Witam
Na szybko, posiadam Asusa rt-n16 oraz rt-n10. Na obydwu wgrane tomato (najnowsze mody). Po skonfigurowaniu rt-n10 w trybie wireless ethernet bridge (do tv i jednego kompa) wszystko niby ładnie działa, tylko co kilkanaście pingów pojawia się jakiś taki powyżej 1000ms. Nie wiem w którym miejscu leży problem, w trybie clienta wszystko jak najbardziej OK. Testowałem na różnych wersjach tomato i cały czas taki sam efekt.
Może któryś z kolegów zna rozwiązanie tego problemu?
A może da się ustawić tak tego AP w trybie Clienta, żeby był praktycznie "przezroczysty".
Chciałbym mieć możliwość ustawienia limitera i innych ustawień (na rt-n16) zarówno dla PC jak i TV.
Na RT-N16 (to jest router, który rozdaje IP tak?) ustawiłbym normalnie limity dla wszystkich urządzeń w sieci, z tym że TV i ten jeden PC potraktowałbym jako jedno urządzenie (zsumowałbym ich minimalne łącze).
Dlaczego?
Ten nadrzędny router dawałby IP drugiemu routerowi (miałby przydzielone pasmo tego TV i PC), a ten drugi z kolei rozdawałby nowe IP dla TV i PC oraz sam dzieliłby własne pasmo na 2 urządzenia.
Pewnie da się lepiej, ale spróbować pomóc zawsze nie zaszkodzi ;]
hardcorerzeznik
Oczywiście mam taką konfigurację teraz.
majkel152
Zaraz sprawdzę
Połączony z 13 luty 2012 22:09:45:
Wiem, że post jest stary, ale do dzisiaj nie udało mi się rozwiązać problemu.
W miarę możliwości starałem się kombinować z ustawieniami, przeczytałem kilkanaście tematów ludzi, którzy również spotkali się z takim problemem (niestety mam 8 użytkowników w domu i pozbawienie ich dostępu do internetu grozi śmiercią, dlatego nie mam zbyt wiele czasu żeby się tym zająć) .
Sprawa jest dość istotna, gdyż w trybie clienta nie da się korzystać z drukarek sieciowych, skanera, dysku itd. (do ap clienta mam podłączone 2pc, tv i telewizje n).
Chciałem podać gotowe rozwiązanie dla innych użytkowników, niestety muszę się poddać . Sprawdziłem chyba wszystkie możliwe przyczyny takiego zjawiska opisane na zagranicznych forach, niestety cały czas dokładnie ta sama sytuacja. Jediyne co przychodzi mi do głowy to wadlwy sprzęt (tylko czemu w trybie clienta działa idealnie?)
W trybie wds sytuacja jest dokładnie taka sama (no może pingi minimalnie niższe).
Za wszelkiego rodzaju pomysły z góry dziękuje
Edytowany przez kubasob dnia 13-02-2012 22:09
Do N15U podłączone PS3, przycina przy graniu online, widać skaczące pingi, jak temu zaradzić ?
PS3 połączone po WiFi działa normalnie. N15U i PS3 stoją koło siebie, więc to nie problem zasięgu.
Czytam po zagranicznych forach, że lepiej sprawdza się DDWRT, ale tak przywykłem do tomato, że chce się pomęczyć i to zrobić
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?