24 Listopada 2024 11:57:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [9]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.39.176
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Linksys WRT54GL + Netia 8Mb Czy obsłuży siec?
iceman001
Witam, jestem nowym użytkownikiem, od razu przepraszam, jeżeli taki temat już był - niestety nie udało mi się go znaleźć. Mój problem polega na tym, że chcę kupić w/w router pod netię 8Mb i nie bardzo wiem, czy da on radę obsłużyć moją sieć składającą się z 8 domów czyli ok 12 - 15 komputerów. Sieć jest prowadzona wzdłuż ulicy po obu jej stronach. W tej chwili obsługuje ją komputer - server z systemem Linux NND.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

hermes-80
A czemu ty taki staroć chcesz kupować ?? Pomijając fakt, że to był świetny sprzęt na alternatywny soft.
Kup sobie np. sprzęt nowej generacji (2 x mocniejszy procesor, więcej flashu, RAM-u kilka razy więcej), a niewiele dołożysz np. Netgear WNR3500L (jeśli nie zależny ci na wifi - wbudowane antenki) pamiętaj jednak, że nie dostaniesz identycznej funkcjonalności jak na Linuxie NND. Zerknij w Tutki co można z tym sprzętem zrobić i zastanów się czy ci to wystarczy.
Są specjaliści od tego routerka na tym forum więc myślę, że ich rady będą cenniejsze.

anonim747874734

Cytat

hermes-80 napisał(a):
A czemu ty taki staroć chcesz kupować ?? .

info o 8 domach sugeruje wifi a w wrt54gl może wymienić antenki na lepsze... nie wiem czy netgear z wbudowanymi w ogóle podejdzie do tematu... ja bym wział tplinka WR1043ND i zapalił na nim ddwrt jak się kolega boi konsoli w openwrt.
poza tym jest tyle tutoriali ,że można sobie dostrugać środowisko dowolnie...

hermes-80

Cytat

info o 8 domach sugeruje wifi a w wrt54gl może wymienić antenki na lepsze...

Zawsze do anteny bazy można wrzucić jakiś osobny (tani) AP. A co się stanie gdy kolego będzie chciał prędkość łącza podnieść ?? Ponowna wymiana routera ??
Pomijając fakt legalności tego przedsięwzięcia.

iceman001
jeżeli chodzi o wifi, to wcale nie jest mi ono potrzebne na tym urządzeniu, interesuje mnie jego kupno z prostego powodu, że można na niego wgrać alternatywny firmware, umożliwiający lepsze wykorzystanie. To co mnie interesuje, to żeby router miał Qos, możliwość definiowania ruchu, oraz takie rzeczy jak np. blokowanie po adresach mac. Z NND rezygnuję, z tego powodu, że żeby ustawić na nim np dzielenie łącza trzeba mimo wszystko być dosyć dobrym w pisaniu skryptów, a tutaj wszystko jest w graficznym interfejsie.

hermes-80
Więc bierz Netgeara i się nawet nie zastanawiaj.

iceman001
Tak pewnie zrobię. Dzięki za pomoc

raq
Ja miałem podzielone do niedawna 6Mb na 9 domów, czyli +/- 15 komputerów za pomocą WRT54G, do każdego domu po kablu leciał net i powiem że Linksys spisywał się świetnie, najdłużej działał przez ponad 2 miesiące bez przerwy, restarty były powodowane najczęściej przez brak prądu/aktualizację Tomato.

Teraz wziął bym coś nowszego, aczkolwiek nie mogę narzekać na wrt Grin

iceman001
Mam jeszcze jedno pytanie, być może głupie. Czy skonfiguruje netgeara jeżeli sygnał do niego będzie doprowadzony z modemu ADSL Netii bądź TP SA ?? Bo z tego co czytałem to bodajże wejście WAN jest opisane jako DSL i trochę mnie to przeraziło ??

Szoszon
Musisz dokupić dodatkowy moduł adsl i przestawić go w tryb bridge Grin , poczytaj na forum
TP-MR3420 OpenWrt Backfire 10.03.XX

iceman001
acha, a w linksysie też tak trzeba ?? Czy da rade podpiąć go prosto z modemu Netii/TPSA
??

moorgan
to zależy jaki modem daję netia/tpsa .niektóre da się przestawić w tryb bridge
Synology RT2600
DS215+

hermes-80
Tutaj proponowany sprzęt to wyłącznie routery Ethernetowe bez modemu ADSL wiec sam modem musi ci konwertować medium z kabla telefonicznego na skrętkę, a czy to będzie modemo/router (podwójny NAT), czy tryb bridge modemu to już od niego zależny ale zalecany jest tryb bridge i skonfigurowanie PPPoE na routerze ethernetowym by przepustowość zależała od routera, a nie modemo/routera w trybie routera.

jarek7714
modem jest oddzielnym segmentem sieci, ale w wielu przypadkach modem jest również routerem-ważne aby posiadał tryb bridge!!!-był bezpośrednim pomostem z modemem (aktywnym pod względem technicznym elementem sieci adsl), aby pominąć tzw podwójny nat który może nam czasami tworzyć dodatkowe zatory w naszej sieci lokalnej Smile
jareq

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,567,202 unikalnych wizyt