27 Listopada 2024 23:37:10
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.222.20.250
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Dobór urządzeń do domowej sieci pod tomato
marolman
Witam

Potrzebuje zakupić dobrej jakości switch (8 portów) do sieci domowej, zależy mi na tym żeby switch był jak najmniejszych rozmiarów, żeby się zmieścił do mojej centralki, rozważam zakup Switch Gigabit TP-Link TL-SG1008D 8 portów problem jest z gabarytami i nie wiem czy nie będę musiał przejść na starszy model Switch TP-Link TL-SF1008D 8 portów, czy ktoś poleca jakiś inny switch o w miare małych rozmiarach.

Dzięki, pozdrawiam
Edytowany przez marolman dnia 13-11-2011 13:21
..::Linksys WRT54GL::..

..::Ovsilink WL-1600GL::..

..::D-Link DIR-320::..

majkel152
5 port jakiś ;p jednak swego czasu miałem na oku fajny mały switch, jak znajdę to podeśle link Smile

http://allegro.pl/netgear-gs108ge-swi...81362.html
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

marolman
switch bardzo fajny tylko cena trochę wysoka ale jak nie będzie nic tańszego to trzeba będzie dołożyć i kupić tego Netgear

Mam jeszcze inne pytanie

Czy na jednym kablu sieciowym można podłączyć dwa urządzenia, dokładnie chodzi mi o to żeby z jednej strony kabla zrobić dwie wtyczki podłączyć do switcha dwie wtyczki i z drugiej strony to samo tylko już do dwóch urządzeń końcowych, czy takie coś ma prawo bytu czy będą zakłócenia i nic z tego nie będzie?

Motyl35
...marne szanse chyba na taki kabel, żeby zadziałał :

http://pl.wikipedia.org/wiki/8P8C

Dudzio
Będzie działać ale z mniejszą prędkością. Są przecież takie gotowe rozwiązania i działają link do przykładowej aukcji
http://allegro.pl/rozdzielacz-lan-splitter-2-komputery-1-kabel-fv-i1912824796.html

majkel152
no niestety tylko setkę tak puścisz, wiem bo sam zrobiłem taki z nudów Smile podaj wymiary wewn tej centralki to sie pomyśli, może bym mojego dlinka zmienił Grin
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

marolman
Dzięki za odpowiedzi

Wymiary na switch nie mogą przekraczać wymiarów Switch Gigabit TP-Link TL-SG1008D - 200x140x28 a najlepiej żeby był jak najmniejszy i żeby był równie dobry a nawet lepszy Smile

majkel152
a poszukaj starszego d-linka jak z mojej sygnaturki, ma 160x110x24 bez nózek gumowych
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

marolman
Zmieniłem temat wątku bo nie chce pisać kolejnych tematów, pierwotny temat był (switch do routera pod tomato).
Mam kilka pytań odnośnie budowy i konfiguracji mojej sieci. Na początku pozwolę sobie opisać jak wygląda obecnie moja sieć .

Centralka znajduje się pod szafką z bezpiecznikami, do niej dochodzi po jednym kablu sieciowym z każdego pomieszczenia (6 kabli) oraz dodatkowe 6 kabli sieciowych które są przeznaczone do telefonu RJ12 i mogą być adoptowane jako kabel sieciowy więc teoretycznie będzie po dwie końcówki w każdym pomieszczeniu. Obecnie w centralce umieszczony jest router Ovsilink WL-1600GL (tomato) ze względu na wielkość i brak switcha, wszytko chodzi bardzo dobrze włącznie z WIFI, problem jest taki ze router ma tylko 4 porty i nie wszystkich pomieszczenia mają sieć. Mam kilka pytań przy modyfikacji sieci
1. Chce wymienić w centralce router na switch,stanęło na Switch Gigabit TP-Link TL-SG1008D czy ktoś może jeszcze coś innego polecić o ciut mniejszych rozmiarach a równie dobrego lub jeszcze lepszego (switch d-link dgs-1008d nie jestem zainteresowany bo słyszałem o nim nieciekawe opinie)
2. Zamieniając router na switch w centralce osłabię przepustowość po kablu, bo jak wiadomo switch będzie się łączył kabel z jednym z portów routera, czy to znacznie osłabi transfer czy nie ma większego znaczenia
3. Myślę również o zmianie routera na coś nowszego (z tomato) z Wifi 802.11 n, zależy mi na mocnym wifi żeby sygnał dochodził do II pietra (dwa stropy) aby uniknąć stawiania AP.
4. Myślę również o podłączeniu pod router Dysku sieciowego zastanawiam się nad Synology Disk Station DS210j, QNAP TS-219P+, Seagate BlackArmor NAS220
Urządzenie ma mi służyć do magazynowania danych i robienia ich kopi oraz łatwy dostęp do nich.

Proszę o pomoc przy wyborze urządzeń oraz o komentarz odnośnie tak stworzonej sieci.

Dzięki

Steel_Rat
Ad1) Nie rozumiem tego punktu. Nie piszesz dalej czy masz inny router, który zarządza ruchem. Jeśli ten Ovsilink WL-1600GL z drugiej strony podpięty jest bezpośrednio do dostawcy internetu, który przyznaje tylko jeden adres, to nie zamienisz routera na switcha.
Ad2) Jakby router pracował tylko jako switch, to zamiana go na normalny switch nic nie zmieni w przepustowości łącza. (Przy tych samych parametrach).
Ad3) Pewnie Asus RT-N16, albo coś z radiem 5Ghz
Ad4) Tu nie mogę pomóc.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

marolman
Ad1 przede wszystkim chodzi mi o dobór switch, może faktycznie nie wszystko jest jasne to już naświetlam, router będzie umieszczony w innym pomieszczeniu (internet od dostawcy doprowadzony jest zarówno do centralki jaki tego pomieszczenia) od niego będzie szedł kabel do centralki (switch)

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 84

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,021,311 unikalnych wizyt