konfiguracyjnymi (zostawiłem domyślną) - ale to na pewno nie przez pyloada - radził bym najpierw przeformatować dysk - potem pod PC przeskanować dysk pod względem uszkodzonych sektorów, a na koniec serwis i wymiana routera.
Lub najpierw pod tomato przeskanować go - fsck.ext3
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
wrzuciłem jeszcze raz pyload i narazie dziala. co do tego czy skrypt sie wykonuje to nie wiem jak sprawdzic bo w sumie w logach nie pokazuje czynnosci wylaczania pyload.
moj skrypt w oknie run before unmounting:
#!/bin/sh
/opt/etc/init.d/pyload stop
ale moze problem polega na tym ze skrypt rozpoczyna zamykanie pyload i zanim sie zamknie to system juz odmontuje pendrive i sa krzaki z tego powodu.
Moze powinienem dac jakies opoznienie po tej linijce jakis delay tylko nie wiem jaka funkcja bedzie dobra
wrzuciłem jeszcze raz pyload i narazie dziala. co do tego czy skrypt sie wykonuje to nie wiem jak sprawdzic bo w sumie w logach nie pokazuje czynnosci wylaczania pyload.
moj skrypt w oknie run before unmounting:
#!/bin/sh
/opt/etc/init.d/pyload stop
ale moze problem polega na tym ze skrypt rozpoczyna zamykanie pyload i zanim sie zamknie to system juz odmontuje pendrive i sa krzaki z tego powodu.
Moze powinienem dac jakies opoznienie po tej linijce jakis delay tylko nie wiem jaka funkcja bedzie dobra
Na 101% skrypt nie zdąży zatrzymać pyload przed odmontowaniem, więc de facto jeśli nie używasz opcji -f to odmontowanie nie powinno się udać. Wrzuciłem znacznik czasowy do skryptu pyload i to wynik:
Czyli skrypt pyload potrzebuje 14 sekund na wykonanie operacji stop. Dopisz do swojego skryptu run before unmonting na końcu linijkę sleep 20, może pomoże. Z drugiej strony akurat ten skrypt u mnie nigdy poprawnie nie działał.
skanowalem e2fsck pendrive to wyrzucalo ze czysty ale gdy uruchomilem go z opcja -f wyrzucilo:
FileSystem: 11895/61056 files (0.2% non-contiguous), 44646/244086 blocks
nie wiem czy to ważne, ale też mam problem z USB, ano taki, że:
- gdy bezpośrednio do routera podłączony jest dysk i drukarka, to drukarka drukuje jakies bzdety a dysk dziala prawidlowo (opt + nas),
- podłaczona jest sama drukarka do tego samego portu co była - drukuje ślicznie (niezależnie od portu),
- podlaczony sam dysk rowniez dziala slicznie (niezależnie od portu)
- podłączam dysk i pendrive wykrywa raz jedno raz drugie, czasami obydwa urzadzenia.
Sytacja zmienia sie gdy do obojętnie którego portu w routerze podlacze pasywny HUB USB, a do niego drukarka i dysk. Wtedy wszystko działa bezkolizyjnie nawet dodatkowym nośnikiem pamięci.
i tak już mam podlaczone na stale, bo inaczej musialem zrezygnowac z jednego sprzetu. Może w Twoim przypadku jest inaczej, ale ja opisuje tylko moje obserwacje na moim sprzęcie.
Edytowany przez adriaanek dnia 04-01-2012 21:01
ASUS RT-N16 + Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
@adriaanek
wydaje mi sie ze moj problem jest identyczny. Moze sa jakies bledy software'owe. Wczesniej mialem tylko podpiety zewnetrzny dysk usb i nie bylo jakichkolwiek problemow a teraz sie krzaczy
Tak przy okazji co to za hub ktorego urzywasz?
choć nie miałem żadnych problemów z funkcjonowaniem pasywnego huba to już go nie używam, - nie chciałem obciążać zbytnio rutera i kupiłem aktywny hub Tracer H6. Wszystko śmiga elegandzko jestem zadowolony ; ) http://allegro.pl/markowy-aktywny-hub...32034.html
ASUS RT-N16 + Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?