23 Listopada 2024 23:56:51
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.135.202.38
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato 0.07 - WiFi Link Quality
mazb
Być może problem jest znany i był juz omawiany, ale nic nie znalazlem Sad
Czy w Tomato 0.07 wszystko w temacie WiFi działa poprawnie ??

Problem jest taki że:
Na komputerze USERa LinkQuality z APka wynosi 100% z kolei na APku sygnał z anteny USERA wynosi 10-30%.
Wiem że temat radiówki to temat rzeka, ale przy takim sprzęcie USERA i warunkach wydaje mi się że coś jest nie tak.
Odleglość USER<->80m, bezpośrednia widoczność anten, Karta sieciowa na PCI (80mW bodajże) i .... uwaga - Parabola 23dBi !!!!

Karta PCI jest OK. Włożyłem kartę innego producenta - wynik podobny.

aleosochozi Shock

Slig
Też tak mam, ale to nic nie zmienia, siła sygnału w Tomato czasem jest bardzo niska a link i tak 54mbit. Jeśli masz maksymalną przepustowość to nie ma się czego czepiać. Z resztą Tomato pokazuje siłę sygnału a komputer najczęściej pokazuje jakość a to z tego co widzę 2 różne rzeczy. Nie znam się na wifi aż tak, ale linuks na laptopie mojego ojca pokazuje oddzielnie siłę i jakość - siła jest jakieś 60% (podobnie tak w Tomato) a jakość maksymalna.
Edytowany przez Slig dnia 07-11-2006 11:03
E3200 + Tomato by Shibby 140

mazb

Cytat

Slig napisał/a:
Też tak mam, ale to nic nie zmienia, siła sygnału w Tomato czasem jest bardzo niska a link i tak 54mbit.

Niestety to nie to Sad
Gdy postawie APka w docelowe miejsce - tzn pod biurkiem - przeszkodę stanowi ściana - a nie tak jak teraz na parapecie okna - gubie sygnał Sad

Zuważyłem jeszcze że w chwili gdy komputer usera uruchamia się po restarcie i zaczynaja ladować się sterowniki, LinkQuality jest na 100, po czym co 10 sekund zmiejsza się aż dochodzi do 10-20.

Przy zastosowaniu tej anteny parabolicznej na tej odleglosci powinienem "zdmuchiwać APka z tego parapetu" Smile

Ratsu
Panowie... a mieliście coś takiego: Od ok. 1 roku mam podłączonych 3 USEROW przez WiFi i nie wiadomo skąd nagle tych 3 userów zaczyna gubić sygnał tzn. ,ze co 1 - 5 min. ich rozłącza i ponownie podłącza... jest to bardzo denerwujące i nie mam zielonego pojęcia skąd i co to może być. Wszytko zaczęło się tak dziać jak wgrałem Tomato 0,7 ... a może to wina mojego sprzętu. Może coś się zepsuło... nie mam zielonego pojęcia...a może wina anteny(ale sprawdzałem i antena i przewody "z zewnątrz" wyglądają OK") PS. odległość userów od APeka max 100 m a APek ma 6m kabla i panela (sektorówkę... tak to sie chyba nazywa) 19 dBi ... Moze zainstalować oryginalnego firmware ze strony linksysa... może to pomoże. POzdrawiam

mazb
Problemu nie rozwiazlem nadal Sad W sobotę bedę robił uprade z 0.07 do 0.10, ale mam nowe spostrzeżenia :>

user 1 - antena paraboliczna chyba 23dBm - link qulity na WRT - 20
user 2 - zwykła mała antena z kart sieciowych - link quality na WRT - ...... 20
zaznaczam że ta samaodleglość user-ów od WRT.

Co wy na to ?? Bo ja zgłupiałem.

qwerty01
A na jakim kanale nadajesz? Zmiana kanału nic nie daje? Z jakiej mocy nadajesz? Taka silna parabola może być problemem. :| Na taką odległość nie powinno się stosować takiej mocnej anteny.

mazb

Cytat

A na jakim kanale nadajesz? Zmiana kanału nic nie daje?

Aktualnie kanal 3 - ale na innych tez probowałem - bez zmian.

Cytat

Z jakiej mocy nadajesz?

Na WRT probowałem rożnych mocy - od 21 - 84 - co dziwne - BEZ ZMAN !! Sygnal dalej napoziomie 20

Cytat

Taka silna parabola może być problemem. :| Na taką odległość nie powinno się stosować takiej mocnej anteny.

No o tym nie pomyślalem jeszcze :> Jest jakiś programik do ograniczania mocy ?? Karta PCI PLANET 8305.

Wczoraj zrobilem upgrade do 0.09 - sytuacja nadal taka sama Sad

xboom

Cytat

Ratsu napisał/a:
Panowie... a mieliście coś takiego: Od ok. 1 roku mam podłączonych 3 USEROW przez WiFi i nie wiadomo skąd nagle tych 3 userów zaczyna gubić sygnał tzn. ,ze co 1 - 5 min. ich rozłącza i ponownie podłącza... jest to bardzo denerwujące i nie mam zielonego pojęcia skąd i co to może być. Wszytko zaczęło się tak dziać jak wgrałem Tomato 0,7 ... a może to wina mojego sprzętu. Może coś się zepsuło... nie mam zielonego pojęcia...a może wina anteny(ale sprawdzałem i antena i przewody "z zewnątrz" wyglądają OK") PS. odległość userów od APeka max 100 m a APek ma 6m kabla i panela (sektorówkę... tak to sie chyba nazywa) 19 dBi ... Moze zainstalować oryginalnego firmware ze strony linksysa... może to pomoże. POzdrawiam

Mam to samo.
Co kilka minut klient po WIFI zostaje odłączony a następnie ponownie podłączony.
Ja właśnie traz aby to przetestować działam na WIFI i muszę przyznać że faktycznie ma to miejsce.
Trudno określić przedział czasowy ponieważ dzieje się to w różnych odstępach.
Poprzednio na DD-wrt nic takiego nie zaobserwowałem.
Chyba zastosuje DD-wrt jako AP(lub coś innego) a Tomato jako router w wyłączonym WIFI

Ratsu
chyba coś nie-tak z pomidorkiem , ja wgrałem oryginalny i śmiga OK

xboom

Cytat

Ratsu napisał/a:
chyba coś nie-tak z pomidorkiem , ja wgrałem oryginalny i śmiga OK

Ja chyba na dniach dodam drugi router tylko do wi-fi i wyłączę ruting i zrobię jako samego AP podpiętego do pomidora.
Dziś testowałem wydajność po WIFI. Jeden komp podpięty z routerem kablem drugi po wifi. Podczas kopiowania transfer był bardzo nierówny i ogólnie słaby średnia wyszła na poziomie ok 100kB. Dla porównania na DD-WRT osiągałem transfery do 600kB a średnia to ok 500kB. Faktycznie coś kiepski ten pomidor, jeśli będę miał trochę czasu to jeszcze raz zestawie router na dd i potestuje. Mam dziwne wrażenie że strony po WIFI na pomidorze wczytują się bardzo długo jak włączyłem ping onetu czy wp to mi zrywało co 5-10 pingów 1-2 były zerwane, po kablu nic takiego nie zaobserwowałem.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 86

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,479,525 unikalnych wizyt