Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy możliwe jest wykonywanie backupu danych z komputerów sieciowych podłączonych do routera?
Widziałem, że już proste NAS to oferują. Może jest jakiś dodatkowy pakiet umożliwiający w miarę łatwą konfigurację takiej usługi?
Możliwe jest, czy sensowne to już mniej. Ogólnie to może to wyglądać tak:
1. podłączasz do routera HDD (najlepiej ext2/ext3)
2. wystawiasz go do sieci lokalnej przez SAMBĘ
3. na komputerze konfigurujesz wykonywanie backupu podając jako miejsce zapisu udział udostępniany przez router
Niestety ograniczenia prędkości przesyłania danych po USB powodują że to metoda bardzo mało wydajna. To jest router, nie NAS, który zwykle ma wbudowany kontroler HDD i dysk podłączany w standardzie SATA czyli ograniczeniem jest przepustowość sieci, a nie USB jak w przypadku routera.
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430
Rzeczywiście takie rozwiązanie jest ograniczane przez USB ale chodzi mi o ważniejsze pliki (dokumenty) co razem powiedzmy wyjdzie 1GB. Z tego co widzę zapis wychodzi mi około 5MB/s, więc do tych celów wystarczy.
Rozumiem, że można tak użyć dowolnego programu do backupów? Jest jakiś szczególnie warty uwagi?
Znalazłem jeszcze informacje o rsync ale z nim było by o wiele więcej zachodu.
Bezan napisał(a):
Rzeczywiście takie rozwiązanie jest ograniczane przez USB ale chodzi mi o ważniejsze pliki (dokumenty) co razem powiedzmy wyjdzie 1GB. Z tego co widzę zapis wychodzi mi około 5MB/s, więc do tych celów wystarczy.
Rozumiem, że można tak użyć dowolnego programu do backupów? Jest jakiś szczególnie warty uwagi?.
Warty uwagi jest ten który pozwoli Ci zrobić "restore". Sam backup to pół sukcesu Skuteczny jest windowsowy backup (i w razie czego łatwo odtworzyć po resinstalacji systemu). Ja używam dostarczonego w bonusie z laptopem Lenovo Rescue & Recovery - też bardzo przyjemny w obsłudze i pozwala stworzyć dysk startowy (np. USB albo CD) z bardzo okrojonym systemem operacyjnym umożliwiającym recovery.
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430
Ograniczenia USB są spore ale dla niewielkiej ilości danych jest ok. Ja używam ACRONIS BACKUP AND SECURITY i przy metodzie przyrostowej działa sprawnie. Pierwszy backup jest długi ale potem już tylko same zmiany zapisuje.
------------------------ Asus RT-N18U+ 1.28 -130 K26ARM USB AIO-64K
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?