24 Listopada 2024 00:04:05
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.40.121
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
ASUS RT-N-10 niemożność połączenia
sirdoom
Witam, mam problem spory dosyć. Mój router stoi w niewielkim pokoju (3x4m około), ale w tym pokoju znachodzi ciekawe zjawisko... Kiedy siostra leżąc na łóżku próbuje się połączyć z routerem drugi/trzeci raz w ciągu dnia, to ma niewielkie szanse na utrzymanie połączenia, lub w ogóle połączenie się, a muszę dodać, że jest to jej ulubione miejsce do siedzenia na lapku... Pomaga dopiero restart routera i wtedy o dziwo nie ma żadnych problemów. Oo Może się to wydawać śmieszne, ale jest bardzo kłopotliwe. Muszę z nią dzielić internet, a nie uśmiecha mi się restartować router za każdym razem jak ona zdecyduje włączyć laptopa, co dzieje się kilka razy dziennie.
Posiadam tomato http://tomato.groov.pl/K26/build52-030H-EN/tomato-K26-1.28.9052RAF-EN-MIPSR2-030H-Std.trx - zanim ktoś doradzi upgrade: już mnie jakiś czas temu znudziło upgrade'owanie non stop z nadzieją, że coś to pomoże - przeleciałem przez 5 wersji tomato/firmware'u, router zmodyfikowałem zmieniając antenę na większą (nie pomogło), ze starego routera który się spalił. O dziwo na starym routerze problemu żadnego nie było. Jakieś pomysły? Może to kwestia konfiguracji? Większość opcji jest ustawiona na domyślne.
Zamieszczam wynik inssidera i ipconfig z laptopa siostry.
Siostra w laptopie ma Aetheros AR2427. Sterowniki aktualne, starsze też próbowałem. Jest to bardzo niezręczny problem z racji tego, że nie potrafię go na zawołanie odtworzyć :/ Jakieś rady? Jako taką anegdotę dodam, że laptop siostry też jest firmy ASUS...

Edycja: Zanim ktoś stwierdzi, że jest tłok w eterze... Też to zauważyłem i próbowałem wszystkie 13 kanałów jakie mam dostępne.

hermes-80
Nie wiem czy chodziłeś na lekcje polskiego ale z twoich opowieści wynika, że nie.

Zastanów się nad tym - że gdybyś czytał jakiś post, który ciężko zrozumieć - pomógł byś takiej osobie ?? Bo ja zazwyczaj olewam takie posty.

To w ramach przypomnienia, że nie jesteśmy społecznością aborygeńska, która posługuje się komunikacją dźwiękową (ale pewnie w ich wykonaniu jest więcej finezji niż w twoim poście), a reszta to wolna amerykanka.

Co do problemu:
Miałem taki przypadek, że Asus (laptop) skonfigurowany po DHCP Statick łączył się z siecią ale miał problem z pobraniem poprawnej konfiguracji karty sieciowej.
Problem został rozwiązany poprzez konfiguracje ręczna lub rezygnacje z DHCP Statick - jako, że to był mobilny sprzęt podpinany okazjonalnie nie drążyłem sprawy.
Może u ciebie występuje to samo zjawisko.
Edytowany przez hermes-80 dnia 23-06-2011 12:31
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

sirdoom
Ale co w tym poście jest niezrozumiałe? Bo nie bardzo widzę... i nawet nie wiem czy powinienem czuć się obrażony. Chodzi o to, że użyłem słowa anegdota? Nie wiem, skąd mi się to wzięło (wiem co znaczy to słowo), ale już trudno. Orłem z języka polskiego nie byłem, ale na migi porozumiewać się nie muszę. Może chodzi o to, że nie użyłem specjalistycznego słownictwa? Przykro mi, nie jest to moja dziedzina, opisałem problem najlepiej jak potrafiłem, ale wyraźnie widać cechy problemu i czego próbowałem:
- router ASUS RT-N-10
- nie chce połączyć laptopa po drugim/trzecim (lub więcej) uruchomieniu, do sieci
- zjawisko zachodzi w niewielkiej części pokoju, a sam pokój też duży nie jest
- pomaga restart routera
- zamieściłem wersję tomato jaką posiadam i informację, że nie pomagał upgrade zarówno firmowego systemu operacyjnego jak i tomato
- podałem model karty sieciowej w laptopie w którym problem zachodzi i napisałem, że próbowałem kilku wersji sterowników
- napisałem, że w routerze wymieniłem antenę na lepszą, ze starego routera z którym nie było podobnego problemu
- napisałem też, że nie bawiłem się w konfigurowanie tomato i większość opcji jest domyślna
- zamieściłem wynik ze sprawdzenia inssiderem i ipconfig, oraz napisałem, że próbowałem zmieniać kanał nadawania
Ponadto odpowiedziałeś na problem, więc jednak wbrew temu co piszesz da się to jakoś zrozumieć. Aczkolwiek nie miałbym nic przeciwko, gdyby krytyka była konstruktywna w jakikolwiek sposób.
Mimo wszystko dzięki, że jednak postanowiłeś odpisać na mój problem. Zgadłeś też, że miałem ustawiony Static DHCP - wyłączyłem i w razie czego napiszę, czy coś to zmieniło.

hermes-80
A jednak da się napisać przejrzycie i poprawnie stylistycznie.
Pamiętaj!
Pisząc publicznie wystawiasz świadectwo o sobie i tak cię inni odbierają jak przedstawiasz swój problem.
Netgear WNR3500L v1

sirdoom
Niestety wyłączenie laptopa z listy Dynamic DHCP nie pomogło :/

shibby
1) czy po wgraniu tomato robiles czyszczenie nvram?
2) czy problem wystepuje tylko na tym jednym laptopie? Masz możliwość sprawdzenia sieci na innym sprzęcie? (karta wifi na usb, telefon lub inny notebook).
3) czy ten sam lapek na innym APku chodzi sprawnie i bezproblemowo?

skoro na oficjalnym sofcie dzieje się to samo to:
1) albo karta wifi w laptopie nie jest kompatybilna z routerem
2) albo karta w lapku jest uszkodzona
3) albo uszkodzony jest router - wgraj oficjalny soft i reklamuj
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Piaer
Zawsze mozesz zawezyc sile nadawania sygnalu tylko do obrebu pokoju.
Skoro probowales juz prawie wszystkiego, to nie zaszkodzi zmienic tryb wifi (n, b+g i inne)

shibby
ustosunkuję się do tego co wyżej. Nie zwiększaj sygnału tylko go zmniejsz/pogorsz. Sama moc sygnału będzie słabsza ale przy okazji będziesz łapał mniej szymów i smieci w eterze. Zmniejsz moc w tomato i daj mniejsze anteny. Ustaw też tryb only B i zobacz wtedy.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

sirdoom

Cytat

1) czy po wgraniu tomato robiles czyszczenie nvram?

Tak.

Cytat

2) czy problem wystepuje tylko na tym jednym laptopie? Masz możliwość sprawdzenia sieci na innym sprzęcie? (karta wifi na usb, telefon lub inny notebook).

Trudno powiedzieć, niby na drugim lapku kiedyś też to zaobserwowałem, ale teraz tego nie widzę. Teraz problem widzę tylko na jednym lapku.

Cytat

3) czy ten sam lapek na innym APku chodzi sprawnie i bezproblemowo?

Tak, na starym routerze nie było żadnego problemu.

Cwanego sąsiada raczej nie mam, bo generalnie to ja chodzę im komputery naprawiać... Nawet Windowsa/Opery zainstalować nie potrafią.

Jak bardzo powinienem zmniejszyć siłę nadawania? 10 mW wystarczy? Nie wiem jaka jest domyślna moc nadawania, bo tomato miał u mnie domyślnie ustawione 0. Tryb only B też ustawiłem. Ewentualny feedback może się opóźnić, bo mam teraz sesję. :/

sirdoom
No cóż. Problem nadal występuje. Pożyczyłem inny router i jak ręką odjął, wobec tego będę go reklamować. Pytanie czy reklamacja zostanie przyjęta, bo sklep ma proces weryfikacji usterki, a mi osobiście nigdy nie udało się tego problemu odtworzyć, kiedy próbowałem coś zdziałać... Zawsze musiałem na efekt czekać.

Piaer
Podobno wgrywając Tomato do RTN-10 traci się gwarancję, więc zdaj relacje z przebiegu...

hermes-80

Cytat

Podobno wgrywając Tomato do RTN-10 traci się gwarancję, więc zdaj relacje z przebiegu...

Heheh, a jaki problem jest wrócić do OFW ??
Żaden.
Netgear WNR3500L v1

sirdoom

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

Heheh, a jaki problem jest wrócić do OFW ??
Żaden.

Co też uczyniłem i wyczyściłem config Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 95

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,480,581 unikalnych wizyt