Posiadam telewizor Samsung LE40C650, oraz router Netgear wnr3500l z podpiętym dyskiem USB z partycjami ext3, całość obsługuje Tomato by Shibby (Tomato Firmware 1.28.0905 MIPSR2-062 K26 USB BT).
Dzięki tej konfiguracji łatwo i przyjemnie ściągam sobie film, napisy, biorę pilota i oglądam przez routera dzięki miniDLNA. Jak dotąd dokucza mi jeden upierdliwy problem. Mój telewizor razem z miniDLNA nie wspierał tzw. Captions (na polskie to będzie rozdziały???). Charakteryzuje się to tym że nie można sobie przeskoczyć odrazu do sceny w 103 minucie filmu tylko jak odpalę film następnego dnia to muszę przewijać od początku (ściągam tylko mkv 1080p i czasami dość długo to trwa).
Chciałbym więc przystąpić do spatchowania miniDLNA które siedzi w tomatousb. Nigdy tego nie robiłem, nie wydaje mi się żeby to był jakiś większy problem. Tutaj jest to mniej więcej opisane http://www.readynas.com/forum/viewtop...76&t=46830. Problemów spodziewam się gdzie indziej i stąd też powyższy post (tak tak zawsze się tak rozpisuje zanim dojdę do meritum sprawy )
Wiem że firmware które tworzy shibby posiada różne wersje, część softu jest wbudowana część można sobie poprzez ipkg zainstalować z repo shibbiego. Z tego co pamiętam to moja wersja ma "wbudowanego" miniDLNA.
Czy w związku z tym jest możliwe spatchowanie takiego "wbudowanego" miniDLNA?? Tak żeby zaaplikować interesującą mnie opcję? Może lepiej dać sobie spokój i poczekać jak wyjdzie miniDLNA 1.0.22, gdzie patch będzie już wbudowany i wystarczy zrobić ipkg update && upgrade i miniDLNA przejdzie z 1.0.21 na 1.0.22?? (Oczywiście jak shibby będzie miał czas i ochotę zrobić taką paczkę )
BTW. Z góry przepraszam za chaos w poście ale obok mnie kręci się dwóch synów i stanowczo domagają się żebym zwolnił im kompa (Need for Speed World czeka!!)
patch jest na źródła, tak więc musiałbyś ściągnąć źródła tomato, zaaplikować patch i skompilować własne tomato.
minidlna jest wkompilowane w tomato a wiec nie instaluje sie go przez zadne ipkg.
Wystarczy przesledzić moje repo tomato by zobaczyć, że ja już zaaplikowałem ten patch dla samsungów dokładnie dwa dni temu:
http://repo.or.cz/w/tomato.git/commit/10f7a928a9e0cde29110067adeedb487b3d8921a
Cytat
minidlna support now Samsung TV C550/C650 (thx amir909)
More info:
http://sourceforge.net/projects/minidlna/forums/forum/879957/topic/3708596/index/page/6
Bardzo dziękuje za szybką i treściwą odpowiedź. Nie zamierzam marudzić że trzeba czekać aż "ileś tam dni" poczekam ile będzie trzeba. Mam ogromny szacunek dla takich ludzi jak ty. Tworzenie przydatnego, porządnego softu "just for free", przy tym czas reakcji dla zmian w niezależnych projektach zdumiewa (patch dla miniDLNA) .
BTW. Mam gdzieś tam w pełni sprawnego D-linka DIR-320 na dd-wrt. Daj na priva znać czy potrzebujesz takiego sprzętu do swoich eksperymentów. Tak czy inaczej darwizna w postaci sprzętu czy też gotówki gwarantowana
Połączony z 25 sierpień 2011 00:32:47:
Shibby,
Jak wygląda sytuacja z ostatnimi zmianami w miniDLNA http://tomatousb.org/forum/t-364842 (20 strona wątku)? Wyjaśniło się już z tym skanowaniem biblioteki? Jutro zamierzam zrobić upgrade routera i nie wiem czy czekać na zmiany czy można śmiało instalować 070v-ML?
BTW. Jest gdzieś tutorial na upgrade tomato starsza wersja na tomato nowsza wersja?
Edytowany przez damianos dnia 25-08-2011 00:32
Upgrade tomato stare na nowe:
1. Czyścisz NVRAM
2. Wgrywasz nowy firmware przez www z zaznaczeniem po aktualizacji czysc NVRAM
3. Konfigurujesz router.
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle
co do problemów ze skanowaniem to nadal cisza. Sam dlna nie uzywam i nie mam jak to zweryfikowac. Prawdopodobnie cofne ostatni patch i na support samsungów bedzie trzeba poczekac do nastepnego stabilnego wydania minidlna.
Wgraj wiec, sprawdz i daj znac jak to wyglada u ciebie.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Przetestuje i dam znać jak się ma sprawa z miniDLNA. Powiedzmy że 070v będzie wadliwy, da się później spowrotem wgrać stabilną dla mnie wersje 062 lub 065? Nie będzie z tym problemów jakiś? I jeszcze jedno: czy teraźniejsze ustawienia da się zgrać do jakiegoś pliku, obrazu, co kolwiek, czy później należy wszystko z palca jeszcze raz ustawiać?
BTW. Zauważyłem na forum że wszyscy chwalą tutorialie zrobione przez shibby. Gdzie znajde te mityczne tutoriale???
Ustawienia można zgrać do pliku i potem je przywrócić. Opcja dostępna w menu Administration -> Configuration
Backup Configuration - zapisywanie
Restore Configuration - odtwarzanie
Oczywiście że można potem wrócić do poprzedniej wersji bez żadnych problemów
------------------------- Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN || Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?