Właśnie zakupiłem ww. router oczywiście z myślą o przesiadce na Tomato. Wertuje całe forum i generalnie znajduję przeróżne informacje, mam tutaj na myśli jak wgrać Tomato. Czy mógłby mi ktoś opisać metodę jaką sam wgrywał Tomato na ten sprzęcik, nie zasłyszane czy przeczytane metody, tylko z praktyki. Prosiłbym też o informację jakie Tomato najlepiej polecacie na ten router - Shibby, Victek, TeddyBear. Z opcji jakie będę wykorzystywał, to: vlany, vpn, torrenty najlepiej z gui, bw limiter. W sumie im więcej będzie opcji tym lepiej. Najwyżej nie będę z nich korzystać. I jeszcze jedno pytanie, czy po przesiadce z oryginalnego softu na Tomato można wgrywać inne wersje Tomato z poziomu menu, czy za każdym razem trzeba walczyć jakąś specjalną metodą.
Co tu tłumaczyć ?? Są tylko 2 metody:
- Asus restoration
- DD-WRT >> Tomato
Specjalnie dla ciebie nikt tego nie będzie objaśniał po raz n-ty - opisy są poprawne i do znalezienia.
Najprostsza metodą jest: Asus Restoration: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/wire...LUS_B1.zip - dokładny opis: str. 32
Uprzedzam pytanie i wątpliwości:
- manual tyczy się routera RT-N10 ale ta procedura jest identyczna również przy RT-N16
Cytat
czy po przesiadce z oryginalnego softu na Tomato można wgrywać inne wersje Tomato z poziomu menu
Tak.
Edytowany przez hermes-80 dnia 18-12-2011 17:30
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
ja tez kupiłem kilka dni temu rt-n 16 i wgrałem sposobem przez Asus restoration opis tego wziełem z tego linka http://tomatousb.org/tut:installing-on-asus-rt-n16
poczytaj o wersjach i dobierz jakas dla siebie
do mojego asusa wgrałem wersje AIO (czytaj w podpisie)bo spokojnie wchodzi na rt-n16
pytanie co zrobiłem źle...?? i kto może mi pomóc to odkręcić...
// EDIT //
udało mi się "wejść" na router, ale strasznie wolno komunikuje sie on z komputerem.... - ładuje się jakbym ściągał fim przez modem.. -.-'
Edytowany przez panda86 dnia 19-01-2012 19:11
dziękuję za błyskawiczną odpowiedź... zauwazulem ze nie zrobilem jeszcze jednego punktu, mianowicie: "Usuń wszystkie dane w pamięci NVRAM" ale wlasnie to robie... wiec moze teraz bedzie szybko i sprawnie, na razie czekam
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?