Zainstalowałem sobie na ovislinku WL-1600GL Tomato DualWan w wersji Angielskiej 1.23.0409. Miałem parę problemów aby ruszyło ale po przeszukaniu netu udało się je rozwiązać.
Obecna konfiguracja ustawiona jest na Load Balancing (dwa łącza po 2 Mbit/s). W poprzednim routerze (ze sprzętowymi portami WAN) przy odłączeniu jednego z łącz ruch przeskakiwał po chwili na drugie. W tomato DW jednak się tak nie dzieje. Wpisałem w Link Check adresy IP do testowania łącza i niby po wypięciu kabelka ovislink widzi, że jedno łącze padło ale nie przekierowuje ruchu na drugie.
Czy można prosić o jakąś wskazówkę jak zmusić ovislinka do tego aby w razie padu jednego łącza cały ruch był przekazywany na drugie?
To zbyt hardcorowe podejście. Tomato wgrywałem na świeżym ovislinku po wgraniu wyczyściłem nvram i wpisałem komendy z konsoli aby nie działał jak switch, co na początku miało miejsce. Być może gdzieś jeszcze trzeba to ustawić aby działało?
Tomato wgrywałem po przez tftp zgodnie z instrukcją producenta sprzętu.
I jeszcze jedno resetowanie do ustawień fabrycznych lepiej robić przyciskiem z tyłu, czy też po przez menu Tomato?
Ponowne wgranie tomato również dokonać przez TFTP?
Dodam jeszcze, że sytuacja wygląda tak - puszczam sobie ping np. do onetu widzę, że biegnie on sobie trasą na WAN2, odpinam ten kabelek i serwer przestaje odpowiadać. Strony WWW działają jakby normalnie po WAN1 ale ping ni cholery nie wstaje. Może to moje przyzwyczajenie do starego routera, który po chwili wszystko przełączał na drugi WAN i było widać tylko chwilową utratę pingów. Może tu działa to inaczej :|
I jeszcze jedno pytanko - czy w tym sofcie da się określić witryny do których nie będzie dostępu?
Edytowany przez as-max dnia 12-08-2010 16:40
Ja nie mam na sztywno przekierowanych stron na konkretny WAN1 tam gdzie wymagane jest logowanie. Jak na razie działa normalnie i nie wylogowuje. Na starym routerze też tak działało z wyjątkiem stron, gdzie musiałem logować się przez WWW na inny port np. 2223, wówczas tylko to przekierowywałem. Na tomato jak na razie nie zauważyłem z tym problemów - nie wylogowuje z banku.
Męczy mnie jeszcze jedna sprawa - mam router z modemem ADSL podpiętym do portu WAN2. Obecna konfiguracja to podwójny nat na neostradzie. Chciałem router ADSL ustawić w tryb bridge, co też uczyniłem. Na Tomato w WAN2 wybrałem PPPoE i wpisałem login i hasło te routera ADSL ale niestety ta konfiguracja nie zadziałała? Może robię coś źle - także proszę o podpowiedź, czy tak się da (i zlikwiduję ten podwójny nat na łączu od TP.
Dodam jeszcze, że w końcu udało mi się zestawić to połączenie w trybie bridge ale na takim ustawieniu niektóre strony się nie wyświetlały mimo, że na pingi była odpowiedź. Generalnie strasznie to muliło i nie wiem czy to wina routera ADSL czy też ovislinka z tomato. Wróciłem zatem do starych ustawień z podwójnym natem
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?