Witam.
Mam Neo 6144.Calosc jest polaczona za pomoca Modemu edimax i potem Linksys WRT54GL na tomato.Dzis wzialem sobie Liveboxa(tylko dlatego ze podobno nie przycina dl do 32kB/s).teraz mam pytanie czy jest mozliwosc aby spiac to wszystko w calosc aby dzialal mi voip tp i inne uslugi za pomoca Liveboxa.Moze ktos ma pomysl jak to polaczyc?
pzdr
Dzis wzialem sobie Liveboxa(tylko dlatego ze podobno nie przycina dl do 32kB/s).
czekaj niech chwilkę odsapnę
No to ktoś ci chyba dobry żart/psikusa zrobił. Tyle, że dziś Haloween, a nie pryma aprilis
Cytat
teraz mam pytanie czy jest mozliwosc aby spiac to wszystko w calosc aby dzialal mi voip tp i inne uslugi za pomoca Liveboxa.Moze ktos ma pomysl jak to polaczyc?
Jest mozliwosc, ale bedziesz mial podwojny NAT, a jak wiadomo 2xNAT to zło. Niestety Tepsa wie co robi i trybu bridge nie można uruchomić na Żywym Pudle, nawet przez konsolę. Musiałbyś podpiąć Livebox -> WRT54GL -> kompy.
Teraz wyjaśnię magiczną sprawę dlaczego to nie "przycina" do 32kbps
Wystarczy czasami zajrzeć w regulamin usługi, zastosować tzw. zasadę RTFM, co z przykrością stwierdzam iż niewielu robi.
Cały trick polega na tym, że biorąc usługę Voip i Liveboxa dostajesz miesięcznie dodatkowo 2GB transferu na rozmowy Voip . Bajer polega na tym, że rozmowy idą na konto transferu internetowego i dużo gadając możesz szybciuteńko wyskoczyć poza 2 GB.
Dodam, że Voip w tepsie zużywa dość drastycznie przepustowość (może podać sobie rączkę z Halonet). Podczas rozmowy 128 kbps w dół. Czyli godzina to ok 60 MB. Jak łatwo zauważyć 1,8GB osiągamy po zaledwie 30h rozmowy - co dla niektórych jest dużo, a inni potrafią "obrócić" to w tydzień.
Mam nadzieję, że naświetliłem sytuację.
Edytowany przez robsonn dnia 31-10-2006 20:18
Ale ja nie bede gadal przez Voip jakos duzo.Chodzi o to ze po przkeroczeniu limitu transfer spada do 32kbit/s.A majac VOIP min lacze to 256kbit/s,i tylko do tylu przycina.To sa realia wziete z zyciu.Maja tak osoby ktore same wypowiadaly sie na forum.neostrada.info.Czyli da sie polaczyc jednak to w calosc ale czy da sie ominac takze choc jeden NAT i wtedy zoostanie jeden,badz moze da sie ominac dwa.
I zeby to polaczyc ustawieniach type(intrnet) jaka opcje musze wybrac?
Ale opisz dokładniej co chcesz zrobić ? Chcesz spiąć do kupy modem adsl + router szerokopasmowy + router szerokopasmowy z modemem adsl ?????? Niezły plan, od razu połączysz się z kosmitami.
Masz 4 wyjścia:
1. Wszystko podłączasz pod LB, a WRT i modem wywalasz - 1 NAT
2. Podłączasz LB do linii tel, WRT do LB i kompy do WRT, a modem wywalasz (mega bezsens) - 2 NATy
3. Wywalasz LB i podłączasz tak jak było - 1 NAT
4. Wywalasz LB i WRT, modem do linii tel a 1 kompa podłączasz pod modem - bez NATa
Edytowany przez Slig dnia 31-10-2006 22:32
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?