28 Listopada 2024 09:04:14
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.136.23.132
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Netgear WNR3500L wifi pomocy
allstar
niech ktos rzuci jakas kompilacja z dobrymi sterami wifi bo mam armageddon

SSID WIFI
Security WPA / WPA2 Personal + AES
Channel 6 - 2.437 GHz
Channel Width 40 MHz
Interference Level
Rate 1 Mbps

1mbps na beta 052 032
ASUS AIMESH

hermes-80
A skąd wiesz, że to problem routera, a nie karty wifi w kompie ??

buniaczek
A swoją drogą może napiszesz jaki masz soft na pokładzie?
Problem jest na większej odległości? Czy występuje nawet przy ruterze? Więcej informacji by się przydało..
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

allstar
na karcie wifi D-link DWA-131

priorytet to box na linux i na 2 tomato mips2 mam ta sama sieczke

zaintalowalem sobie na Win 7 na laptopie ta karte i co z tego ze dziala skoro nie da sie nic przegladac strona sie odpala 30 minut i bateria zdarzyla mi sie rozladowac nim wogole cos sie pojawilo

jest jeszcze druga karta digitius ale nie ma jej narazie w hurtowniach puki co chce na D-linku odpalic

150mbit do 3 metrow przy routerze wystarczy ze oddale sie i widzi tylko SSID o transferach mozna zapomniec.

przeciez tomato nie musi byc jakies swieze najlepiej jakby bylo to z linksysa co mam teraz :

Tomato Firmware 1.28.9054 MIPSR1-045 K26 Std

karta ktora probuje odpalic to jest N 2 poprzednie tomato widnieje w menu WIFI 54mbit ale stale szaleje 10-12-30-1 i brak zasiegu.

w netgearze mam obecnie to co polecil shibby
tomato-K26USB-1.28.9052RAF-EN-MIPSR2-032H-Ext-BT

ale jest gozej niz na :
tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-050-Big-BT

wiec moze cos starszego?

ja obecna chwile musze jechac na linksysie bo nie ma wifi na netgerze
ASUS AIMESH

buniaczek
Kolego piszesz bardzo chaotycznie. Sorry ale żeby zrozumieć coś z tego to trzeba się nieźle napocić.
Jeśli piszesz posty w ten sposób to nawet ciężko Ci udzielić pomocy (może postaraj się stosować zasady poprawnej polszczyzny).
Piszesz Netgear (nikt nie jest wróżką czarodziejką żeby wiedzieć jakiego masz Netgear-a).
Jeśli mówisz o WNR3500L to u mnie na Tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-052-Big-BT śmiga idealnie (zero problemów z zasięgiem - nawet przez 2 ściany betonowe).
Może tak jak na początku zasugerował kolega hermes-80 problem leży po stronie karty?
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||

Shibby_Stoner
Patrząc na rozmiary karty i moje doświadczenie z użeraniem się nad sprzętami d-linka mogę stwierdzić śmiało, że to definitywnie wina sieciówki.
Proud winner of WNR3500L v1 + Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-130-Big-VPN by shibby
WL-1600GL + Tomato-ND-SM 1.28 PL by shibby
WL-500GP v2 + openwrt 14.07

allstar

Cytat

buniaczek napisał(a):

Kolego piszesz bardzo chaotycznie. Sorry ale żeby zrozumieć coś z tego to trzeba się nieźle napocić.
Jeśli piszesz posty w ten sposób to nawet ciężko Ci udzielić pomocy (może postaraj się stosować zasady poprawnej polszczyzny).
Piszesz Netgear (nikt nie jest wróżką czarodziejką żeby wiedzieć jakiego masz Netgear-a).
Jeśli mówisz o WNR3500L to u mnie na Tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-052-Big-BT śmiga idealnie (zero problemów z zasięgiem - nawet przez 2 ściany betonowe).
Może tak jak na początku zasugerował kolega hermes-80 problem leży po stronie karty?

nazwa tematu netgear wraz z modelem Smile

nie uzywam ążćń bo sa tacy co uzywajac polszczyzny pisza z bledami gorszymi ja wole nieuzywac tychze znakow

wiec wklej mi tutaj swoja wersje bezposrednio to sobie pobiore ja jeszcze raz

mowilem ze priotrytet to linux jak cos to moge zapodac sterownik pod linuxa

wiem ze historia routerow D-linka nie byla idealna sam go mialem ale wtedy nie bylo tomato

jak dla mnie moj problem to sterowniki wifi w tej wersji tomato bo na linksysie wszedzie widac i SSID i jest sygnal
na netgearze po sflashowaniu obu tomatow sygnal wifi widnialo 54mbit wiec gdzie jest N? 100 150+?

wklej mi swoj screen od swojego tomato ile u ciebie wyswietla

moge tyz zmienic kanal sposob szyfrowania wiem ze w N to tylko AES
ASUS AIMESH

hermes-80
Na Netgearze na OFW też dzieją się takie klocki??

buniaczek
OK masz rację - nie patrzyłem na temat tylko na posta - przepraszam.
Co do wersji którą mam ja - patrz mój poprzedni post (plik znajdziesz u shibbiego na www).

U mnie win 7 łączy się na 84mbit.

Odnośnie polszczyzny - nie mam na myśli pisania z ogonkami (choć nie ma w tym nic złego), chodzi mi o zupełne minimum takie jak interpunkcja. Twoje posty zawierają jedynie znaki zapytania i czyta się to TRAGICZNIE. Przemyśl ten temat Wink

allstar
zapomnialem dodac najwazniejszego

posiadam i uzywam wciaz takze karte USB linksys b/g
ta :
http://allegro.pl/linksys-wusb54gc-eu-karta-usb-wireless-802-11g-5-i1628865231.html
i jest duza jej rozmiar powoduje ze wole przejsc sie na cos mniejszego ze wsparciem konkretnego chipa

juz dobre 2 lata i na linksysie bez problemow dziala nie wariuje natomiast od zmiany na netgeara totalna masarka.

na oryginalnym sofcie netgeara nie laczy wogole na linuxie dlatego od razu poszlo mini DDWRT=>tomato

dlatego jak dla mnie najlepszym wyjsciem jest tomato pod netgeara ze sterami od linksysa

moze ktos poleci inna kompilacja

na koniec dodam ze na chwile obecna nawet nie moge sie polaczyc po WIFI z TV Samsung ktory ma funkcje internet@tv wogole widzi tylko SSIDa i nie laczy a dzialalo Smile
ASUS AIMESH

buniaczek
Skoro nawet na oryginale nie działa to może kwestia nie tylko sterów ale sprzętu? Skoro od nowości masz problemy z radiem dla mnie oznacza to tylko jedno..

Jeszcze jedno pytanie do Ciebie: Czy próbowałeś się łączyć z siecią bez konfigurowania bezwzględnego minimum (bez zabezpieczeń, z odpalonym DHCP). Pytam żeby odrzucić możliwość błędów w konfiguracji.
Po wgraniu tomato czyściłeś nvram?

Na moim Netgear-e działa bezproblemowo 9 rożnych kart wifi (zarówno zupełne starocie jak i zupełnie nowe) - zero problemów.

allstar

Cytat

buniaczek napisał(a):

Skoro nawet na oryginale nie działa to może kwestia nie tylko sterów ale sprzętu? Skoro od nowości masz problemy z radiem dla mnie oznacza to tylko jedno..

Jeszcze jedno pytanie do Ciebie: Czy próbowałeś się łączyć z siecią bez konfigurowania bezwzględnego minimum (bez zabezpieczeń, z odpalonym DHCP). Pytam żeby odrzucić możliwość błędów w konfiguracji.
Po wgraniu tomato czyściłeś nvram?

Na moim Netgear-e działa bezproblemowo 9 rożnych kart wifi (zarówno zupełne starocie jak i zupełnie nowe) - zero problemów.

wiem ze zabezpieczony net wifi dziala slabiej bo jak sie odpala win7 to u mnie ikonka od wifi sie dlugo "obraca" po czym jest wykrzynik a potem juz pokazuje sile sygnalu.

Jak nie ma zabezpieczenia to to wszystko dziala szybciej no ale co mi z tego jak zaraz dzieciarnia to wykryje ze swoimi ipadami i obciazy mi neta a ja nie mam zamiaru blokowac kazdego z nich po macach

co do laczenia z org chodzi o to ze sprzet ktory oblsuguje karty sieciowe obsluguje ograniczona ilosc chipsetow i dobrze bo nie ma bajzlu i mniej do testowania

takze na niezabezpieczonej sieci dziala access point + WDS co mi duzo dawalo bo wtedy net byl dostepny wszedzie nawet tam gdzie potrzbuje a teraz tomato nieoblusguje crypted WDS.

ja wrzoce na rapida moj sterownik od karty N na wybranym chipsecie pod linucha to sobie mozesz obadac

na koniec powtorze po raz kolejny dluuuuuuugo jechalem na tomato 1.19PL i na tym z kazdym urzadzeniem mi sie laczylo
dlatego sterwniki od wifi sa chyba inny w nowszych wersjach
ASUS AIMESH

allstar
a moze cos starszego takie jak to ?:

http://tomato.groov.pl/K26/build54-034H-PL/tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-034H-Ext.trx
ASUS AIMESH

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 73

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,063,891 unikalnych wizyt