23 Listopada 2024 20:38:28
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.42.233
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Pytanie o tomato na RT-N16
derekdx
Witam,
posiadam Asusa RT-N16 bardzo cieszy mnie fakt ze postwało alternatywne oprogramowanie do tego routera. Na reklamie asusa router prezentowała sie wspaniale, print serwer sciaganie przez http, bt i ftp bez uzycia komputera i dostep do swoich danych z kazdego miejsca na swiecie to przekonało mnie do zakupu tego sprzetu. Lecz jak sie pozniej okazalo wiekszosc tch funkcji nie dziala albo dziala nie tak jak trzeba. dlatego mam kilka pytan odnosnie tomato na rt-n16. jaka wersja bedzie dla mnie najlepsza.
wiem ze jest napisane w wiki tomato ale dych wersji jest sporo i z roznymi dodatkami dlatego proszę mi pomóc wybrać coś dla mnie.
Oto co oczekuje od softu:
-mozliwosci zmiany mac adresu routera
-mozliwosc podpiecia dysku zewnetrznego i fajnie by było jak bym mozna bylo postawic ftpa do ktorego mozna bedzie sie dostac z zewnatrz (mam zewn ip)
-aby wifi (n) działało z troche lepsza predkoscia niz mam teraz (72Mb/s)
a odległość od laptopa to jakies 2m bez zadnych przeszkód.
-print serwer posiadam drukarke samsung --------
mozliwosc sciagania z rapidshare i bt
-opcja podłaczenia uzadzen z wifi (g) ale zeby predkosc w wifi(n) nie spadała do poziomu wifi (g)
- przekierowanie portów
-i najwazniejsze stabilnosc dzialania aby sygnal nie urywal sie, czesto gram na lapku i takie urwania sygnalu potrafia niezle wkurzyc

nie chcialbym aby soft wyszedl 2 dni temu aly byl sprawdzony przez kogos widze ze tu wszystkie wersje to beta czyli nie stabilne.

Prosiłby o odpowiedz i doradzenie

shibby
wszystkie odpowiedzi na twoje pytania brzmia TAK pod warunkiem wgrania tomato k.26 ND USB mod. Polecam najnowsza beta20. Sam osobiscie uzywam.

Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

derekdx
Witam,
prygotowywuje się do zmiany oprogramowania w moim ruterze ausu rt-n16 na tomato i zapoznalem sie z instrkcją zamieszczona w temacie "Jak wgrać tomato na karnelu 2,6" i chciałbym abyście troche rozjaśnili mi ten tutorial bo nie jest on dla mnie do końca jasny a jak zaczne grzegac przy oprogamowaniu to nie bede mial jak sie zapytac.

1) przywrocic ustawienia domyslne routera

to jest dla mnie jak najbardziej jasne-czyli przytrzymujemy przycisk reset z tylu na obudowie

2) wgrac ddwrt mini przez www (link: http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/others/eko/BrainSlayer-V24-preSP2/01-16-10-r13637/broadcom_K26/dd-wrt.v24-13637_NEWD-2_K2.6_mini_RT-N16.trx) oczywiscie dla innych routerow np netgear bedzie to odpowiednio inny plik

i tu juz jest problem jak go wgrac? Wydaje mi sie ze przez ocje aaktualizacji softu w oprogramowaniu aasusa

3) przywrocic ustawienia domyslne ddwrt, zalogowac sie na www i ustawic jakies haslo np root/root

tunie mam pojecia jak przywrucic ustawienia domyslne ddwrt prosze o pomoc. Pewnie tam gdzie sie przywraca ustawienia domyslne jest gdzies opcja ustawienia hasla i loginu administratora

4) polaczyc sie telnetem do ddwrt i wydac komende: nvram get http_passwd. Zapisac wynik. To bedzie nasze haslo pierwszego logowania do tomato!

niewiem jak polaczyc sie z telnetem wydaje mi sie ze przez adres 192.168.1.1 ale pewny nie jestem.
Wydac komende zakladam ze jak zaloguje sie do ddwrt to bedzie jakas konsolka

5) Zmienic rozszerzenie obrazu tomato z trx na bin i wgrac przez gui ddwrt.

to jest w miare jasne po zalgowaniu sie do ddwrt zakladam ze jest opcja wgrania softu

6) zalogowac sie do tomato podajac wczesniej zapisane haslo i koniecznie zrobic erase all data in NVRAM memory.

gdzie zrobic erase all data in NVRAM memory?
zakladam ze w jakies konsolce

7) gotowe, teraz mozemy zalogowac sie do tomato na domyslne dane admin/admin.
bardzo zrozumiale Smile

Sądze ze wiekszosc moich watpliwosci zostanie rozwiana gdy zobacze ddwrt na oczy ale wole sie upewnić zeby nie zostać bez neta

shibby
1) z poziomu www softu routera tez masz przywracanie wartosci domyslnych

2) tak, www wybierasz opcje aktualizacji i wskazujesz ten pliczek ddwrt

3) tak jak w punkcie 3, czylli logujesz sie na www, ustawiasz jakies haslo (bo musisz), pozniej idziesz do administracji, przywracanie ustawien domyslnych, po przywroceniu wartosci domyslnych znow wchodzisz na www i ustawiasz login i haslo np root/root

4) uzyj programu putty, wybierz w nim protokol telnet i ip 192.168.1.1, zaloguj sie uzywajac loginu i hasla ktore wlasnie ustawiles i po zalogowaniu wpisz ww polecenie w konsoli. Haslo bedzie zakodowane wiec ten ciag znakow zapisujesz np w notatniku.

5) np totalcommanderem zmieniasz rozszerzenie pliku lub spod windowsa tez mozna tylko trzeba w opcjach folderow wylaczyc ukrywanie rozszezen plikow. Logujesz sie na www do ddwrt, administracja i aktualizacja softu (wazne by nie zaznaczac czyszczenia nvram bo nam haslo wywali w kosmos)

6) zalogowac sie do tomato na www, login admin, haslo zapisane. Pozniej administration, configuration, Restore Default Configuration i wybierasz erase all data in NVRAM memory

7) chyba nie wymaga wyjasnienia Smile

derekdx
dzieki za szybką odpowiedz,
jak sciagne tomato z tej strony http://tomatousb.org/download
wersje VPN MIPSR2 to bedą te opcję o których mówiłem wyżej??

wesol
Przyłączam się do pytania, która wersja będzie spełniać podane wymagania.

shibby
tak. Wersja vpn posiada poprostu dodatkowo klient/server openvpna.
Natomiast wersja ext posiada dodatkowo narzedzia do partycjonowania i formatowania dyskow.

To jedyne roznice tych dwoch softow.

derekdx
no to wersja EXT bedzie dla mnie lepsza bo ruter bedzie współpracował z dyskiem zewn.

franek_89

Cytat

derekdx napisał/a:
-opcja podłaczenia uzadzen z wifi (g) ale zeby predkosc w wifi(n) nie spadała do poziomu wifi (g)

Czyli jeśli sieć będzie działać w standardzie n (router <=> PC) i podłącze do niej telefon w standardzie g, to transfer między routerem i PC dalej będzie wynosił 300Mb (w torii bo w praktyce jest coś ok 70-100MCool?
Edytowany przez franek_89 dnia 30-10-2010 21:55
OvisLink WL-1600GL Tomato v1.27.0123 PL

shibby

Cytat

franek_89 napisał/a:

Cytat

derekdx napisał/a:

Czyli jeśli sieć będzie działać w standardzie n (router <=> PC) i podłącze do niej telefon w standardzie g, to transfer między routerem i PC dalej będzie wynosił 300Mb (w torii bo w praktyce jest coś ok 70-100MCool?

tak, transfer negocjowany jest dla kazdego urzadzenia z osobna a radio w tomato ustawione an Auto dziala we wszystkich trzech trybach b/g/n jednoczesnie. Przyklad:
- router asus rt-n16 z tomato, wifi w trybie auto
- klient AP podpiety do asusa z wymuszonym trybem B - predkosc wynegocjowana 11mbps
- lapek z wifi intel 4965agn podpiety do asusa - predkosc wynegocjowana 130mbps

wszystko dziala jak nalezy Smile
Edytowany przez shibby dnia 31-10-2010 14:10

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 116

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,450,590 unikalnych wizyt