24 Listopada 2024 11:48:02
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [9]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.116.195
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Jaki Router wybrać? QOS
tomcatmedia
Witam Wszystkich, czytałem wiele wątków i nadal nie wiem co wybrać, mianowicie posiadam Neostrade i dzielę ją na kilka komputerów, połączenie wygląda tak:

Neostrada>>Bramka Linksys--kabel lan--Router>> 4 Komputery po wi-fi tryb 802.11b

Problem polega na tym, że dla każdego z komputerów chcę ustawić na stałe różne prędkości internetu, więc potrzebny mi jest do tego Router, który mi to umożliwi (to jest chyba Qos) tak, by jeden komp miał 2Mb, drugi 2Mb a trzeci 1Mb, a czwarty bez ograniczeń.

Router musi spełniać warunki:
Mieć port WAN
Antenka musi być odkręcana i najlepiej jedna, góra dwie.
Mieć możliwość ustawienia prędkości na stałe, po adresie MAC dla 4 komputerów.
Kosztować max 200 zł

Zastanawiałem się nad tymi trzema:
1) Router WRT54GL Linksys (może być z tomato)
2) BLACKBOX Access Point 802.11 b/g z wbudowanym routerem
3) TP-LINK TL-MR3220

Nie wiem, który najlepiej się do tego nadaje, a może polecacie coś innego i lepszego?
Edytowany przez tomcatmedia dnia 25-02-2011 00:37

waporek
opcja 1 plus tomato z limiterem po ip Smile tylko pamietaj ze wersja tego routera tylko 1 Smile, mozesz tez zastanowic sie nad asusem wl-500gp versja 1 lub 2 plusem tego sprzetu sa porty USB (serwer ftp, logowanie ruchu na dysk, wspoldzielenie plikow, oraz klijent torrent) sam teraz go poznaje a kupilem na necie używke za 170 pln pozdrawiam

iroc
Jak sam podałeś @tomcatmedia weź wrt54gl, jeśli chcesz posiadam do odsprzedania w stanie idealnym takiego kpl. W razie co pisz na pw. Idealny do podziału z wifi a na pokładzie tomato spolszczone.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

adamcom
Do 200 zł kupisz też Asusa RT-N12. Z tomato na nim, będziesz miał to co chcesz i po polsku.

iroc
Tylko po co wydawać więcej, jak osiągniesz za niższa kwotę taki sam cel. Pozdrawiam
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

jarek7714

Cytat

iroc napisał(a):
Tylko po co wydawać więcej, jak osiągniesz za niższa kwotę taki sam cel. Pozdrawiam
zgadzam się w 100% z @iroc kupowanie rt-10,rt-12, uważam za danie satysfakcji ludziom z marketingu asusa-sprzęt wyprodukowany po najniższych kosztach w celach zapełnienia luki rynkowej między schodzącymi z rynku produktami wl-500w, gp:; a rt-16n, który jest wiodącym produktem i dzięki któremu też mamy dużo sprzętu z rynku wtórnego po dobrej cenie (część ludków chce mieć produkt z wyższej półki, a część musi wymienić bo posiadają już łącza 50-120mega i poprzednie sprzęty nie dają sobie rady) Smile
jareq

tomcatmedia
Dziękuję za pomoc, nie spodziewałem się, że tak szybko Smile
A powiedzcie mi jeszcze czy ten TP-LINK TL-MR3220 z "open-wrt gargoyle" też oferował by taki Qos?
Czy to "open-wrt gargoyle" jest porównywalne do tomato i łatwe w obsłudze? Bo jeśli tak, to była by to najtańsza opcja i z portem USB Smile

adamcom
Do takiej "ubogiej" (bez urazy) sieci nie kupuje się sprzętu najlepszego czy to schodzącego czy najnowszego bo i tak nie będzie on wykorzystany. Od tego jest dobry sprzęt średniej klasy z dobrymi "bebechami" na czasie pod tomato.

shibby
wg mnie nie na nic prostrzego niz tomato. Ale juz mi sie nie chce nikogo namawiac ze lepiej wybrac drozszy router z tomato niz tanszy z openwrt Wink

Tplink jest tani wiec jak chcesz to kup, pobaw sie, przekonaj osobiscie jak sie sprawuje i pozniej sprzedaj Wink
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

shibby

Cytat

Router musi spełniać warunki:
Mieć port WAN
Antenka musi być odkręcana i najlepiej jedna, góra dwie.
Mieć możliwość ustawienia prędkości na stałe, po adresie MAC dla 4 komputerów.
Kosztować max 200 zł

Asus rt-n10 + tomato-b52 i masz najtansze rozwiazanie.

adamcom
Lub trochę droższe z RT-N12Smile.

adamcom
@shibby- będzie dalej tak jak piszesz, jak będzie się tylko mówić o sprzęcie najlepszym czyli najdroższym -i tym z dolnej półki cenowej czyli najtańszym, a pomijać czy dołować ciekawy sprzęt średniej klasy w średniej cenie dobrze pracujący na tomato, który w większości i to z naddatkiem zaspokoi potrzeby przeciętnego "kowalskiego" w polskich realiach na dłuższy czas.

tomcatmedia
Ok Dziękuję za porady, mój wybór pada na Linksysa z tomato, jest to chyba najbardziej sprawdzony sprzęt Grin

shibby
linksysa w sensie wrt54gl? Zdecydowanie lepiej kup rt-n10. Czemu? Bo ma juz Nke 150mbps (linksys ma tylko b/g 54mbps) i mocniejszy procesor (asus 300MHz, a linksys 240Mhz).

Ponadto asus to juz MIPS2 a linksys nadal MIPS1.

foooox
No i jaka cena atrakcyjna:
http://allegro.pl/nowy-router-asus-rt...65619.html

Chociaż 150zł z wysyłką bez promocji/okazji to też dobra cena.
Edytowany przez foooox dnia 07-02-2011 15:16

tomcatmedia
N-ka jest mi niepotrzebna bo i tak nie mam odbiorników n tym trybie, ale procesor to już mocny atut.
Nie do końca wiem o co chodzi z tym mips? to architektura procka?

rt-n10 ma jedną antenkę i na złączce rp-sma co jest dla mnie atutem, a jakie tomato polecasz @shibby na tego asusa?

shibby
wchodzi moje albo oficjalne od teddy_beara (wazne zeby to byl build52 a nie 54)

tomcatmedia
Ok, Wielkie Dzięki, wybór zapadł na Asusa, oby był stabilny Smile

jarek7714
za cenę z linku allegro można kupić ze względu na instalację na nim tomato, ale procek i tak ma słabszy niż tp-link mr3220-400mhz i ramu połowę mniej, portu usb-brak cena 100zł, a 150zł to zasadnicza różnica, rt-12 pełna n-ka cena ok.200zł ram 32/4,portu usb-brak wydajność procka wg specyfikacji producenta 30.000połączeń dla porównania rt-n16 300.000za cenę 100%więcej, osobiście korzystam z tomato-dual-wan na asusie i gargoyle-open-wrt na tp-linku mr-3420 i wielkich różnic nie widzę, a zwłaszcza dla przeciętnego kowalskiego-60% łącz w polsce na koniec roku to 2-mega-głównie adsl-w górę 256kb/s i tu przy opcji tomato-raf nie ma czym dzielić, a port usb wielu się jednak przyda?! Smile
jareq

shibby

Cytat

60% łącz w polsce na koniec roku to 2-mega-głównie adsl-w górę 256kb/s i tu przy opcji tomato-raf nie ma czym dzielić

tu bym sie wlasnie nei zgodzil. Wlasnie przy malych laczach trzeba dzielic rozwaznie po to by stosunkowo malą przepustowoscia zadowolic wszystkich, by nie bylo sytuacji ze jeden z uzytkowników włączy youtube i pozostałym juz internet tnie. Jak ktos ma lacze 20mbps to juz nie patrzy z taką rozwagą na podział pasma.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 91

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,566,305 unikalnych wizyt