jestem laikiem, ale postaram sie przedstawic sprawe w miare przejrzyscie.
Otoz jak wiadomo LiveBox (tutaj ze starszym softem i nawet nie chce sie upgradnac) czesto lubi sie zawieszac, a jedyna mozliwoscia przywrocenia internetu jest fizyczne odlaczenie LiveGrozy od zasilania i podlaczenie go. Niestety jednak nie zawsze moge sobie zapezwnic fizyczny dostep do urzadzenia. Zauwazylem, ze podczas zwiechy router odpowiada jednak doskonale na ping. Czy istnialaby mozliwosc restartu urzadzenia za pomoca np. telnetu?Pytam o to, bo mam dzialajacy skrypt wykorzystujacy telnet do zmieniania IP w nowym sofcie Liveboxa. Czy daloby sie taki skrypt jakos skompilowac, by mozna go bylo uruchamiac 2 kliknieciami z poziomu windowsa, tak jak dziala ten skrypt na zmiane IP?
Dodam, ze skrypt powinien dzialac na starej wersji oprogramowania. Ma to znaczenie, bo przykladowy skrypt na zmiane IP dziala tylko na nowym sofcie.
Druga sprawa:
na wakacje chcialbym zabrac swojego RTN-10 do domu i podlaczyc go do kabla sluzacego do podlaczenia Router-PC. Czy RTN-10 ogarnie ten kabel? Czy ewentualnie jest jakies urzadzonko zmieniajace typ kabla. Chcialbym uniknac wymiany koncowki, bo po wakacjach znowu musialbym ja zmienic...
Dziekuje Wam za odpowiedzi, a takze za pomoc, ktorej udzielaliscie mi wczesniej.
EDIT:
Troche poczytalem i przerobilem skrypt reconnectujacy na rebootujacy. Nie sadzilem, ze mi sie to uda ;)
A co do RTN-10, to przypomnialo mi sie, ze iscie prawdopodobne, ze juz jest podlaczony do Liveboxa kablem nieskrosowanym
Przepraszam zatem za zamieszanie, temat wydaje mi sie, ze mozna zamknac. Dla przyszlych pokolen uzywajacych google, podam skrypt na reboot. Skrypt dziala na nowym, jak i starym oprogramowaniu LiveBoxa.
Fajne.
Ale Livebox potrafi się zawiesić w różny sposób. Czasem nie odpowiada nawet na pingi. Mój raz osiągnął taki stan zawieszenia, że nawet to podświetlane logo TP z boku przestało pulsować i świeciło światłem ciągłym .
Rozważałem nawet zakup karty z przekaźnikami sterowanej przez USB, ale ostatecznie używany Speedstream 4101 wyszedł taniej .
Edytowany przez TF dnia 19-06-2011 23:27
Ciekawe czy ten skrypt zadziała, pewnie teraz skubany nie będzie się chciał ściąć i nie będę mógł sprawdzić
Odnośnie lampki, to u mnie w jednym Liveboxie świeciła się cały czas i nie reagowała na zmianę opcji guzikiem, co może sugerować usterkę techniczną.
W domu mam potworne skoki napięć i teraz już mam trzeciego Livegroze, bo dwa poprzednie się zepsuły. A używam tego szmelcu, bo bez Liveboxa nie można używać VoIP od TP na którym nam zależy. W TP też jest fajne, że jak skończy się umowa, to przechodzi w bezterminową, ale cena jest taka sama.
Teraz dostępne są jakieś nowe Liveboxy. Ponoć fajne. Nie zawieszają się, maja 4 porty LAN. Jednak nadal jest poważna wada... LiveGroze się dzierżawi za miesięczny haracz w wysokości 10 zł...
A mógłbyś mi bardziej przybliżyć motyw z tą kartą sterowaną przez USB? Jak się takie urządzenie nazywa, to chętnie sobie poczytam z ciekawości.
Jak się ma neostradę z telewizją, to nie ma opłaty za Liveboxa (a przynajmniej nie było jak podpisywałem umowę). W sumie telewizję mam tylko dlatego, że to była jedyna możliwość zmiany starej umowy przed terminem a dawała kilka razy większą prędkość i do tego niższe opłaty, niż stara .
Co do kart przekaźników, to jest tego trochę na allegro.
Z tego, co pamiętam, działa to jak kabelek COM na USB i wysyłasz tam odpowiednią literkę czy cyferkę, żeby przełączyć konkretny przekaźnik (chyba da się też odczytać stan).
Pomysł prosty i nie powinno być problemów po stronie routera, tylko ceny dość duże jak na tak nieskomplikowany sprzęt.
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
Fakt, trochę drogi ten przekaźnik, albo to bardzo ciekawa sprawa. Na pewno może to mieć świetne zastosowanie w jakimś innym projekcie.
Co do telewizji, to dzięki za cynk. Szczerze mówiąc nie interesowałem się tym, ale można by zacząć...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?