24 Listopada 2024 06:03:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.82.252
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Brak internetu - WRT54GL i internet z Netii
albertos
Witam!

Od dzisiaj mam umowę z Netią. Dostałem od nich router Netiaspot, jednak wolałbym pozostać przy swoim WRT54GL z Tomato 1.27 PL. I mam tego typu problem: Gdy podłączam kabel do Linksysa nie ma internetu. Jednak w "centrum sieci i udostępniania" wszystko gra. Wszystkie adresy IP, maski itp myślę, że przepisałem poprawnie z Netiaspotu do Linksysa... Co może być przyczyną braku internetu?
A może ten Netiaspot MUSI być cały czas podpięty i dopiero do niego podłączyć Linksysa? Jak to wygląda?

Netiaspot:
img52.imageshack.us/img52/1875/konfiguracja.png

Pozdrawiam!

hermes-80
Chyba nie podpinasz kabla telefonicznego pod port ETH WAN w routerze WRT ??
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

iroc
@hermes-80 a to było by dopiero dobre. Rj-11 do Rj45 Smile
Musi być 1. modem (bridge) 2. WRT
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

bartowy
mam identyczny problem..

reasumujac jedyna mozliwosc to ustawic w routerze netii bridge i pod to podpiac wrt54gl? Z tym ze sprzet netii nie bedzie juz funkcjonowal jako router wifi?

W moim zamysle bylo podlaczenie do routera netii drugiego routera (padlo na wrt54gl) i puszczenie go kablem pietro wyzej, gdyz router netii (pirelli P.DG 4000G) nie ma zasiegu na wyzszym pietrze.

dejfit
Chcesz puszczać kabel przez 1 piętro ?Sad Nie znam tego pirelli, ale jak dla mnie jeżeli nie da się go ustawić jako bridge to lepiej kupić najtańszy modem/router z ADSL, który ma taką opcję.

TF
@dejfit
A co jest złego w puszczaniu kabla na inne piętro? Zupełnie nie rozumiem dlaczego uważasz ten pomysł za zły.

@bartowy

Cytat

bartowy napisał(a):
mam identyczny problem...
To znaczy też próbowałeś wpinać kabel telefoniczny do gniazdka RJ-45? Wink
Oczywiście możesz podpiąć router netii jako główny a WRT54GL użyć jako dodatkowy AP (w najprostszej wersji wyłączasz DHCP na WRT i łączysz kablem porty LAN obu routerów), chociaż tracisz wtedy sporo z możliwości, jakie mógłby Ci zaoferować WRT, gdybyś go używał jako głównego routera.
Możesz też przełączyć tego netia spot w tryb bridge (czytałem, że się da) ale wtedy zostajesz z jednym AP (zrób test, czy ten WRT zapewnia wystarczające pokrycie obu pięter).
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101

bartowy
pirelli posiada opcje bridge, ale wtedy dziala jedynie jako modem, a sygnal idzie przez wrt. W moim glownym zamysle chodzilo o to aby jedno pietro obslugiwal pirelli, a drugie wrt (polaczony przez porty LAN).

pytanie do @TF jak wylaczyc DHCP? bo po podpieciu wrt pod pirelli kablem sieciowym, siec dziala elegancko, ale nie ma dostepu do internetu. Tak jakby WRT nie odbieral sygnalu od modemu/routera pirelli :/ co jest dla mnie (jako amatora) troche dziwne, bo gdy podpinam ten sam kabel od pirelli do jakiegokolwiek kompa to internet jest.

dejfit

Cytat

TF napisał(a):
@dejfit
A co jest złego w puszczaniu kabla na inne piętro? Zupełnie nie rozumiem dlaczego uważasz ten pomysł za zły.

Jeden woli plastik, inny wybierze drewno, trzeciemu nie przeszkadza brudny samochód a ja nie lubię kabli i sprzętu sieciowego podpiętego w różnych miejscach w domu oraz wiercenia. Kwestia estetyki. Tylko tyle i nic więcej. Czy autor chce pliki w sieci wymieniać i zależy mu aby było szybko ? Niech ciągnie kabel. Bartowy przez strop będziesz wiercił ? Grin

WRT54GL na pewno zapewni dobre pokrycie 2 pięter.

@bartowy
Mówisz jesteś amatorem i dziwi Cię, że nie masz internetu. A może wypadałoby te dwa urządzenia skonfigurować . Jak myślisz ? Samo się nie zrobi. Po co chesz wyłączać DHCP ? Internetu od tego na WRT54GL nie przybędzie.
W Setup'ie WRT 54GL ustawiasz connection type jako PPPoE, wpisujesz login i hasło do Netii, wybierasz klasę adresów oraz maskę (klasy adresów dla WAN i LAN muszą być inne), Pirelli ustawiasz jako bridge, wpinasz jako WAN do WRT54GL. Trudne ?
Kabel skoro tak bardzo kable i zabawę z młotkami SDS lubisz pociągniesz sobie na piętro. Sprzęt będzie w jednym miejscu przynajmniej.

Cytat

bartowy napisał(a):
W moim glownym zamysle chodzilo o to aby jedno pietro obslugiwal pirelli, a drugie wrt (polaczony przez porty LAN).

Po co ? WIFI nie wystarczy na piętrze ? Po co ten kabel ? Ile komputerów w sieci ?
Edytowany przez dejfit dnia 08-09-2011 12:51

TF
@dejfit
Przestań się czepiać tego kabla Wink. Jak chce kabel, to niech sobie pociągnie.

Z zasięgiem WiFi pomiędzy piętrami różnie bywa - przy testach wyszło mi, że mój laptop potrafi nawiązać i utrzymać stabilne połączenie (choć o mizernej prędkości) przez dwa stropy i dwie ściany, natomiast smartphone kuzyna nie widzi sieci już jedno piętro nad tym samym AP.

Co do wyłączania DHCP (przy konfiguracji z dwoma AP) to internetu jak najbardziej może przybyć Smile (choć nie na samym WRT, ale na klientach podpiętych do sieci).

@bartowy
Nie powiem Ci jak wyłączyć DHCP na WRT bo nie znam tego sprzętu, ani jego oprogramowania.
Prawdopodobnie najlepiej to zrobić łącząc tylko komputer i ten router (bez podłączania innych urządzeń) wtedy wejść na stronę konfiguracji i wyłączyć DHCP.
Jeśli WRT ma ustawiony taki sam adres IP (od strony LAN) co ten od Netii (adres bramy domyślnej, gdy podłączasz komputer do routera) to należy to zmienić (np. przestawić w jednym z nich 192.168.1.1 na 192.168.1.2 - to przykład, nie wiem jaką mają domyślną adresację).

dejfit
Nie czepiam się. Nie widzę sensu w jego przypadku. Jak chce to będzie ciągnął, nie mój cyrk nie moje małpy.

Cytat

TF napisał(a):
@bartowy
Nie powiem Ci jak wyłączyć DHCP na WRT bo nie znam tego sprzętu,ani jego oprogramowania.

Nie znam bardziej popularnego routera. Soft poniżej:
http://ui.linksys.com/files/WRT54GL/4.30.0/Setup.htm

Cytat

TF napisał(a):
Jeśli WRT ma ustawiony taki sam adres IP (od strony LAN) co ten od Netii (adres bramy domyślnej, gdy podłączasz komputer do routera) to należy to zmienić (np. przestawić w jednym z nich 192.168.1.1 na 192.168.1.2 - to przykład, nie wiem jaką mają domyślną adresację).

192.168.1.1 na 192.168.1.2 Shock
Ekstra GrinGrin . Jak kulą w płot taka porada delikatnie mówiąc.

TF

Cytat

dejfit napisał(a):
192.168.1.1 na 192.168.1.2 Shock
Ekstra GrinGrin . Jak kulą w płot taka porada delikatnie mówiąc.

A mógłbyś uzasadnić swoją opinię? W mojej instalacji mam właśnie tak zrobione.

hermes-80
Ja też nie rozumiem tej polemiki dejfit.
Nie dość, że TF zaproponował najstabilniejsze i rozsądne połączenie 2 AP poprzez kabel to w dodatku poprawnie wspomniał że drugiemu AP trzeba ustawić następny z kolei wolny IP na LAN.
Już nie wspominając o konieczności wyłączenie 2 DHCP na 2 AP-ku.

Nie wiem czy była tu sugestia o podłączeniu obu routerów ze sobą portami LAN by pracowały w tej samej podsieci??
Edytowany przez hermes-80 dnia 09-09-2011 13:37
Netgear WNR3500L v1

dejfit
Rozmawiamy o konfiguracji pirelli (bridge) - linksys(router) bez kabla. Przynajmniej ja. Jeżeli ktoś woli kabel i sprzęt sieciowy w całym domu to jego sprawa. Kwestia stabilności ? Przecież autor tego nawet nie podpiął. Skąd wiesz, że połączenie nie będzie stabilne ?
Mam WRT54GL na strychu a solidny sygnał w piwnicy. Tyle z moich doświadczeń.

hermes-80

Cytat

reasumujac jedyna mozliwosc to ustawic w routerze netii bridge i pod to podpiac wrt54gl? Z tym ze sprzet netii nie bedzie juz funkcjonowal jako router wifi?

Teraz trzeba uściślić bo Pirelli to router ADSL co może sugerować:
1. Bridge czyli most z modemu do eth LAN routera
2. Bridge na wifi z drugim routerem (most wifi)

Jako router ADSL-owy i w dodatku rozdawany przez netie w standardzie śmiem przypuszczać że takich skomplikowanych funkcji jak bridge na wifi nie posiada.

Więc jeśli jest to bridge między interfejsem ADSL, a eth to jedyny sposób to kabel do WAN WTR ale teraz nie wiem co przez to chce uzyskać autor problemu.

Jeśli poszerzyć obszar pokrycia WIFI to stawianie Pirelli w tryb bridge mija się z sensem całego przedsięwzięcia.
Netgear WNR3500L v1

TF

Cytat

bartowy napisał(a):
W moim zamysle bylo podlaczenie do routera netii drugiego routera (padlo na wrt54gl) i puszczenie go kablem pietro wyzej, gdyz router netii (pirelli P.DG 4000G) nie ma zasiegu na wyzszym pietrze.

Cytat

bartowy napisał(a):
W moim glownym zamysle chodzilo o to aby jedno pietro obslugiwal pirelli, a drugie wrt (polaczony przez porty LAN).

Głównie na tych zdaniach się opierałem, prowadząc dalszą rozmowę z bartowym. Była to dla mnie wyraźna sugestia, że chce dwa AP.

@bartowy
Może ty powiedz, w którą stronę mamy Cię poprowadzić? Wink

cpu
Podlacze sie do tematu, rowniez od kilku dni mam ten caly NetiaSpot ale za nic w swiecie nie moge go zmusic do pracy w trybie bridge.
Otoz chce zeby NetiaSpot byl tylko modemem a dalej za nim bedzie WNR3500L na tomato ktory poda mu dane do autentykacji po PPPoE i nic. Znalazlem instrukcje tutaj - http://www.pomagam.net/pliki/Tryb.Bridge.NetiaSpot.pdf ale przestawiajac router w ten tryb i po podpieciu WNR3500L z portu WAN na port LAN NetiaSpot nie jestem w stanie nawiazac polaczenia.

Evesath
Również odgrzębię zombie^^

Sam szukam rozwiązania jak router netiaspot zmusić do pracy w trybie bridge. Linkowana przez cpu instrukcja jest o kant glacy rozbić -- nie działa.
Raz na chwilę udało mi się złapac połączenie, ale zniknęło pare minut potem. Przeglądałem logi z netiaspota i jedyne o czym wspomina to że proces ppp jest zamykany co parę minut. Zmarnowałem parę godzin próbując różnych ustawień wprowadzanych w różnej kolejności -- bez skutku.

Jeśli ktoś miał zaszczyt skonfigurować to poprawnie to prosim o porady ;)

oszukiwacz
witam..

mam podobny problem. chcialbym aby za modem robil tp-link TD-8840T a za router LINKSYS wrt54gl. gdy na tp-linku ustawie tryb bride net przestaje chodzic. co trzeba zrobic, ustawic, by to chodzilo?

ps. szybko bo sąsiedzi napierają Smile

Evesath
@oszukiwacz

Zwykle na urządzeniu które ma działać jako modem ustawiasz tryb bridge i tyle. Natomiast router podpinasz do "modemu" przez:
- W routerze gniazdko "WAN"
- W "modemie" (czyli twoim Tplinku) gniazdko w switchu, najlepiej gniazdko nr1.

W routerze następnie ustawiasz parametry połączenia z internetem na PPPoE, dopisując tam też login i hasło połączenia ADSL. To - w dużym skrócie - wystarcza. Sam "modem" - czyli urządzenie działające jako bridge nie łączy się z internetem od tak samo z siebie, to router inicjuje to połączenie, mając podane parametry (wspomniany login i hasło).

oszukiwacz
o dzieki ci... hula. nikt nie potrafil mi tego dokladnie wytlumaczyc, a tobie sie to udalo Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 98

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,531,025 unikalnych wizyt