Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Czytam forum od dłuzszego czasu, ale teraz mam pewien problem to też postanowiłem się w końcu zarejestrować...
Mam taki mały problem. Obecnie mam sieć w bloku na ~12 osób. Całość stoi na Ovislinku WL-1600GL z wgranym Tomato. W ostatnim czasie miałem nieprzyjmne doświadczenie, bo ktoś ode mnie z sieci popisał jakieś głupoty w internecie i trzeba było dochodzić kto napisał itp itd... Nic przyjemnego
Postanowiłem teraz kupić router, który umożliwi mi zapisywanie logów z sieci, żeby w razie takiej sytuacji można było to łatwo sprawdzić...
Na początku wybór padł na Asusa WL-500GP, jednak odstraszyła mnie troche cena - 300zł. Teraz poważnie się zastanawiam nad TP-LINKiem 1043ND - ~160zł. Cena już mi bardziej odpowiada, a wiem, że na ten router można wgrać oprogramowanie dd-wrt, a ma też port usb czyli logi byłoby na czym zapisywać... Tylko czy oprogramowanie dd-wrt posiada taką funkcjonalność jak zapisywanie logów z sieci? Szukałem troszke, ale niestety nie znalazłem, może nie umiem szukać, nie wiem.. Czy może polecacie jakiś inny router w miare rozsądnej cenie, który ma taką opcje?
jezeli myslisz o tplinku+ddwrt+optware (bo to potrzebujesz zeby urlsnarfa wgrac) to zapomnij. Bedziesz mial wiecej problemow niz korzysci.
Jezeli juz ma to byc tplink to tylko openwrt. Jest nawet opis urlsnarfa pod openwrt autorstwa obsego na naszym forum.
W cenie 300zl +/- 30zl to juz kupisz netgeara 3500l ktory jest bardziej zaawansowany technologicznie niz wl500gp i dziala na nim tomato i tam wgraj urlsnarfa bez problemu (opis u nas w dziale tutoriale).
Ew cos tanszego (w sumie brat blizniak wl500gp) to dlink dir-320 + tomato. Tez ma usb i tez tam skonfigurujesz urlsnarfa.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?
servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?