Witam, otóż od jakiegoś czasu używałem routera TP-Link TD-W8950ND + AirLive WL-1600GL (Tomato v1.28.0006 PL). Tplinka miałem skonfigurowany w tryb bridge, natomiast Airlive był w trybie PPPoE z wpisaną nazwą użytkownika i hasłem. Wszystko działało super przez jakies pół roku. Po czym Telekomunikacja zmieniła mi port na centrali (aby była możliwość uruchomiania usługi 6mb) od tej pory wspomniana wyżej konfiguracja nie chce działać. Owszem Tplink synchronizuje sie z centralą ale na Tomato czały czas mam connecting... Dodam jeszce że gdy ustawie Tplinka bezpośrednio w tryb PPPoE (Bez używania wl-1600gl z tomato) łączy sie on bez problemu. Próbowałem czyścić nvram, resetowac ustawienia do 0 i wpisywac od nowa(łącznie z DNS'ami), niestety nic nie chce działać. Ustawiałem tez WAN w tomato w tryb DHCP (gdy tplink właczony byl w trybie routera a nie bridge) i to tez nie przyniosło skutku. Niewiem czemu sam Tplink działa a juz współpracowac z tomato nie chce. Prosiłbym was o sugestie i porady jak rozwiązać ten problem.
W sumie ustawienie podane przez gawar7 pomogło. Ma tylko jeden minus, a mianowicie nie mam kontroli nad połączeniem internetowym. Przedtem aby zresetować połaczenie wybierałem w toamto połącz/rozłącz teraz musze wyciagac kabel z gniazdka. Próbowałem więc iść za radą shibbiego i wgrac nowe Tomato i tu wybrałem wersje K26-1.28.905xRAF-ML-MIPSR1-070V-Std.trx Lecz podczas ładowania z poziomu www wyskoczł mi błąd. Niewiem wiec czy wybrałem odpowiednią wersje do tego routera, jeśli nie to prosiłybym o podanie kompatybilnej a zarazem najnowszej wersji tomato dla Airlive wl-1600gl.
Wrzuciłem 1.28.0905 MIPSR1-070V K26 Mini. Tp link w trybie bridge i nadal nic ;(. Jeszcze poprzednim sofcie miałem taką sytuaacje ze Tplink w w trybie PPPoE i tomato tez, tu i tu była wpisana nazwa uzytkownika i hasło czego konsekwencja było raz łączenie sie tomato a raz tplinka. Wiec w sumie juz sam niewiem jak to powinno byc ;x
Zawsze możesz zalogować się na modem wchodząc pod adress 192.168.2.1. Ja niestety tak działam na PPPoA i nie narzekam bo mam kontrolę nad wszystkim (dostęp do parametrów linii). Twoje połączenie z netem musi być realizowane przez PPPoA a tego Tomato ani inny soft nie obsługuje (ja nie znalazłem) jedyne pocieszenie to takie, że po PPPoA masz troszeczkę szybszy net.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?