23 Listopada 2024 05:24:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.109.251
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Jaki sprzęt kupić do tomato
r0siu
Witam serdecznie. Mam pewne pytanie. Poszukuje sprzętu i oprogramowania do dynamicznego podziału łącza. Googlowałem i czytałem na wielu forach i kierują mnie do was. Obecnie jest łączę 4Mbit/s na dwie rodziny. Każda ma 1 komputer. Internet ADSL i netgear DGN2000. Chciałbym aby w chwili obecności dwóch pc net dzielił się na połowę, a gdy jednego nie ma to ten drugi ma full łącza. Co najlepiej kupić?? Nie interesują mnie żadne dodatkowe opcje. Prosty dobry i stabilny sprzęt pod tę opcje.

shibby
najtaniej to asus rtn10 + tomato build52 k2.6 lub sprawdzony ovislink 1600GL + tomato by MariuszNM

Osobiscie wolalbym asusa, bo jest silniejszy i ma juz radio N.

Skoro masz lacze adsl to pamietaj ze musisz miec modem adsl w trybie bridge.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

r0siu
Akurat mam jeszcze Tp -linka 1043N u mnie w pokoju więc mogę go podłączyć za routerem z tomato;] Jeśli ovislink 1600GL jest sprawdzony to wole tego

buniaczek
Przemyśl jeszcze sprawę. Bo tak jak napisał shibby "bo jest silniejszy i ma juz radio N." Warto patrzeć trochę bardziej w przyszłość.
Kolejna rzecz to Asusa chyba kupisz taniej niż Ovisa (choć różnica raczej żadna)
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

r0siu
już sam nie wiem a chciałbym to w miarę szybko zamówi.

buniaczek co masz namyśli "Warto patrzeć trochę bardziej w przyszłość"??

buniaczek
To bierz Asusa (oczywiście moim zdaniem).
Co mam na myśli? Np:
- teraz mówisz o łączu 4Mbit/s (pytanie co będzie kiedyś - zawsze warto mieć zapas "mocy" na pokładzie)
- Asus ma N = więcej danych w tym samym czasie po lokalnej sieci

Pomyśl o tym jak o zakupie kompa. Myślę że każdy kto ma do wyboru lepszy proc w tej samej cenie wybiera ten mocniejszy (takie szybkie porównanie - może nie do końca trafne ale Wink ).
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

GoGi

Cytat

r0siu napisał(a):

Witam serdecznie. Mam pewne pytanie. Poszukuje sprzętu i oprogramowania do dynamicznego podziału łącza. Googlowałem i czytałem na wielu forach i kierują mnie do was. Obecnie jest łączę 4Mbit/s na dwie rodziny. Każda ma 1 komputer. Internet ADSL i netgear DGN2000. Chciałbym aby w chwili obecności dwóch pc net dzielił się na połowę, a gdy jednego nie ma to ten drugi ma full łącza. Co najlepiej kupić?? Nie interesują mnie żadne dodatkowe opcje. Prosty dobry i stabilny sprzęt pod tę opcje.

Jaki router kupić? Zestawienie routerów obsługujących TOMATO >>klik<<

Wybieraj co chcesz. Każdy z nich po instalacji tomato ma opcję QoS (czyli podziału łącza) jak chcesz podzielić łącze na 2 kompy po kablu bierz śmiało Ovislinka 1600GL albo Asusa RT-N10.

Cytat

r0siu napisał(a):Chciałbym aby w chwili obecności dwóch pc net dzielił się na połowę, a gdy jednego nie ma to ten drugi ma full łącza.
A tak to się chyba nie da Shock. Za to można przypisać priorytety dla poszczególnych protokołów żeby np. wczytywanie stron, pasmo na gry online były ważniejsze od filmików na youtube czy p2p.
Edytowany przez GoGi dnia 12-06-2011 03:34

b3rok

Cytat

GoGi napisał(a):

Cytat

r0siu napisał(a):Chciałbym aby w chwili obecności dwóch pc net dzielił się na połowę, a gdy jednego nie ma to ten drugi ma full łącza.
A tak to się chyba nie da Shock. Za to można przypisać priorytety dla poszczególnych protokołów żeby np. wczytywanie stron, pasmo na gry online były ważniejsze od filmików na youtube czy p2p.

@GoGi - nie obraź się, ale co to za PIERDOŁY piszesz? Jak już bierzesz się za polecenie routerów pod Tomato i udzielanie porad odnośnie Tomato, to może warto by poznać jego funkcje, a nie wprowadzać ludzi w błąd?! Sorry za moją ostrą reakcję, ale jestem uczulony na wszelkiego rodzaju rady osób, na tematy których do końca nie znają.

Kształtować pasmo można za pomocą:
1. QoS
2. RAF Feauters - i za pomocą tej opcji kolega r0siu osiągnie swoje założenia...
lub
3. w wersjach Tomato bez RAF, r0siu też osiągnie swój cel - za pomocą skryptów HTB
Link do Script Generatora: http://www.openlinksys.info/downloads...oad_id=115
Edytowany przez b3rok dnia 12-06-2011 09:16
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

jarek7714
W zupełności do tego wystarczy TP-Link MR-3220-wydatek 80zł, szybki procek 400Mhz, 32 Ramu i USB na zapas. Do niego wrzucamy przez GUI Open-Wrt Gargoyle by obsy i luz Wink
jareq

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,343,824 unikalnych wizyt