Mam wielki problem tylko nie wiem czy z providerem czy z sprzętem, mianowicie mam WRT54GL z wgranym Tomato 1.28 w sumie ma on już chyba z 3 lata a tomato był wgrany po miesiącu od zakupu. Internet mam dostarczony do domu światłowodem do konwertera TP link MC112CS z niego skrętka wychodzi i wlatuje bezpośrednio do portu WAN routera. W routerze wszystkie porty mam zajęte a do routera mam podpięty 24 Portowy switch 3Coma 100/1000 gdzie są podłączone wszystkie najważniejsze urządzenia które tak na prawde generują ruch a w samym routerze podpięta drukarka, komputer który jedyne co robi to stoi i dekoder nki w sumie takie tam pierdoły, troche sprzętu po wifi ale większość łączy się do 2go APka opartego na APPro który udostępnia wifi ale adresy IP przekazuje z WRT54GL czyli z brzegowego mojego routera. Ogólnie to wygląda tak
Prowider - TP link MC112CS - WRT54GL - 3Com 24x 100/1000 - AP Pro 2405
Urządzeń podpiętych do sieci mam sporo bo około 30 od komputerów przez telefonie VOIP, drukarkę/skaner itd ... U mojego dostawcy mam wykupione łącze 25Mbit/s download i upload na poziomie 2Mbit/s. Nie będę oszukiwał bo łącze dość często jest obciążone na maxa, i dość duża ilość danych przez niego przechodzi. No ale dochodząc do problemu mianowicie czasami mam pady neta, będąc pewien że to ten dziadowski tplink je powoduje zgłosiłem to do providera i oni przyjechali pomiędzy moim routerem a konwerterem światłowodowym wpieli Mikrotik RB750 w celi jak to określili monitorowania łącza. Co ciekawe ja na wrtku widzę co około 30 minut spadek łącza do zera po czym wszystko się podnosi czasami zmula tak że reset wyłączam konwerter i włączam ponownie no i czekam sobie na odpowiedź wkurzony bo trwało to prawie miesiąc i dzisiaj słyszę że generuje taki duży ruch i łącze obciążam na tyle że żaden provider mi nie zagwarantuje stabilnego łącza co więcej problemem pewnie jest router bo takiego ruchu to żadne z routerów skierowanych dla użytkownika domowego to nie wytrzymają ale jeżeli chce to oni mogą wpiąć swojego RB750 bo on jest na prawdę bardzo mocny pomimo ceny i niepozornego wyglądu wytrzyma ten ruch ale dla stabilnego połączenia oni proponują łącza biznesowe bo takie łącze jak ja mam nadaje się do ściągnięcia sobie szybko filmu ale nie do stabilnej pracy przy takim ruchu i na pewno nie przy tego typu routerach.
Uzupełniając mam WRT54GL z tomato 1.28 bez żadnych modów itd ... czysty tomato. Połączenie nawiązywane jest przez PPPoE. W czasie padów internetu router odpowiada na pingi i ogólnie nie wykazuje żadnych przejawów faktu że jest zbyt słaby. Co więcej stoi on na plastikowej podkładce chłodzącej dla laptopa z 20cm wentylatorkiem który skutecznie go chłodzi w upalne dni, a w normalnej temperaturze to i bez niego cyrkulacje ma świetną. Dodam tylko że zerwanie sesji nie zawsze następuje, a na większość problemów z internetem pomaga wyłączenie TPLinka ale prowider przekonany tym faktem nie jest.
I teraz pytanie - Jakie pomysły? Kto ma racje? WRTek nie wyrabia okej zmienie tylko na co ? I jaka pewność że zmiana routera rozwiąże problem?
Ciekawe, ja mam tplinka pod ADSL 10mb i śmiga ok, a na WRT54GL obecnie stabilne najnowsze chińskie tomato dual wan, połączyłem 2 łącza 10mb poprzez modemy ADSL w trybie bridge, i tomato się loguje, sieć na około 5 osób ale z 2 coś czasem przycisną neta, obecnie nabyłem dziś RT-N16 i przesiadam się na 1000mb LAN i wifi N, co doradzić? Kup lub jak masz starego kompa postaw na próbę to na kompie z pfsense, zrób z kompa router, może to ci wytrzyma i pośmiga stabilnie, bo jak odbierasz neta tego 25/25 z DHCP to i tak ruchem się zajmie TPlink.
Duży ruch duże obciążenie, wrt54gl nie oszukujmy się na dzisiejsze łącza ma za mało pamięci i ogólnie jest słaby, do tego dochodzi wifi. Oprogramowanie jest jak najbardziej stabilne. Zacząłbym odsprawdzenia logów w tomato, jak obciążenie procka itp sprawdź także swoje ustawienia up/down. Niepotrzebne rzeczy po prostu wyłącz jak bandwitch monitor itp.
Logi to podstawa i można dużo wywnioskować.
Jeśli nic nie pomoże podstaw inny zasilacz do wrtka, kolejnym krokiem będzie podmiana tplinka.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?