23 Listopada 2024 05:46:25
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.46.90
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Jaki router z wifi pod antenę zewnętrzną?
Makaron
Witam. Mam Pentagram Cerberus P6331-6 i coś sie z nim dzieje bo strasznie przymula ładowanie stron www na kompie podłączonym przez wifi (300m, jak są koło siebie to działa ok).
Postanowiłem, że zakupie router z alternatywnym oprogramowaniem (głównie myślałem nad tomato pl).
Miałem zakupić Asusa RT-N10, gdy się dowiedziałem, że niema już wersji pod Tomato.
Myślałem Na WL-1600GL, bo nic nie znalazłem z jedną anteną w podobnej cenie.
Proszę was o pomoc w wyborze. Jedyne co wymagam to, aby można było podłączyć antenę zewnętrzną (YAGI).

iroc
Zależy do jakiej kwoty chcesz zakupić sprzęt ? rt-n10 znajdziesz jeszcze.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Makaron
Szukałem wszędzie i są tylko rewizje B lub B1(nowy). Kwota do 200zł. Router tylko do podziału neta bez torrentów i tym podobnych bajerów.

shibby
rt-n10 bylby najodpowiedniejsdzy jezeli znalazlbys wersje pod broadcoma, bo ma najnocniejszy procek.

Możesz szukać ew uzywanejgo asusa wl500gp. Dawałem ci chyba nawet link do jednej z ofert. Pamietaj że wersja v1 miała mocniejszy procek.

Ovislink też dałby rade.

Rtn12 ma dwie anteny ale ciekawe co by było gdyby wymusić mu tryb b/g i w zaawansowanych wlaczyc tylko jedna antene, może by zadzialalo.

Na koniec zaproponuje ci inne rozwiązanie. Rozumiem że ta zewnetrzna antena to po to by rozsylac neta gdzies tam dalej. Zainwestuj więc w nano m5 i zapomnij o problemach z jakością połączenia. Pisałem na forum o swoim przypadku. Miałem link miedzy rtn16 a ovislinkiem na 20m przez 2 ściany szczytowe. Link często się zrywał a nawet jak juz działal to max na 600KB/s.
Zainwestowałem w ubnt (łącznie całem 400zł za dwie sztuki) i problem jak ręką odjął. Link stabilny jak skała a trasnfery po linku lecą po 3,5MB/s czyli blisko 7x szybciej. W wolnej przestrzeni osiągnąłem nawet 10MB/s po linku. Jak dla mnie warto zainwestować w M5 i postawić sam link. Zresztą co tu dużo mówić... ten sprzęt nadaje się do linku na odległość 12km z predkościa do 150mbps (75mbps w jedną stronę). Fajne jest w nim też to, że to sprzęt AIO czyli AP i antena w małej puszce zasilana przez PoE.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Makaron
Dla mnie najlepiej byłoby kupić Asus RT-n10 tylko nigdzie niema chyba że z 2 ręki.
Rt-n12 fajny, ale muszę mieć pewność że będzie działać.
WL500gp za mną nie przemawia, może dlatego że są problemy często z zasilaczem.
Cena jest dla mnie bardzo ważna, więc na początku brałem tylko pod uwagę wl-1600gl i rt-n10.
Czy będe odczuwał różnicę między ovislinkiem a np. rt-n12?

shibby
przy wyzszych laczach tak. Roznica w procku miedzy (jezeli dobrze pamietam) 240MHz ovisa a 300 MHz asusa bedzie zauwazalna. Ponadto asusa ma 32MB a ovis tylko 16MB. To też może mieć wpływ na wydajność.

co do wl500gp to nie ma reguły. Ja miałem przez 2 lata wl500gp v2. Teraz uzywam testowe buildy na wl500gp v1 i ani razu nie mialem problemu z zasilaczem. Jak dla mnie to dobry router. Ponadto jak ci zasilacz nawet by padł to przeciez nowy nie kosztuje krocie.

piotrg
http://aukcjewp.wp.pl/ubiquiti-picost...49323.html
lub 2 używane na 5GHz (do 110 zeta się zmieścisz)
http://aukcjewp.wp.pl/listing.php/sea...gory=77968 zapomnisz o kłopotach
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

jarek7714

Cytat

Na koniec zaproponuje ci inne rozwiązanie. Rozumiem że ta zewnetrzna antena to po to by rozsylac neta gdzies tam dalej. Zainwestuj więc w nano m5 i zapomnij o problemach z jakością połączenia. Pisałem na forum o swoim przypadku. Miałem link miedzy rtn16 a ovislinkiem na 20m przez 2 ściany szczytowe. Link często się zrywał a nawet jak juz działal to max na 600KB/s.
Zainwestowałem w ubnt (łącznie całem 400zł za dwie sztuki) i problem jak ręką odjął. Link stabilny jak skała a trasnfery po linku lecą po 3,5MB/s czyli blisko 7x szybciej. W wolnej przestrzeni osiągnąłem nawet 10MB/s po linku. Jak dla mnie warto zainwestować w M5 i postawić sam link. Zresztą co tu dużo mówić... ten sprzęt nadaje się do linku na odległość 12km z predkościa do 150mbps (75mbps w jedną stronę). Fajne jest w nim też to, że to sprzęt AIO czyli AP i antena w małej puszce zasilana przez PoE. [quote]
Nie trać czasu i nerwów jak masz sprawdzone i niezawodne rozwiązania, routery z Tomato świetne są jako "centralne" w domu, z bdb QoS, multimedia, torrenty itd, ale nie do tworzenia linków WIFI ala ISP Wink
jareq

hermes-80
Proponujecie mu sprzęt na 5 GHz, a ja sądzę, że on chce wymienić tego swojego Pentagrama (bo zamula) na router z Tomato podpinając antenę yagi (2,4GHz) od swojego ISP i nie ma zamiaru tego dalej udostępniać.

Inna sprawa, że zamulanie może się wiązać ze słabej jakości linkiem lub przeciążeniami nadajnika ISP.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

jarek7714

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Proponujecie mu sprzęt na 5 GHz, a ja sądzę, że on chce wymienić tego swojego Pentagrama (bo zamula) na router z Tomato podpinając antenę yagi (2,4GHz) od swojego ISP i nie ma zamiaru tego dalej udostępniać.

Inna sprawa, że zamulanie może się wiązać ze słabej jakości linkiem lub przeciążeniami nadajnika ISP.
Cytat wkleiłem tak na szybko, a też trochę dla wyobraźni-jakby nie było napisany przez @shibby-który jest naszym Guru na Forum. Równolegle identyczne rozwiązania są na pasmo 2.4 GHz, sprzęt z innej "półki" jeżeli rozpatrujemy tutaj działanie WIFI-zarazem z ceną do przełknięcia Smile
jareq

Makaron
Chciałem (przynajmniej zamierzałem) do mojego pentagrama, który do tej pory działaj dosyć dobrze(net na wifi również) dołączyć router z tomato, a pentagram jako modem i to wszystko, a nie budować od nowa sieć.
Od tygodnia są probemy z internetem na kompie wifi. Czasem działa net super, a większość czasu nie da sie wejść na strony( wygląda jakby ginęły pakiety,sprawdzałem karte sieciową i to samo).
A wifi wygląda tak, że antena Yagi 18dbi na moim kominie jakieś 200m w lini prostej bez przeszkód do anteny Yagi 18dbi na kominie cioci i kabel prosto do komutera.

jarek7714

Cytat

Makaron napisał(a):

Chciałem (przynajmniej zamierzałem) do mojego pentagrama, który do tej pory działaj dosyć dobrze(net na wifi również) dołączyć router z tomato, a pentagram jako modem i to wszystko, a nie budować od nowa sieć.
Od tygodnia są probemy z internetem na kompie wifi. Czasem działa net super, a większość czasu nie da sie wejść na strony( wygląda jakby ginęły pakiety,sprawdzałem karte sieciową i to samo).
A wifi wygląda tak, że antena Yagi 18dbi na moim kominie jakieś 200m w lini prostej bez przeszkód do anteny Yagi 18dbi na kominie cioci i kabel prosto do komutera.
To do takiej konfiguracji router z Tomato nic nie wniesie, sprawdź to co masz w tej chwili-zmień kanał nadawania (w ogóle sprawdź eter-co tam w radiu piszczy, jak są obłożone inne kanały np.przez sąsiadów), połączenie końcówek kabla i antenę Smile
jareq

Makaron
W eterze sieci na 10 kanale i na 5 do tej pory miałem na 7 było ok. Sprawdzałem na 1 i jest to samo.
Sygnał i jakość jest taka sama jak była wcześniej więc anteny odpadają (oczywiście sprawdzałem końcówki).
Jak już pisałem kartę sieciową też sprawdziłem i ten sam problem.
Jak przyniosłem komputer do mnie i zasymulowałem taką samą moc sygnały (różne konfiguracje anten) to internet działał ok.

shibby
u mnie było 20m i problelem był natłok sieci 2.4GHz. Bez namysłu więc przeszedłem na 5GHz.

Makaron
U mnie na wsi są może max 4 sieci z moją.

shibby
nie mniej jednak to 300metrów jest. Myslę, że taki wl500gp v1 z prockiem 266MHz byłby ok. a dodatkowe usb zawsze się do czegoś przyda. Ew rt-n12 jak ktoś potwierdzi działanie na jednej antenie.

Jeżeli łącze będzie poniżej 15-20mbps to ovislink da rade.

Makaron
łącze takie jaki masz drut Wink max 20mbps wiecej linia nie wyciąga.
a czy soft na rt-n10 jest dalej rozwijany? interesuje mnie tylko PL

shibby
PLki juz od bardzo dawna nie kompiluje. Zbyt duzo z tym roboty. Myślałem, że to bedzie jednorazowe a wyszło na to ze wypuszczam nowa wersje co tydzien lub dwa. Ponadto nadal wiele osob prosiło mnie o wersje angielska. Tak wiec kompilowac 4 różne branch`e po parenaście wersji softów to już zdecydowanie zbyt wiele na moje siły.

Makaron
Asusa nigdzie niema więc pytanie ostateczne czy Ovislink wl-1600gl będzie się lepiej spisywał niż teraz mój pentagram?

shibby
Na twoim miejscu kupilbym rtn12 w jakims sklepie internetowym n komputronik. Wtedy bedziesz mial 10 dni na ew zwrot sprzetu bez podania przyczyny. Sprawdzisz sobie czy mozna wylaczyc druga antene. Jak tak to super. Jak nie to oddasz i jedyne co stracisz to koszty wysylki. Za router ci kase zwroca i wtedy kupisz ovisa bo juz wyjscia innego mial nie bedziesz

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 98

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,346,088 unikalnych wizyt