24 Listopada 2024 12:42:50
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [9]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.109.251
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Jaki router??
pieniek88
Witam.
Z góry przepraszam, za moje pytanie. Wałkowano to już pewnie z tysiąc razy, kolejny raz może być już nudny. Ale dla mnie sieci komputerowe to jeszcze czarna magia. Mój kontakt z nimi sprowadzał się do tej pory do hot spotów na mieście i LAN w akademiku.
Do rzeczy.
Biorę internet UPC 50Mb i muszę z tego stworzyć sieć WiFi. W sieci będą 4 laptopy, 2 z kartami w standardzie 802.11n;
drukarka sieciowa podłączona kablem do routera, PC, też na kablu, telefon z androidem na Wifi i Slingbox HD. W przyszłości dysk sieciowy, telewizor. Ogólnie będzie powoli rosnąc.
Slingbox to urządzenie do wysyłania sygnału telewizji przez Internet, do dowolnego miejsca na świecie.
Wg. specyfikacji producenta transmisja sygnału HD wymaga 3Mb/s upload'u. I to jest dla mnie priorytet w sieci.
Dlatego potrzebuje urządzenia, w którym będę mógł ustawić podział pasma, dla każdego z klientów, najlepiej dynamicznie (btw 2Mb/s upload'u dla pozostałych urządzeń to chyba nie dużo przy standardowym użytkowaniu domowym, tj, bittorent, youtube, skype?), chodzi mi o QoS.
Nie boję się alternatywnego oprogramowania(choc nie mam jeszcze o nim zielonego pojęcia), lubię Linuxa.
Chciałbym pobawić się w małego administratoraSmile, mieć dużo opcji konfiguracji, o wszystkim decydować. Zawsze będzie jakieś doświadczenie i wiedza, gdy na studiach zaczną się sieci komputerowe.

Jaki router kupić, który pozwoli mi się pobawić siecią i czegoś nauczyć??
Będzie podłączony do Thomson'a TWG870 z UPC.

moorgan
najlepiej asusa rt-n16
Synology RT2600
DS215+

iroc
Zależy wszystko od tego jaki masz na to przeznaczony budżet i czy ma to być nowy czy używany sprzęt ?.
Pozdrawiam
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

pieniek88
no racja, zapomniałem o budżecie
400zł za router to trochę za dużo
umówmy się, że do 300zł, wiadomo im mniej tym lepiej

sprzęt może być używany, jeżeli nie będzie przestarzały...

P.S. logo CISCO na router linksys to tylko marketing??

Dudzio
to kup Netgear WNR3500L

pieniek88
Czyli rozumiem, że sprawa jest prosta: jeśli dobry router to Asus lub Netgear?

Niedługo dostanę za darmo Linksysa WRT54GL z Tomato (zdaję się, że pierwszą serię, z tego co wyczytałem na forum, lepszą).
Jak wygląda możliwośc konfiguracji i wyposazenie? Czy oprócz ograniczeń sprzętowych(brak usb, fast ethernet, 802.11g) router ma jeszcze jakies slabosci w porównaniu do Asusa i Netgear?

jarek7714

Cytat

pieniek88 napisał(a):
Czyli rozumiem, że sprawa jest prosta: jeśli dobry router to Asus lub Netgear?

Niedługo dostanę za darmo Linksysa WRT54GL z Tomato (zdaję się, że pierwszą serię, z tego co wyczytałem na forum, lepszą).
Jak wygląda możliwośc konfiguracji i wyposazenie? Czy oprócz ograniczeń sprzętowych(brak usb, fast ethernet, 802.11g) router ma jeszcze jakies slabosci w porównaniu do Asusa i Netgear?
to całkiem inna "bajka"- to sprzęt tworzony w czasach gdy najszybsze łącza internetowe osiągały na zewnątrz sieci kilka a co najwyżej 10mega, w polsce wówczas nawet standardem nie było 512kb/s, to był sprzęt dobry na ówczesne czasy i ale i dziś z tym że nie do łącz powyżej 15mega (bo już samo wifi jest teoretycznie zdolne max. przesłać 25mega , a w praktyce to 15-mega jest optymalnym wynikiem), bo przy intensywnym korzystaniu z sieci przez użytkowników nawet po ethernecie zamuli się tak że odechce się z niego korzystać Smile
jareq

shibby
jw. ograniczeniem jest procesor i wifi. Po wifi nie poleci wiecej niz 15mbps a i sam router nie obsluzy wiecej niz 20mbps.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

pieniek88
Czyli przytnie mi siec na 20Mbps, tak?

Moj brat, który ma go podłączonego do sieci w domu na łączu 50Mbps zarzeka się, że ma transfery rzędu 37Mbps. Podłączone ma do niego 4 pecety, 2 laptopy, xbox'a, ps3, switch'a i nie wiem co jeszczeSmile
Czy to możliwe??

shibby
tak mozliwe. Widocznie w ogole nie obciaza routera, dlatego wyciaga mu 37mbps.

Wystarczy ze wlaczyl by skrypt htb lub bw limiter albo do tego openvpn serwer i juz tylu nie wyciagnie.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 82

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,571,464 unikalnych wizyt