Witam Panowie !
Pytanie półakademickie
Czy jest możliwość połączenia tunera sat. Topfield bez karty sieciowej ,poprzez port rs z routerem ?
Tuner miałby pracować jako klient serwera Cccamd lub Newcamd.
Domyślam się,że router powinien mieć alternatywne oprogramowanie.
Czy musi mieć wyjście rs, czy wystarczyłoby usb i użycie przelotki usb-rs do tunera ?
Jakiego routera nie z najwyższej półki można by użyć ?
Poproszę o konstruktywne uwagi i komentarze.
Ruter musi mieć wyjście rs, poczytaj o wrt54g/gl rs232 mod.
Soft kamikaze 7.09+sb4ls
Rutery do modyfikacji np wrt54g/gl
Proponuję jednak zakup Terminal Thin Client Neoware wygodniejsze i tańsze, na którym to odpalisz linuxa i będzie działał jako serwer.
Upewnij się że ma bootowanie z usb.
Pociągnę cię za jeżyk dalej,jeśli pozwolisz
Poczytałem trochę i myślę,że rozwiązanie z terminalem jest lepsze
i prostsze. Na allegro znalazłem jeden:TERMINAL NEOWARE CA10
http://allegro.pl/terminal-thin-client-neoware-ca10-800-mhz-128mb-fv-i1609564034.html#gallery
W opisach produktu w necie wyczytałem,że może pracować także na
odpowiednim Windowsie .Piszę o windowsie, bo kolega dla którego to wszystko nie kuma Llinuxa .
Wyobrażam sobie,że na windowsie można wgrać odpowiedni program z configami do połączenia z tunerem po rs?
Proszę skoryguj jeżeli wyciągam błędne wnioski.
Uważam, że sam odpowiedziałeś sobie na pytanie.
Terminal jest rozsądniejszym wyborem z większymi możliwościami jak wspomniałeś...
Osobiście nie korzystałem, ale znam kilka osób które korzysta z takiego rozwiązania i bardzo sobie chwalą.
Linux też nie jest nie do ugryzienia, ustawisz raz i pewnie będzie działał stabilnie bez żadnej kolejnej ingerencji. Możesz mieć i linux i windows.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?