Mam taką prośbę.
Potrzebuje połączyć 2 AP/Routery jak w temacie za pomocą kabla, tak aby na obu uzyskać internet bezprzewodowy.
Opisze jak wygląda moja sieć.
Na piętrze mam jakiś router do którego przychodzi internet z anteny na dachu. Nazwę go "router antenowy".
Do niego kabelkiem pociągniętym przez strop na parter mam połączony TechnicLan WAR-54Gv.2. Ustawiony jako: Tryb Gateway/AP/DHCP klient. No i w pokoju w którym on stoi internet bezprzewodowy jest. Komputery pobierają sobie adresy automatycznie.
Niestety gdy przejdę z laptopem do pokoju obok lub dwa pokoje dalej siła internetu jest bardzo niska lub w ogóle jej nie ma.
Dlatego, że mam bardzo grube ściany między pomieszczeniami, prawie jak w bunkrze.
Dlatego też zakupiłem drugi AP/Routery TechnicLan WAR-54GS i postawiłem na drugim końcu domu. Oba ustawiłem jako: Tryb Gateway/AP+WDS/DHCP klient. Takie same SSID, taki sam kanał, poprawnie dodane adresy MAC do obu WDS'ów.
No i niby uzyskałem poprawę, ale tylko połowicznie. A to z tego względu, że oba routery nie bardzo się widzą po tym WDS, tzn. niska siła sygnału pomiędzy nimi i często się rozłączają.
Postanowiłem więc oba połączyć kablem. Ściany juz przewiercone, kabel pociągnięty.
Teraz wygląda to tak: "router antenowy" połączony kablem na parter z AP/Routery TechnicLan WAR-54Gv.2, a on z kolej połączony-przedłużony kablem z AP/Routery TechnicLan WAR-54GS.
No i tutaj mam problem, bo próbowałem różnych konfiguracji na obu i nie wychodzi mi.
Jak poprawnie skonfigurować oba AP/Routery TechnicLan, aby się widziały i rozsyłały internet bezprzewodowo?
1-szy AP/Routery TechnicLan WAR-54Gv2 chyba pozostawić bez zmian, bo on dobrze rozsyła internet po pokoju w którym stoi, tj. Tryb Gateway/AP/DHCP klient.
A jakie ustawienia wpisać na 2-gim?
Z góry dziękuję za pomoc.
P.S.
Tak wyglądają obecne ustawienia na 1-szym AP.
A tak ma wyglądać moja sieć, gdy do 1-szego AP podłączę kablem 2-gi AP.
Tylko nie wiem co ustawić na tym 2-gim AP Edytowany przez Math13 dnia 06-02-2011 10:13
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?