a dzis sobie postawilem nowe tomato wogole jeszcze zadne mi sie tak latwo nie flashowalo i @shibby wez mi powiedz jest tam taka opcja kopia ustawien do cfg mam rozumiec ze tam sie backupuja moje wszystkie settingi ipki protokoly porty tryb szyfrowania i key? bo po sflashowaniu cala zawartosc zostala i na zakonczenie tylko czyszczenie NVramu mi zostalo wiec chce wiedziec.
Tak, mozesz sobie tam wlasnie zbackupowac wszystkie wlasne ustawienia, a po update/flash i czyszczeniu nvram przywrocic bez wpisywania wszystkiego od nowa z palca.
ogolnie zadawa jest taka ze konfig zrobiony na danej wersji tomato nie powinno odtwarzac sie na innej. Jezeli zmiany miedzy wersjami sa male to oczywiscie mozna tą zasadę nagiąć.
Natomiast co do aktualizacji to powinno sie czyscic nvram i ustawiac wszystko z palca. Nie powinno sie odtwarzac wczesneij zrobionego backupu. Jednak i tu mozna delikatnie nagiąć zasady. Poprostu aktualizujesz tomato i nie czyscisz nvram zostawiajac tym samym domyslne ustawienia jezeli tylko router dziala poprawnie. Jezeli jednak router dziwnie sie zachowuje, resetuje sie badz cos nie dziala tak jak powinno, wtedy czyscisz nvram i ustawiasz wszystko z palca. Nie mozesz wtedy uzyc kopi ustawien.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
allstar napisał(a):
glupie pytanie jesli mamy ASUSA na najwyzszym pietrze a chcemy sygnal wyslac na nizsze pietro to antenki w dol ?
Zalezy ile tych pieter Ale przy RT-N16 mysle ze, a nawet wiem ze trzy kondygnacje sygnal leci na full przy ustawionych antenach pionowo w gore. Mozna kombinowac jesli odleglosc jest wieksza i sygnal slaby, ja polozylbym poziomo.
Jak mialem wrt54gl to na nowych driverach (ND) mialem sporo problemow. Na Asusie problem znikl
@shibby, ja odtwarzam ustawienia prawie za kazdym razem i nie mialem nigdy problemu. Z palca wklepuje tylko wtedy jesli router zachowuje sie niestandardowo.
shibby napisał(a):
ogolnie zadawa jest taka ze konfig zrobiony na danej wersji tomato nie powinno odtwarzac sie na innej. Jezeli zmiany miedzy wersjami sa male to oczywiscie mozna tą zasadę nagiąć.
Natomiast co do aktualizacji to powinno sie czyscic nvram i ustawiac wszystko z palca. Nie powinno sie odtwarzac wczesneij zrobionego backupu. Jednak i tu mozna delikatnie nagiąć zasady. Poprostu aktualizujesz tomato i nie czyscisz nvram zostawiajac tym samym domyslne ustawienia jezeli tylko router dziala poprawnie. Jezeli jednak router dziwnie sie zachowuje, resetuje sie badz cos nie dziala tak jak powinno, wtedy czyscisz nvram i ustawiasz wszystko z palca. Nie mozesz wtedy uzyc kopi ustawien.
No wlasnie u mnie bylo mega zdziwienie bo cos za szybko to wszystko mi poszlo flash sie zrobil nic nie pobieral potem jesli chodzi o adres ip logowanie tez dzialalo i patrze a tu co wszystko sie zachowalo dlatego sie wczesniej wole zapytac. Ten drugi linksys bedzie robic wylacznie za WDS by sygnal wyslac wyzej pietro wiec mozna zapomniec o portach wolnych ktore zostaly juz mi ktos to tlumaczyl ze jesli drugi router ten sam robisz za mostek WDS to calosc sily sygnalu WIFI ma skutet negatywny na portach RJ45 a szkoda bo mozna by bylo wtedy zastosowac jakis sredniej jakosci switch 5 portowy i poporstu polaczyc ten drugi router i zrobic sobie aktualizacje oprogramowania urzadzen ktore nie maja WIFI.
Jeszcze starsze tomato mam na pierwszym Linksysie [tam jest 1.19PL] backup zrobiony ale i tak mam wszystko spisane to sie dowiem i powiem jak cos
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?