28 Listopada 2024 09:34:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.141.198.147
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato na TP-LINK TD-W8961ND?
BelHeI
Witam,

chciałbym zakupić ruter TP-LINK TD-W8961ND i w wrzucić w niego Tomato[chyba, że coś innego polecacie do tego modelu Wink ], jednakże nie wiem, czy ten model TP-linka, jest wspierany przez Tomato i jak się wgl wrzuca owe oprogramowanie.
Prosiłbym w miarę możliwości, o opisanie, jak zainstalować Tomato na w/w tp-link'a.

Pozdrawia,
Maciek.

shibby
kolega jest nowy wiec przymkne oko na twoje pytanie i na nie odpowiem. Nie ma alternatyw na modemoroutery. Tak wiec ani tomato ani ddwrt ani openwrt na routery z wbudowanymi modemami adsl.

Chcesz uzywac router z tomato to kup modem adsl w trybie bridge lub router z trybem bridge i za nim router pod tomato wg potrzeb i zawartosci portfela. Powiedz co to ma byc za lacze, jaki fundusz i jakie masz wymagania/potrzeby to podpowiemy co i jak.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

BelHeI
Dziękuję bardzo za naprostowanie mnie w tej sprawie.

Jaki budżet? Chciałbym, aby było tanio i dobrze Wink - mniej/więcej tak do 250zł.
Póki co, łącze, które posiadam, to neostrada 6mb, lecz w późniejszym okresie, możliwe jest, że będę zmieniał neostradę na internet radiowy.
Czego wymagam od rutera?
- przede wszystkim, dobrego modelowania ruchu sieciowego, tak aby na jednym komputerze można byłoby pobierać, wysyłać pliki, a na drugim komputerze, grać bez lagów w gry sieciowe
- obsługa N, tak dla lepszego zasięgu
- naturalnie, możliwość wgrania alternatywnego oprogramowania Smile

P.S.
Mam takie pytanie, czy można wymusić jakoś obsługę 5Ghz na Asus'ie RT-N16?

hermes-80

Cytat

Mam takie pytanie, czy można wymusić jakoś obsługę 5Ghz na Asus'ie RT-N16?
Chyba jedynie kilofem Wink .
Do radiówki powinieneś dostać od ISP zapewne AP/Router oby coś z NanoStation.
A co do routera to już niech Shibby się wypowie.

piotrg
Asus RT-N16 ma jedno radio 2.4 GhHz
za 250 zł to 5 GHz nie dostaniesz (jeszcze nie)
Ruter z Tomato do 250 zł. to
Asus Rt-N10 ok.100, RT-N12 ok. 210 zl
Netgear 3500l ok. 260 zł lub używany

tutaj masz dokładny opisy http://www.openlinksys.info/forum/vie...ad_id=9702

W czerwcu jak wejdzie RT-N66U (pewne źródło) to narobi troszkę zamieszania i ceny ostro spadną.
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

shibby
nie piszesz nic o usb a wiec proponuje asusa rt-n12 i do tego tomato k26 mips2. Modem pod net to juz zalezy od ciebie, sprawdz moze obecny router moze dzialac jako bridge. Zajrzyj tez do dzialu tutoriale - tam jest opis modemu ZTE ktory to tepsa daje teraz z neostrada. Mozna go przestawic jako gridge (jest nawet pokazane jak) a na allegro dostaniesz go za grosze.

Jezeli jednak bedziesz chcial pojsc o krok dalej z routerem i wybrac cos z usb (pamietaj ze dzieki usb mozesz instalowac na router wiele przydatnych rzeczy, mozesz podpiac drukarke, kamerke, karte sieciowa no i co najwazniejsze dysk i na niego sciagac torrenty badz pliki z RS, usb daje naprawde wiele mozliwosci) to zainteresuj sie Netgearem 3500L. Procz tego co oferuje asus czyli radia N, netgear ma 4x wiecej ramu, mocniejszy procesor, gigabit, usb, no i oczywiscie dziala na nim tomato. Mysle ze z netgearem i modemem ZTE w 300zł byś dal rade sie zmiescic.

Ew zamiast ZTE niech inni ci podpowiedza jaki dobry modem kupic - ja nie mam neo wiec ci nie pomoge w tej kwestii.

BelHeI
A jest znacząca różnica między Netgearem 3500L, a Asusem RT-N16, dla zwykłego użytkownika, jak ja?
Pytam się, ponieważ chciałbym teraz mieć porządny sprzęt sieciowy, gdyż obecny[Linsys WAG 54G2] jest totalnym ścierwem - nie potrafi utrzymać połączenia, zapycha się i wiele, wiele innych problemów...

Ruter z USB, mógłby faktycznie mi dużo korzyści przynieść, komputer przynajmniej nie musiałby być niepotrzebnie uruchomiony Smile A więc, USB jest teraz wymogiem.

hermes-80
Słuchaj musisz mieć podstawy linuxa by sobie z tym poradzić, żebyś nie był rozczarowany jak niektórzy, a różnica miedzy Asusem, a Netgearem jest taka, że Asus ma antenki przez co ma większy zasięg.

piotrg
Asus rt-n16 CPU 533MHz, Flash 32MB, RAM: 128MB
Netgear WNR3500L CPU 400MHz, 8/64MB
Oba modele maja USB.

oprogramowanie Tomato cały czas się rozrasta i zbliża się do 8 MB także przemyśl dokładnie czy nie warto dołożyć 100 zł bo za np. 3-4 miesiące będziesz ograniczony pamięcią flash 8MB
I co znowu wymiana routera? Bierz Asusa
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin

shibby
netgear ma 480MHz cpu Wink

tak naprawde to na plus asusa przemawia:
RAM, ktorego to ma 2x wiecej niz netgear
ANTEMY a wiec i lepszy zasieg
2x USB - niektore dyski twarde 2.5" wymagaja podwojnego zasilania usb i na jednym porcie moga byc problemy z zasilaniem dla dysku.

Jak masz kase to warto wziasc Asusa. Bedziesz mial sprzet super stabilny, sprawdzony i dopracowany pod kazdym wzgledem. Lepsze (czyt nowsze) modele routerow posiadaja jedynie drugie radio na 5GHz ale pod wzgledem pozostalych komponentow nadal nie wyszlo nic mocniejszego od rtn16 Smile
Co do flasha 8MB to tomato napewno nie rozrosnie sie bardziej. Pamietajmy ze asus rtn16 jest JEDYNYM routerem poki co pod tomato ktory ma wiecej niz 8MB flash Smile

Na koniec powiem ze netgear nie jest zlym sprzetem na tle asusa. Jego ilosc ramu wystarcza, a zasilic dysk mozna przez huba aktywnego. Tak wiec jezeli nie chcesz wydawac tej stowki wiecej i wbudowane anteny ci nie przeszkadzaja to jest to dobry typ. Na jego plus napewno przemawia cena.

Teraz ty musisz zajrzec do portfela i wybrac jeden z dwóch modeli Smile

jarek7714
jak pod tomato to netgear 3500l lub asus rt-n16, resztą nie warto sobie zawracać głowy, chyba że czekać na coś nowego @piotrg>asus rt-n66u Grin
jareq

piotrg
@shibby - Fakt, Netgear ma 480 MHz procesor (brałem udział w konkursie) ale nie pisałem z głowy tylko
wstawiłem Ctr+C, Ctr+V z "naszego portalu"
http://www.openlinksys.info/forum/vie...ad_id=9702
na pewniaka. Nie bylo moim celelm wprowadzanie w błąd, umniejszanie Netgearowi lub promocja Asusa.
Nie posiadam routerów Asus ani Natgear.
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin

BelHeI
A jest może coś, co ma tak wysokie parametry jak Asus RT-N16 i posiada dual band?

piotrg
zawsze jest "coś" a nawet lepsze, tylko za ile?
Asus RT-N66U
Czy masz karty w kompie (lapku) na 5Ghz?
poczytaj co można wgrać (alternatywnego), sprawdź ceny
sprzętu na 2,4/5 GHz
Netgear WNDR3700 ale tylko v.2 Router DualBand GigaBit DDWRT
Netgear WNDR3800 lada dzień będzie dostępny
Linksys WRT610N v 2 - Tomato, DD-WRT
Linksys E4200 Dual-Band - Tomato, DD-WRT
Asus RT-N56U - DD-WRT?
Jak będziesz mieć większe fundusze (nie 250zł) to będziemy rozmawiać o konkretach a nie wirtualnie.

Niektórym użytkownikom domowym wystarcza D-Link DIR-685 bez możliwości wgrania alternatywy.
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin

shibby
jak chcez cos z dualband to przygotuj nie 250zl a ok 500zl. Z najtanszych bedzie linksys E3000 lub WRT610N v2 (poczytaj recke). Ale to sa tak naprawde netgeary 3500L z drugim radiem. (wbudowane anteny, 64mb ram, jedno usb). Mocniejszy ale i drozszy jest E4200. Asus rtn66u jak wyjdzie tez tani nie bedzie ale to juz bedzie maszyna zdecydowanie silniejsza od rtn16.

jarek7714
jak koniecznie chcesz dual-band to masz netgeara 3700v 2 za cenę ok.350zł z możliwością instalacji dd-wrt lub open-wrt gargoyle, sprzęt wydajny-procek 680mhz, ram64,flesh16 i cena rozsądna lub kup sobie ap-ka na 5ghz do netgeara 3500l, asusa rt-n16 jak chcesz mieć koniecznie tomato Wink
jareq

piotrg
@Member
Asus RT-N16 ma procek 533Mhz - BCM4718/BCM4748

[mail]www.broadcom.com/collateral/pb/4748-PB00-R.pdf[/mail]
lub http://www.broadcom.com/products/Wire...ns/BCM4718

loraz http://www.openlinksys.info/forum/vie...ad_id=9496
Specyfikacja sprzętowa
- CPU: Broadcom BCM4718 @ 533MHZ
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin

jarek7714
@maxikaaz bardzo konkretne i warte uwagi informacje, które można polecić kupującym ten sprzęt Smile
jareq

piotrg
@Member - nie zmartwisz mnie.
procesor jest taktowany 533 MHz (kogo interesuje jak jest ustawiony) skoro rozmawiamy o alternatywie i specyfikacji.
Czy udzielając odpowiedzi mam/y pisać, że:
Radio działa na 100mW ale zostało fabrycznie ograniczone,
flash ma 32 Mb ale fabryczny "wsad" ma ok. 8MB - czy tak to ma wyglądać.
Lan i Wan 10/100/1000 - producent przez nieuwagę "zapomniał" ograniczyć korzystajmy póki jest taka możliwość
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin

shibby

Cytat

W RT-N16 procek też gania na 480MHz, tak samo jak w WNR-3500L.

procek w asusie jest 533MHz ale na tomato i ddwrt dziala na 480MHz. Natomaist netgear ma procek 480MHz który na tomato i ddwrt chodzi jako 453MHz. Asus i netgear nie maja identycznych prockow.

Cytat

Heh... ciekawe w takim razie, co kryje za sobą RT-N76u

rtn76u na obecny stan wiedzy bedzie identycznym sprzetem jak rtn16 + drugie radio na 5GHz. Tak wiec bedzie to (paradoksalnie) slabszy sprzet od rtn66u

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 75

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,066,309 unikalnych wizyt