23 Listopada 2024 22:09:24
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.219.207.115
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
(SOLVED) ASUS WL500gP v.1- POPSUŁ SIĘ :(
mkaiser
Witam,

Jak w temacie. Sprzęt zakupiony w lutym 2008 jest jeszcze na gwarancji.
W dniu dzisiejszym diody urządzenia zaczęły mrugać jak im sie podobało.
Jak zapalała się dioda od zasilania i wi-fi to gasły diody 1-4 oraz WAN i odwrotnie jak gasły od zasilania i wi-fi to 1-4 + WAN się zapalały.
Po odłączeniu i próbie ponownego połącznia ruter tak się zachwoywał jakby próbował wystartować, a podłączony komputer na przemian wykrywał połączenie sieciowe i tracil.
Obecnie po podłączeniu zasilania świeca sie już tylko 1-4 oraz WAN. ruter wogole sie nie nagrzewa. Czy to urządzenie ma w środku jakiś zasilacz, który mógł paśc?
Próbowałem (teraz w sumie nie wiem po co) wgrać na nowo openwrt ale generalnie raczej nie rozpoczeła się procedura bo laptop i ruter się raczej nie widziały. Mam nadzieję, że po nieudanej próbie wgrania na nowo openwrt nie popsułem układów pamięci.

Mam teraz parę pytan:
1.czy ktoś spotkał się z sytuacją, że swiecą się diody 1-4 oraz WAN

2.Czy oddając do skelpu mówić, że był OpenWRT a nie to co dał Asus?

3.Jak wyglada kwestia tego urządzenia w wersji v2? da się wgrać do niego wersje 10.03?????? na openwrt.org jest wpis, że niby tylko wersja 8, ale wchodząc głebiej w opis niby 10.03 wersja jest wspierana: http://wiki.openwrt.org/toh/asus/wl500gp

4. czy na to Linksys Wireless-G Broadband Router - WRT54GL wchodzi openwrt 10.03????

Obawiam się, że jak mi wymienia sprzet to na v2, ale może tylko podmiana wew. zasilacza.

Z góry dzieki za odp.
Edytowany przez eRd dnia 10-12-2010 00:15

rzerzuch
Hmm dziwna sprawa bo w identyczny sposób ni z tego ni z owego odszedł mój wl tyle że stał na tomato. Rozkręciłem go i niby jeden kondensatorek był lekko nabrzmiały ale wymiana nic nie zmieniła. Próby odratowania spełzły na niczym nawet hard reset na flashu nic nie daje. Sad
Ale już idzie WNR3500L do mnie Grin

dil2
jezeli jeden kondziolek byl spuchniety to mimo ze nie widac inne tez mogly wyschnac wymien wszystkie to koszt niewielki a w wiekszosci przypadkow pomaga

mkaiser
a czy są osoby na Forum, które z powodzeniem mają ASUSA WL500gP v2 i z powodzeniem używają OpenWRT 10.03???

Z tego linku wynika, że chyba powinno się udać http://wiki.openwrt.org/toh/asus/wl500gp

shibby

Cytat

2.Czy oddając do skelpu mówić, że był OpenWRT a nie to co dał Asus?

nic nie mowic

Cytat

3.Jak wyglada kwestia tego urządzenia w wersji v2? da się wgrać do niego wersje 10.03??????

normalnie, wszystko dziala to prawie identyczny sprzet, czyli sterownik b43 lub brcm-2.4 w zaleznosci czy uzywasz k2.4 czy k2.6

Cytat

czy na to Linksys Wireless-G Broadband Router - WRT54GL wchodzi openwrt 10.03????

jw, ten sm sterownik, wszystko dziala.

zacznij jednak od wymiany zasilacza, moze obejdzie sie bez serwisu.

Cytat

a czy są osoby na Forum, które z powodzeniem mają ASUSA WL500gP v2 i z powodzeniem używają OpenWRT 10.03???

kolego musi dzialac. Ja mialem v2 ale z tomato i uwazam ze to bardzo udany sprzet. Sprzedalem go rok temu i nabywca tez nie narzeka. Pod ten router tomato az sie prosi o wgranie Wink
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

mkaiser
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

shibby
napisales w temacie SOLVED, czyli twoj asus ozyl? co pomoglo?

rzerzuch
U mnie też Grin Winowajcą okazał się zasilacz. Przynajmniej będę miał na czym pobawić się openwrt w wolnych chwilach Wink

mkaiser
Zakończyłem temat, gdyż chciałem uzyskać odpowiedź, czy ktoś miał podobną awarię oraz czy na V2 chodzi inne oprogramowanie niż firmowe.

Sprzęt zaniosłem dziś (przed chwilą) do Komputronika. Czas obsługi reklamacji około 3tygodni....

Jak się okaże, że zasilacz u mnie winny też to się chyba nie powiem w co ugryzę. Mogłem w sumie sprawdzić, miernikiem co podaje zasilacz...
ale chciałem jak najszybciej uruchomić procedurę serwisową...

shibby
wiesz ze jak okaze sie ze to zasilacz i router jest sprawny i jak sprawdza jaki masz tam soft (ot tak calkiem przypadkiem) to ci moga zasilacza nie wymienic i uniewaznic gwarancje Smile

mkaiser
domyślam się, że mogą odrzucić reklamacje z tego powodu....
Dlatego chyba w pn pojde po nowego ASUSA V2 a jak V1 wroci to i tak go spożytkuje w innej lokalizacji.

Do tej pory miałem OpenWRT. Wiem, że moje pytanie jest z gatunku które święta są ważniejsze, ale na takiego Asusa jaki soft najlepiej się sprawdza??
Tomato, DD-Wrt, OpenWRT? Tych dwóch pierwszych nie testowałem, zawsze tylko OpenWRT. Wiem, że opinii może być tyle ilu użytkowników, ale tak generalnie to który wybór najlepszy?????

shibby
to wez cos nowszego juz niz wl500gp. np netgeara 3500L lub rt-n16 juz. Odrazu powiem ze na obu nie dziala openwrt ale tomato chodzi rewelacyjnie. Na moim rt-n16 mam wlasnie uptime 80dni czyli nierestartowany od czasu wgrania tomato-b20. z czystym sumieniem polecam.

Jezeli jednak darzysz do openwrt to moze tplink 1043nd. Tani i wydajny tylko wez pod uwage to ze cena robi swoje i 100% stabilnosci mial nie bedziesz. Dodatkowo sterownik radia nie jest dopracowany w 100%.

Reasumujac taki rt-n16 (lub netgear 3500L) + tomatousb-k2.6 = stabilnosc murowana - dam sobie reke uciac jezeli bedzie inaczej Wink

ale wracajac do twojego pytania o wl500gpv2 to przez rok uzywalem na nim tomatousb k2.4 (wtedy jeszcze nie bylo k2.6) i tez bylem mega zadowolony. stabilnosc 100%.
Edytowany przez shibby dnia 26-11-2010 12:09

Mitar

Cytat

shibby napisał/a:
Jezeli jednak darzysz do openwrt to moze tplink 1043nd. Tani i wydajny tylko wez pod uwage to ze cena robi swoje i 100% stabilnosci mial nie bedziesz. Dodatkowo sterownik radia nie jest dopracowany w 100%.

Mam go na Gargulcu ( lepsze jest od Tomato IMHO ) i jest stabilny jak skała, z wifi N również nie mam problemów.
Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać za Asusa ? Pfft

btw. za cenę Asusa to już lepiej kupić chociażby jakąś płytkę typu "Intel D945GCLF2" i postawić na niej jakąś normalną dystrybucję linuxową albo firewallową typu IpFire
Edytowany przez Mitar dnia 27-11-2010 00:35

shibby

Cytat

Mam go na Gargulcu ( lepsze jest od Tomato IMHO )

powiedzial ten co nigdy tomato nie uzywal Smile
no i co ze gargoyle. Przeciez to nadal openwrt.

Cytat

i jest stabilny jak skała, z wifi N również nie mam problemów.

klocilbym sie. soft zmienia sie czesciej niz jaki kolwiek inny. Za kazdym razem jest cos poprawiane (lub psute). w szczegolnosci tyczy sie to sterownika radia. Nie dziala poprawnie tryb client. Samo wifi w trybie 40MHz tez potrafi płatać figle. Stabilniej jest na 20MHz a w niektorych przypadkach trzeba wymusic 54g zeby radio dzialalo stabilnie. Na tomato takich klockow nie ma. Poprostu dziala i tyle. Ponadto jest problem z rozdzielaniem vlanow przy starcie. biedni ci co maja adresacje WAN z dhcp (np upc). Problem od roku znany i nie poprawiony do tej pory. O problemowej aktualizacji openwrt juz nie wspomne. Zawsze trzeba ustawiac od nowa i przewaznie nie mozna uzyc konfiguracji z backupu ze wzgledu na roznice programowe w wersjach.
Ze swojego doswiadczenia dopowiem ze HTB w tomato dziala lepiej, intuicyjniej niz na openwrt. Uzywalem openwrt na tplinku prawie miesiac i mi sie nie podobalo to w jaki sposob zarzadzal pasmem. Potrafil je rwac. Ciezko to wyjasnic ale po zmianie routera na tomato i wrzuceniu tego samego skryptu net zaczal zdecydowanie lepiej dzialac. I nie pisz mi tu ze np simpleshaper jest lepszy bo to nic innego jak generator skryptu htb ograniczony do minimum. A w czasie gdy ja uzywalem tplinka simpleshaper byl bardzo biedny. Dopiero moje propozycje wplynely na jego modernizacje (np nieograniczanie ruchu LAN).

Tyle ile jest dobrego w tplinku to jego cena. Nic wiecej. Router z tomato jest bezproblemowy.

dopowiem tylko tyle ze mam zarowno asusa jak i tplinka. Asus od roku nieprzerwanie sluzy mi jako glowny router z uptime na chwile obecna 82dni (czyli od momentu wgrania beta20) a tplink lezy na polce i sie kurzy. Nawet jako klient sie nie sprawdzil i wolalem uzyc do tego celu sprawdzonego ovislinka 5460v2 niz tplinka 1043nd. Taka jest prawda.

Cytat

Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać za Asusa ?

roznic jest mnosto. Jakbys mial stycznosc z asusem i tomato to bys zmienil zdanie. Teraz jestes zaslepiony tplinkiem i openwrt wiec twoja wypowiedz nie jest obiektywna. Ponadto kto powiedzial ze to ma byc asus. W kazdym zdaniu pisalem "lub netgear 3500L".
Edytowany przez shibby dnia 28-11-2010 09:47

mkaiser
W dniu wczorajszym dokonałem (być możenie nierozwojowego) zakupu ASUS WL 500gP v2. RT-N w Poznaniu 439 a v2 265 Smile. Proponowany Netgear miał dla mnie 1 poważny minus - 1 USB. Potrzebne mi są 2 usb-dysk i drukarka.

Na chwilę obecną zostanę przy OpenWRT, jak odzyskam reklamowanego Asusa potestuję Tomato.

CIEKAWOSTKA:
kupowałem nowy ruter w sklepie Pro-line. dostalem towar chyba przeznaczony na wschód, na opakowaniu sama cyrlica, książeczka w cyrlicy, na szczęście na obudowie sprzętu angielski....

rzerzuch
Dałeś ciałą bo do zawsze można użyć huba USBWink
Edytowany przez rzerzuch dnia 30-11-2010 16:27

mkaiser
Teraz wątek naprawdę będzie zamknięty. Odebrałem z serwisu ruter V1. JAk się okazało i potwierdziły się diagnozy Forumowiczów, padł mi zasilacz, bowiem serwis odrzucił reklamacje, bo wgrane było alternatywne oprogramowanie. Nico sie zatem pospieszyłem z oddaniem do serwisu sprzętu bo mogłem sprawdzić miernikiem zasilacz. Gdyby ruter zgasł całkowicie to bym pewnie i to zrobił, a że z lampek zrobiła się dyskoteka to stwierdziałem, że jest jakies zwarcie itp.

Asus przeżył własny zasilacz Smile

BTW.
Czy zna ktoś receptę na mój post poruszony w tym temacie dot. transsmision? http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=9983

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 89

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,464,267 unikalnych wizyt