Będę wdzięczny za pomoc, wskazówki co zrobić aby nie zawieszał mi się internet.
Mam program np do sprawdzania proxy - kilka tysięcy. Po już 2-3 tysiącach przestają mi działać strony www, a program tez niby dalej skanuje ale nowych wykrytych proxy nie ma więcej tak jakby przestawała lub blokowała się sieć. Czy możliwe, że router wrt54gl mi blokuje połączenie/internet?
Na co zwrócić uwagę lub co zmienić w ustawieniach abym korzystał normalnie bez względu na podłączone programy i ilość połączeń itp?
Po restarcie routera i modemu znowu wszystko chodzi ładnie.
Dzięki
aha zapomniałem dodać, że mam wgrane tomato na tym routerze
Połączony z 07 wrzesień 2011 14:55:20:
Posiedziałem w sieci szukając rozwiązania ale nic nie pomaga.
Miałem tomato standardowe 1.23 do tej pory na wrt54gl v1.1. Jak włączam program do np sprawdzania proxy (30 czy np 100 wątków) to kilka minut chodzi ok, po czym przestaje internet działać. Nawet jak wyłączam program, robię z panelu reboot routera to niewiele daje - wtedy wyłączam listwę zasilającą i po restarcie modemu i routera wszystko działa jak należy aż do momentu gdy znowu nie włączę ten program (a jest mi bardzo potrzebny niestety).
Zmieniałem ustawienia limitu połączeń i timeout ale to niewiele daje
Wczesniej na tomato 1.23 np miałem na końcu już takie ustawienia:
Zrobiłem aktualizację oprogramowania według tutka z tej strony do wersji Tomato128ND-SpeedMod-0120 - ustawienia jednak jakie widzę to raczej standardowe, a z połączeniami i moim problemem się nic nie zmieniło i dalej mi pada wszystko gdy tylko włączę program do sprawdzania proxy.
Zastanawia mnie przy okazji czy po wgraniu softu z tym modem spped mode i wyczyszczeniu według tutaka pamięci nvram ustawienia optymalizaujące router mogły się wykasować?
Teraz mam takie ustawienia:
Czy ktoś może mi dać jakąś wskazówkę bo siedzę już którąś godzinę drugi dzień i nie mogę znaleźć rozwiązania. Objawy wyglądają jakbym używał mocno p2p... Czy coś da się zrobić?
Może jedyne wyjście to kupno nowego routera- jesli tak to jaki aby moje problemy się skończyły?
Będę wdzięczny za pomoc
Edytowany przez rebel dnia 07-09-2011 14:55
faktycznie - dzięki za sugestie bo byłem pewny, że to coś routerze a problemem chyba jest modem speedstream 5667, który nie jest ustawiony jako bridge (z tego co wyszukałem to nie da się go w łatwy sposób ustawić jako bridge).
Hmm wiec teraz w takim razie decyzja czy kupić:
1. Router z modemem adsl np NETGEAR DGN2200 lub D-LINK DSL-2740B
2. Modem jakiś używany za 30, 40zł i do tego np router Netgear-a WNR3500L
Pytanie czy stabilność, szybkość pkt 2 jest dużo większa niż 1?
Najważniejsze aby mi nic nie blokowało netu (2 lub 3 lapki wifi), działało szybko i stabilnie. Choć trochę kusi mnie rozwiązanie aby podłączyć drukarkę przez usb i mieć ją jako sieciową...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?