Posiadam dwa routery WRT54GL z wgranym Tomato w wersji 1.28. W "docelowej" sieci jest ok. 10 komputerów.
Sieć wygląda następująco:
Jak widać na powyższym rysunku ROUTER1 to:
- WAN statyczny od ISP
- brama dla LAN 192.168.1.254
- maska podsieci 255.255.255.0
- DHCP włączone, zakres 192.168.1.1-8
- WIFI wyłączone
- część klientów ma ustawiony static IP (w tym ROUTER2).
Natomiast ROUTER2 to:
- WAN statyczny od ROUTER1
- bramka dla LAN 192.168.2.254
- maska podsieci 255.255.255.0
- DHCP włączone, zakres 192.168.2.1-8
- WIFI włączone
Na obydwóch routerach w ustawieniach "Advanced>Firewall" opcja "NAT Loopback" ustawiona jest na "Forwarded Only".
Natomiast w "Advanced>Routing>Current Routing Table" są tylko wartości domyślne, "Static Routubg Table" jest pusta, zaś RIP jest całkowicie wyłączone.
Na chwilę obecną komputery za ROUTER2 nie widzą komputerów przed ROUTER2 i na odwrót. Nie widzą tzn. nie działa sieć lokalna - nie można przeglądać udostępnionych zasobów.
Jak można temu zaradzić? Routing statyczny? Jeśli tak to jak? Niestety nie jestem aż tak zaawansowany w dziedzinie sieci i nie wiem co wpisać w "Static Routing Tables" na obydwóch routerach, aby sieć lokalna ruszyła.
Spróbowałbym wpisać na Routerze2 w statycznym routingu jako sieć docelową sieć LAN routera1 a jako bramę do niej interfejs WAN routera2 i vice versa. Ewentualnie zastanowić się nad zmianą trybu pracy Routera2 z Gateway na Router i użycie wspólnej podsieci IP dla obu LANów. Nie piszesz czy problem jest tylko z sambą, czy ogólnie. Czy można pingować do komputerów podpiętych pod Router1 z komputerów pod Routerem2?
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430
Hmm... najwidoczniej chodzi nie tylko o Sambę, ale o ogólne działanie sieci.
Z podsieci za ROUTER2 mogę pingować ROUTER1 i wszystkie PC (również te podłączone do ROUTER1).
Z kolei z podsieci bezpośrednio za ROUTER1 (np. PC1) mogę pingować tylko ROUTER2 (ten adres przyznany przez ROUTER1).
Próbowałem już przełączyć ROUTER2 w tryb "router", ale nic to nie dało (działało nawet gorzej ponieważ dla "gateway" PC podłączone do ROUTER2 miały przynajmniej połączenie z internetem ).
Spróbowałbym wpisać na Routerze2 w statycznym routingu jako sieć docelową sieć LAN routera1 a jako bramę do niej interfejs WAN routera2 i vice versa.
Mógłbyś powiedzieć ciut więcej jak to wklepać w Tomato w polach "Destination", "Gateway", "Metric", "Interface"? Czytając różne tutoriale i artykuły już trochę pokiełbasiło mi się wszystko w głowie.
Oczywiście mógłbym zwyczajnie przestawić ROUTER2 w tryb switch'a (wyłączyć WAN i DHCP), ale zależy mi na wydzieleniu osobnej podgrupy adresowej. I zależy również na działaniu "sieci" (Samba). Wydaje mi się, że jest to możliwe - przecież gdy jakaś sieć ma więcej niż 255 hosty to jakoś administratorzy łączą podsieci.
Pozdrawiam
Edytowany przez mlody-kaszub dnia 28-12-2011 22:30
Chyba nie jest możliwe zrobienie tego tak jak chcesz.
Ewentualnie mógłbyś dostać się tylko do jednego kompa za routerem 2 (tego - którego ustawisz w DMZ)
albo można spróbować tak, routerowi 2 przyznać na wan tyle adresów ile jest podłączonych klientów po lanie i potem zamaskować te adresy dla poszczególnych komputerów.
Ale ja uważam, że najlepsza by była jedna sieć.
Edytowany przez Steel_Rat dnia 28-12-2011 22:48
Hej, a co się stanie jak w routerze 2 wyłączysz dhcp, a połączysz lan z routera 1 z lanem routera 2-go(jeden port jest wolny)?
Potrzebujesz 2 podsieci dla celów administracyjnych czy jakiś innych?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?