Mam Asusa WL500gpv1 z Tomato 1.28.0000 MIPSR1-083V K26 USB BTgui i jest problem z DLNA.
Do wnętrza routera zmieściłem dysk 2,5', podzieliłem i uruchomiłem jak poniżej:
Podłączony do tak ustawionego routera telewizor Sony Bravia widzi serwer, ale nie ma w nim żadnej zawartości. Ścieżka na 100% procent jest poprawna, bo mogę się tam dostać zarówno przez ftp (tak wrzuciłem tam filmy) jak i z konsoli przez mc
Co ciekawe, na tym samym routerze, przed instalacją dysku, podpinałem pendrive i DLNA działał, mogłem normalnie oglądać filmy.
To nie jest kwestia formatu filmów, bo wszystkie są w formacie akceptowalnym przez tv.
W folderze jest kilkanaście filmów. Kilka razy restartowałem serwer wraz z indeksowaniem.
Widziałem w innym wątku informację, że PS3 też nie działa z DLNA na Tomato, może to kwestia sprzętu Sony?
Jakieś pomysły jak uruchomić albo choć jak sprawdzić co jest problemem?
Edytowany przez Zyongoo dnia 11-01-2012 21:40
Też mam Bravię i podobny problem. Czy u Ciebie TV widzi i odtwarza muzykę i zdjęcia, a tylko z plikami wideo ma problem?
Powoli przymierzam się do wgrania np. uShare, ale jestem zielony w tych open-sourcowych routerach, więc poszukam jeszcze rozwiązania problemu z minidlna.
tak wiec nie jest to wina ani sony ani minidlna. Jakas poprawka tediego z okresu grudzien 2010 - kwiecien 2011 cos popsula. Jak wiemy duzo wtedy bylo zmian w firewallu (ipv6). Jak wkoncu uda mi sie pozyczyc ps3 to bede mogl testowac ktora poprawka to popsula.
Co do twojego problemu. Sprobuj ustawic jakis port np 15000, wlacz skanowanie i wylacz ostatnie dwie opcje i zobacz czy pomoglo.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Twoje porady też nic nie zmieniły.
Przez tv widzę foldery i mogę w nie wejść, ale nie mają żadnych elementów do wyświetlenia.
Ftp i mc twierdzi coś innego.
Ciekawostka polega na tym, że kiedy podłączę pendrive to z niego wszystko widzę i mogę odtwarzać.
Dzięki za podpowiedzi, pozostaje czekać do nowego buildu.
Połączony z 11 styczeń 2012 21:25:32:
Nie wiem jak to działa, ale tv Sony Bravia "widzi" poprzez DLNA jedynie pliki które może odtworzyć.
Kiedy podłączy się pendrive (bezpośrednio do TV) z wieloma filmami w różnych formatach to widać je wszystkie, ale potrafi otworzyć jedynie te wspierane w systemie.
Kiedy uruchomimy w Win7 serwer dlna, ten wbudowany, to tv widzi wszystkie pliki. Pewne formaty są
transkodowane w locie, widać to po obciążeniu procka w laptopie.
Wnioskuję, że poprzez protokół DLNA tv Sony Bravia widzi jedynie te pliki, które natywnie odtwarza, albo serwer DLNA może w locie transkodować.
Tak dla potomnych: dla tv Sony Bravia umieszczać w Tomato pliki w formacie .mpeg2.
Ja do konwersji do tego formatu używam Prism Video Converter.
Wnioskuję również, że DLNA w Tomato działa poprawnie, a moje kłopoty wynikały jedynie z niezrozumienia zasady działania DLNA.
Edytowany przez Zyongoo dnia 11-01-2012 21:27
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?