Witam,
chciałbym opisać trzy z moich wielu problemów z tomato i prosić o ewentualną pomoc w ich rozwiązaniu.
Mam 2 routery, jeden TP-Link TD-W8910g w którym zapisane jest hasło od dostawcy internetu oraz podpiętego pod niego Netgear WNR3500L z tomato na pokładzie.
Problem 1.
pod windowsem stabilność prędkości podczas pobierania jest marna w porównaniu z tym samym laptopem pracującym pod linuksem. Przeprowadziłem sobie test ustawiając w Bandwidth Limiter download na 10Mb/s i obserwowałem wykres generujący się w IP Traffic. Pod linuksem prędkość pobierania była bliska 10Mb/s i w całym okresie odchyłki w prędkości były minimalne, natomiast w windowsie prędkość z jaką pobierałem ten sam plik (rozmiar ponad 1G była bardzo rozrzucona a jej średnia wartość dużo niższa niż ta pod linuksem. Podejrzewam że jest to kwestia sterowników ale może się mylę.
Problem 2.
mam względnie nowego laptopa, który ma kartę działającą w standardzie N. Gdy miałem oryginalny soft (1 dzień) wszystko śmigało wyśmienicie, natomiast odkąd mam wgrane tomato to niestety nie mogę się połączyć w żaden sposób z routerem przez wifi. Problem występuje zarówno pod windowsem oraz linuksem.
Problem 3.
mam również starszego laptopa który obsługuje standard G, na nim nie mam problemu z połączeniem się z routerem przez wifi lecz problem pojawia się gdy odchodzę z nim od routera do drugiego pokoju. Niby sygnał ma siłę 90% ale bardzo często nie mogę się połączyć z routerem (pokazuje się komunikat o złym haśle, albo taki mówiący o nie możliwości uzyskania IP), natomiast gdy już się połączę to prędkość połączenia bardzo się zmienia (w zakresie od 5Mb/s (czyli maksymalnej ustalonej wartości dla tego laptopa) do 0,5Mb/s). Dodam że na tym laptopie jest zainstalowany tylko linux.
proszę o jakąkolwiek pomoc w naświetleniu jak rozwiązać którykolwiek z tych problemów.
pozdrawiam
Edytowany przez karmazyn dnia 21-10-2011 14:35
Czyściłeś NVRAM po wgraniu Tomato ??
Zainstaluj InSSIDer-a na laptopach i przeskanuj otoczenie w poszukiwaniu zakłóceń.
Nie masz jakiś mikrofalówek, niań elektronicznych lub innego sprzętu mogącego powodować zakłócenia.
Ustawiłeś standard wifi na Automatyczny?
Pouaktualniać sterowniki na laptopach do najnowszych wersji.
Czasami zmiana kanału pomaga we współpracy z InSSIDerem (znalezienie najmniej wykorzystywanego kanału - chociaż w przypadku N to nie ma za wielkich manewrów).
Jeśli nadal będą problemy to zmienić wersje Tomato.
Router w pozycji pionowej nie pozasłaniany jakimiś szafkami i innymi bibelotami - to wszystko wpływa na zakłócenia i tłumi sygnał.
Jeśli nie występuje jakieś uszkodzenie sprzętowe w routerze to zazwyczaj wina leży po stronie kart wifi w laptopach.
Edytowany przez hermes-80 dnia 21-10-2011 15:56
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
Po 12 godzinach próbowania różnych konfiguracji okazało się że na kanale 6 (który w trybie auto był zawsze ustawiany) coś w całym mieszkaniu wprowadza zakłócenia, więc po zmianie na kanał 11 wszystko zaczęło w końcu śmigać
Tak prosta sprawa a potrafi tyle krwi napsuć :/
Wielkie dzięki hermes-80 za wskazanie drogowskazu (:
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?