Właściwie ten post powinien chyba być w dziale testy i recenzje, wrzucę go też tutaj, w razie gdyby zostało to uznane za flood, proszę skasować watek w dziale DD_WRT a zostawić ten w dziale Testy i Recenzje.
Witam, długo szukałem routera ze sprawnym qos dla siebie, padło na Dir-600 + DD-WRT.
Będę sprawdzał jak radzi sobie ta funkcja w rzeczywistości.
Chcę stworzyć poradnik dla osób takich jak ja, bo 3 noce spędziłem szukając informacji i wiem jak to jest.
Do testu użyte: - Nowiuśki D- link DIR-600 / cena 119
- Laptop podpięty kablem.
- Stacjonarny pc podpięty kabłem
- Dialnet 10mb, połączenie typu PPOE
- Konto Hotfile Premium,
- Plik 100mb.
- Ta sama wersja Flashgeta na obu komputerach
- Programy NetWorx(mierzenie prędkości), Catcher(screeny)
Będzie trochę rzeczy wiadomych, ale i tak je napiszę.
1. Instalacja DD-WRT, w tym routerze jest banalnie prosta,
odbywa się po przed GUI - czyli przez przeglądarkę. Ja skorzystałem z tego opisu instalacji http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/...hp/DIR-600a dla tych co english nie kaman, prosty opis krok po kroku pod spodem.
-----===== pomiń ten etap jeśli wiesz jak wrzucić DD-WRT na swój router=====------.
.
2. Otwieramy http://192.168.0.1
3. Przechodzimy do zakładki Maintenace -> Firmware Update.
4. Klikamy BROWSE po czym wybieramy pobrany wcześniej na komputer plik, następnie klikamu UPDATE.
5. Powinno pojawić się odliczanie 90 secund, jeżeli nie, odczekaj 2-3 minuty. Po Aktualizacji wyskoczy okienko że nie można połączyć się z routerem.
6. Zmienił się adres routera, żeby się zalogować należy wpisać http://192.168.1.1/
7. Wgrywanie oprogramowania jest zakończone, skonfiguruj swoje połączenie :)
! pod żadnym pozorem nie odłączaj prądu, nie wyłączaj zasilania routera, najlepiej nie rób nic dopóki aktualizacja się nie zakończy.
-----===== koniec opisu instalacji r=====------.
2. Konfiguracja PPOE jest prosta, w zakładce SETUP wybieramy PPOE, uzupełniamy login, hasło, zapisujemy. Aby połączyć router z internetem przechodzimy do STATUS> WAN> Connect/Disconnect.
3. Konfiguracja QOS. Ja do testu użyłem prostej konfiguracji priorytetów na dresach mac. Należy Pamiętać aby dobrze podać wartość downloadu i uploadu w ogolnych ustawieniach QOS - Przykładowo, 10mb to 10240 kb - Ja podałem 10000 kb dla pewnośći.
1. Qos wyłączony plik 100 Mb.
Pc, Średnia prędkość 469,72
Laptop średnia prędkość 467,58
# RESULTS: Prędkość w sumie taka sama, czas pobierania identyczny.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Oos Włączony, Laptop Exempt, Pc Bulk. - Widać zdecydowaną różnicę.
Pc: BULK, avg 417 kb(nadrobił potem) czas pobierania 4:05
Laptop w trybie Exempt, średnia prędkośc pobierania 736 kb/s czas 2:19
# różnica w prędkości pobierania przy zamianie trybów, jest mniejsza, bo najprawdopodobniej moja wbudowana karta sieciowa w pc fiksuja -mimo to QOS dał radę.
# aby mieć pewność co do tej metody/wadliwej karty sieciowej puściłem test w druga stroną.
6. Lap: BULK, PC:EXPRESS # tu niestety nie jest tak dobrze ;( - podzieliło prawie na pół, wydaje mi się że PC po prostu nie zgłasza zapotrzebowania na większy transfer przez flashgeta, dlatego tak
PC:EXPRESS avg 519 kb/s czas 3:19
# tak słaby wynik dla pc w trybie express jest niewątpliwie wynikiem problemów z moim pc, niemniej jednak nawet mimo tego QOS działa. Jutro wrzucę nową sieciówkę i puszczę test w tą stronę jeszcze raz.
Koniec testów Flashget vs Flashget na dzisiaj. Po podsumowaniu Flasget vs Torrent
Router D-link Dir-600 + Oprogramowanie DD-WRT test funkcji QOS.
1. Działa, to chyba wszystkich potencjalnych nabywców, którzy nie mieli z tym wcześniej kontaktu, interesuje.
2. Różnice w prędkości poszczególnych pobierań są wyraźnie widoczne, najlepszy wynik QOS osiągnęło w konfiguracji Laptop: EXPRESS, PC:BULK
Stosunek na korzyść Express 770kb/s/321kb/s Co prawie idealnie daje 2/3 prędkości łącza na tryb z wyższym priorytetem, przy jednoczesnym pobieraniu tego samego pliku.
Był to prosty acz męczący test tylko z priorytetowaniem na adresy mac,ale zrobienie go zajęło mi 3 godziny,
[img]----------------------------------------- FlasGET Vs Torrent---------------------------------------------[/img]
# mam nadzieję wyeliminować błedy pc, gdyż torrent zawsze osiąga max, tj dl 1mb.
Test Przebiega,
-Uruchamiam torrent, chodzi do osiągniecia max speedu, i trochę dłuzej aby się ustabilizował,
- uruchamiam flashgeta z tym samym 100mb plikiem.
Pc z torrentem BULK, Laptop + FlashGet, EXPRESS # taka konfiguracja gdyż w niej qos osiągnał najlepsze wyniki przy dwóch flashgetach
@ups, padł prywatny tracker z którego była dobra prędkość, szukam czegoś publicznego.
EDIT:// Ok, wykonałem test, oto rezultat
Legenda znajduje się na obrazku, ale wrzucam ja raz jeszcze w postaci tekstowej.
Cytat
1 Sekcja 1, torrent rozpędza się.
2 Sekcja 2, włączony flasghet na laptopie QOS WYŁĄCZONy-mimo to spadek prędkości torrenta na korzyść flashgeta
3 Sekcja 3, plik we fleszgecie się ściągnał, torrent się odbuowuje, po odbudowaniu, zmiana ustawień QOS na włączone
, laptop: EXPRESS, Pc(torrent) BULK, spadek do zera
4 Sekcja 4 torrent się odbudowuje
5 Sekcja 5, start pobierania na laptopie(flashget), spadek torrenta na pc.
6 Sekcja 6 flashget zakończył pobieranie, torrent się wspina aż do ponownej zmiany konfiguracji QOS, tym razem, laptop(flashget) BULK, pc (torrent) EXPRESS
- spadek do zera
7, Torrent się odbudowuje, do predkosci powyzej 400 kb/s
8 Sekcja 8, uruchamiam sciaganie flashgetem na laptopie z BULKiem, efekt? Plik na lapku sciąga się błyskawicznie, a torrent spada drastycznie
chociaż jest lepiej niż bez QOS./ nieznacznie lepiej i jest to porażka QOS w priorytetowaniu torrenta poprzez adresy mac.
9, laptop(flasget) pobał plik, torrent się odbudowuje.
# W moim teście torrenta, QOS spisał się prawie identycznie jak gdy go nie było, różnica w czasie pobierania pliku wyniosła około 10 sekund, ale test był wykonywany na publicznym trackerze, w związku z czym nie ma co do niego pewności, chociaż mimo wszystko widać wahania prędkości. Być może z większymi plikami po obu stronach /mam na myśli, 400mb plik flashget na lapie i prywatny tracker z max speedem na pc/ Różnica między wyłączonym QoS a Włączonym będzie większa.
!! Natomiast jeżeli chodzi o wyższy priorytet na komputerze z torrentem(EXpress), a niższy na na lapie z flashgetem(BULK) -w moim teście Qos nie dał rady. Prędkość torrenta spadła prawie do prędkości jakie były przy odwrotnej konfiguracji. Prawie,bo z wysokim priorytetem na laptop, torrent na pc spadał do 150 kb, a w przypadku wysokiego priorytetu na torrent, walczył on w granicach 190-240. - Czyli przy tej prędkości łącza, działanie QoS było znikome.
Jest to moja opinia na podstawie przeprowadzonych przeze mnie testów, tylko na podstawie priorytetowania za pomoca adresów mac.
[u]
1. QoS, w routerze D-link Dir-600, po wgraniu softu DD-WRT - Funkcjonuje dobrze- osiągając stosunek nawet 2/3 do 1/3 przy pobieraniu tego samego pliku, na korzyć komputera z wyżej ustawionym priorytetem. / trzeba znaleźc optymalne ustawienia, u mnie było to Express & bulk
2. Torrent vs Flashget po adresach mac, - działa na korzyść komputera z flashgetem, chociaż nie było dużej różnicy między wyłączonym a włączonym qos'em, i tak FG pobierał plik w minutę, miażdząc torrent(.900 kb flashget 100 kb torrent.)
2.1 Przy wysokim priorytecie na komputer z torrentem, a niskim na ten z Fg i tak Fg pobieral plik w minutę, a torrent siadał do 200 kb/s - jednak walczył by nie spaść poniżej.
3. Ogólne wrażenia, w obecnej chwili jestem zadowolony, gdyż router był mi potrzebny do ograniczenia priorytetu utorrenta, aby nie blokowal mi Bad Company 2 (tego jeszcze nie sprawdzałem ale mam nadzieję że będzie dobrze)
4. Nie miałem wcześniej styczności ani z routerem dlinka, ani z linksysem wrt54, chciałem kupić ten drugi, nigdzie nie mogłem go dostac od ręki, więc wziąłem dir-600. Mam nadzieję że okaże się równie solidny i niezawodny jak owy linksys, bo pod względem konfiguracji i działania QoS, wydaje się być nieźle :)
5. Jeżeli przeczytałeś cały test, a nie tylko rezultaty, mam nadzieję że Ci pomógł i dzięki :) (zajęło mi to 5 godzin)
6. Za router zapłaciłem 119 zł, moj poprzedni biedny pentagram kosztował 165. 119 zł za możliwości dd-wrt i sprawny QoS, wydaje mi się ze przystępnca cena :)
#ewentualne błędy lub pytanie, proszę wytknąć w komentarzach.
Edytowany przez fcarter dnia 20-11-2010 05:52
noo kawał roboty zrobiłeś,
czy możesz coś nie coś napisać o samej konfiguracji qos w dd-wrt?
co i jak ustawić,
chciałbym ustawić qos by trzymał w ryzach transmission uruchomione na routerze, by móc bez problemu przeglądać net na pc, oraz dodatkowo by bramka voip działała w każdej chwili
Moja Aktualna konfiguracja ograniczyła się do minimum. Na razie jest to są to tylko priorytety po ustawieniach mac. Wygląda to tak. W konfiguracji konkretnych usług póki co nie poustawiałem nic, bo znacznie podnosiło to użycie procesora, jak znajdę chwilę to przetestuję i sprawdzę czy faktycznie cokolwiek to daje bo nie warto zapychać procka jesli nie będzie rezultatu.
Dla ciekawskich również screen, jak wyglądają parametry routera przy tej konfiguracji i zerowym obciążeniu łącza na 3 podpiętych komputerach.
przy wczorajszym teście z dwoma podłączonymi po kablu komputerami, niezależnie od obciążenia łącza, czy flasghetami czy torrentem, użycie procka nie wyszło po za 4%.
Dzisiaj utrzymuje się przy zerowym użyciu w okolicach 15 %, a w stresie dochodzi do 30%, być może bo laptop idzie bezprzewodowo, być może bo są trzy komputery poustawiane na qos.
Dodam że przy tej konfiguracji po Macu, gdy pc w bulk, szedł flashget z max prędkością, i uruchomiłem film z youtube na pc w express, (spory filmik 12 minut w hd) plik ładował się wystarczająco płynnie i ani razu się nie zaciął. Nie było jednak oszłamiającej róznicy. Nie mniej , pozwaloliło mi to spokojnie oglądać film mimo iż na drugim pc szło sciąganie.
Edytowany przez fcarter dnia 20-11-2010 19:11
sync nie mozesz ograniczac QoSem routera. Router to twoja brama i przez nia wychodzi wszystko!
Musisz ograniczyc transmission w nim samym. Ustal w dzien poprostu takie wartosci by nikomu nie przeszkadzalo i ew skonfiguruj predkosc alternatywna wyzsza np w nocy gdy nikt z lacza nie korzysta.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?