Witam!
Jest to mój pierwszy post na tym forum, proszę o wyrozumiałość.
Otóż chodzi o to, że chciałbym podzielić posiadany przeze mnie Internet radiowy. Pokrótce przedstawię jak to jest teraz i jak widzę to w przyszłości:
TERAZ:
Antena umieszczona jest na dachu, a potem kabelek wpięty jest do karty sieciowej RALINK w komputerze stacjonarnym. Do autentykacji mój dostawca używa PPPoE i chyba MAC (tak było przed wprowadzeniem PPPoE. Adres IP mam wewnętrzny (nie publiczny).
Z tego co się orientowałem, 1. Router musi obsługiwać WISP, abym mógł podłączyć antenkę i wszystko działało jak należy. Oryginalnie nie obsługuje on WISP, ale mam nadzieje, że na Tomato jest.
W pierwszym routerze zmienię MAC na ten co ma karta bezprzewodowa (RALINK) w komputerze stacjonarnym, albo podam nowy adres MAC.
Czytałem coś o tym, że żeby mieć internet na kilku komputerach trzeba mieć włączony NAT w routerze. Interesuje mnie coś takiego, żeby usługodawca widział tylko jeden komputer. Jak już wspomniałem nie mam publicznego adresu IP.
Czy Tomato obsługuje WISPa, PPPoE, NAT, zmieniarkę MAC.
Czy będę musiał coś zmieniać po instalacji Tomato na tym urzadzeniu? Słyszałem różne opinie-że trzeba, że nie (bo będzie WISP) i już sam nie wiem.
Czy Tomato obsługuje WISPa, PPPoE, NAT, zmieniarkę MAC.
tak
Cytat
Czy będę musiał coś zmieniać po instalacji Tomato na tym urzadzeniu?
bedziesz musial wszystko skonfigurowac
Ogólnie widzę to tak.
- Na Ovislinku MAC Wireless ustawiasz karty Ralinka.
- Tryb wirelessu ustawiasz na "Wireless Client" i ustawiasz SSID, kanal i haslo wg danych od providera
- Konfigurujesz WAN na pppoe
- podbijasz TTL +1
W ten sposób otrzymujesz router w trybie WISP czyli NAT ustawiony jest z WiFi (jako zrodlo internetu) na porty LAN.
Wtedy na tplinku wyłączasz dhcp i konfigurujesz to nie jako router tylko jako zwykly AP zeby rozesłał sygnał po wifi, a funkcje routera pełnił będzie ovislink.
Rozwiązanie nr 2
Ovislink robi tylko za klienta by przekazać net z wifi na lan i był całkowicie przeźroczysty a tplink robi za router główny.
Wtedy robisz tak:
- Na Ovislinku MAC Wireless ustawiasz karty Ralinka.
- Tryb wirelessu ustawiasz na "Wireless Client" i ustawiasz SSID, kanal i haslo wg danych od providera
- WAN ustawiasz na disabled
- wyłączasz na nim dhcp
W ten sposób ovislink tylko i wylacznie przekazuje neta nie natujac go.
Kabel z LAN ovislinka podlaczasz do WAN tplinka. Konfigurujesz w nim WAN na pppoe, podsiec LAN inna niz jest w ovislinku, konfigurujesz sobie wifi jako AP wg uznania i podbijasz TTL+1 wykorzystujac iptables. W ten sposob tplink jest w pelni funkcjonalnym routerem.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Chcę, żeby wszystko działało i najlepiej żeby dostawca widział tylko jeden komputer.
Nie za bardzo mogę podłączać więcej teoretycznie (bo sami jak montowali, to mówili, że sobie można router kupić), ale wolę się zabezpieczyć na wszelki wypadek.
Na tego Ovisa chcę wgrać Tomato (oryginał nie obsługuje WISP). Czasami jest nawet tak, że PPPoE obsługują (routery) tylko dla ethernet. Nie wiem jak jest z Tomato.
Chcę żeby wszystko działało szybko i sprawnie. Nie chcę wyrzucać kasy w błoto. W przypadku sieci z dwoma routerami jestem niestety ciemny. Z jednym routerem bym pewnie sobie poradził, ale nigdy tego nie robiłem w praktyce.
Co do instalacji Tomato, to jak się w ogóle je instaluje na tym urządzeniu. Czytałem, że trzeba coś zmieniać po instalacji, żeby działało (modyfikacja konieczna dla tego routera), ktoś inny mówił, że nie (zwykła instalacja). Jeszcze nie zdecydowałem, ale raczej wybiorę wersje PL. To też będę robił 1. raz, niestety ;/
Jeszcze nie zamawiałem urządzeń. Tak na marginesie co o nich sądzisz? Raczej skłaniam się do 2 rozwiązania podanego przez Ciebie, zawsze przecież można przestawić. A wg. Ciebie co byłoby lepsze?
Jeżeli dobrze pójdzie (musi) z tym Ovisem, to zastanawiam się nad instalacja dd-wrt na tym tp-linku (np. serwer wydruku i inne funkcje) jeżeli będzie tylko działać N i pozostałe rzeczy. Z tym N do końca nie jestem pewien, bo w dokumentacji była dziwna uwaga (obsługuje + uwaga). Niestety w internecie nie ma zbyt dużo opini na temat dd-wrt na tym modelu (spotykałem raczej negatywne). Ale to już przyszłość i w dodatku w moim przypadku niepewna.
Bardzo dziękuje za odp.
Przepraszam za chaotyczność może mojej wypowiedzi, piszę aktualnie z komórki, trochę niewygodnie się to robi.
Jakby trzeba było to podam info apropo urządzeń podłączonych do sieci.
Jeszcze raz dziękuje
Edytowany przez mobilan dnia 19-07-2010 16:49
jak skonfigurowac wszystko pod te dwa routerki napisalem wyzej. Jezeli na ovislinka 1600gl wgrasz polskie tomato ze strony w moim podpisie to nic nie musisz wiecej konfigurowac. To jedyne tomato w pelni wspierajace ovislinka. Jezeli jednak chcesz wgrac inne tomato to musisz skonfigurowac vlany i diody moga ci nie dzialac poprawnie.
Natomiast jezeli jeszcze nie kupiles sprzetu to polecam kupic jako clienta ovislinka 5460AP i ustawic go jako client a jako drugi router netgeara 3500l.
Czemu nie tplink? bo chcesz go uzywac z ddwrt a to porazka. A dokladniej chodzi mi o niemozliwosc instalacji optware. Tplink jest fajny ale pod openwrt a nie ddwrt. Takie moje zdanie. Stad sugestia byc kupil netgeara i na niego wgral tomato. Zero problemow z konfiguracja, zero problemow z instalacja optware. Poprostu jeden wielki plus
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Mhh, pomyśle nad tym. Trochę mnie zbiłeś z tropu, byłem już nieco nastawiony na te modele. Te DD-WRT nie jest pewne. Jeżeli wszystko będzie działać (zależy mi w większości na N) to mogę raczej spróbować. Może się orientujesz jaki zasięg ma ten Netgear w porównaniu do tego tp-linka? Netgear ma anteny wewnętrzne (aż 8?). Nie jestem zbyt przekonany do tych anten wewnętrznych...
Mam do pokrycia 500m kw. w tym ok. 300m kw. domu. Wg. mnie i tak 1 router tego nie pokryje. Dlatego chcę to N, aby zasięg był jak największy.
Jak z wydajnością?
Dlaczego inny Ovis?
Edytowany przez mobilan dnia 19-07-2010 22:17
wiesz ze router w Nce moze nie dac rady pokryc takiej powierzchni. Kazda sciana to ok -30% zasiegu. Regips (stelarz) dziala jak klatka a gas w oknach plastikowych rowniez skutecznie ogranicza sygnal.
Netgear ma troche rorszy sygnal ze wzgledu na zintegrowane anteny. TO jego najwiekszy minus.
czemu inny ovis? bo ten model mam i z powodzeniem uzywam jako apclient oraz jako wisp i to na oficjalnym sofcie rzecz jasna.
Edytowany przez shibby dnia 19-07-2010 22:17
Które z 2 rozwiązań podłączenia sprzętów jest lepsze ze względu na wydajność i stabilność?
nie w takim aspekcie powinienes je rozpatrywac. Oba sa dobre i oba stabilny i wydajne. Oba jednak maja swoje plusy i minusy.
Zadaj sobie lepiej pytanie jaki chcesz na tym system postawic, co wymagasz od routera i na ile znasz sie na linuxie.
Moim zdaniem na tplinka koniecznie trzeba wgrac openwrt ale tu znajomosc linuxa to podstawa. ddwrt na nim chodzi ale sa problemy z optware. Natomiast na netgeara masz w pelni dzialajace tomato i ddwrt z optware wlacznie.
Chodziło mi o 2 sposoby podłączenia urządzeń zaproponowane na początku przez Ciebie na początku tematu.
Netgear niestety może mieć mniejszy zasięg i nie będę mógł wymienić anten w przyszłości, poza tym same plusy.
Ovis poza tym, że jest konieczność wgrania Tomato (WISP), ma ten plus, że zawsze mogę zmienić sposób podłączenia urządzeń (router może też być AP), co w praktyce się nie przyda, ale zawsze coś. Dodatkowo samo Tomato to +, nikt zdaje się na nie nie narzekał na tym urządzeniu.
Ten 2 Ovis (AP) ma ten +, że mogę go skonfigurować na oryginalnym sofcie. Tomato nie wiem czy działa, ale to już sprawa drugorzędna. Poza tym mały minus-tylko 1 sposób podłączenia. Ale za to plus - nowszy model.
Ten tp-link, to najlepszy z tp-linków w Polsce. Jest dość dobrze wyposażony, ale np. nie ma wbudowanego serwera druku, czy ew. kamer przez USB. Jako mniejszy minus, to soft po angielsku (zawsze wygodniej po polsku, chociaż język ANG raczej znam). Poza tym błędy z dd-wrt (optware-oprogramowanie, funkcje dodatkowe, które można sobie dograć do softu{?}), mniej RAMU, nieco wolniejszy procek w porównaniu do tego Netgeara.
Ale za to największy +, wymienialne, zewnętrzne i chyba z możliwością pochlania w różne strony anteny.
Netgear jest lepiej wyposażony niż tp-link (głównie programowo), ale jest nieco droższy.
Te 2 Ovisy poza różnicami kosztują mniej więcej tak samo.
Tak to widzę.
Edytowany przez mobilan dnia 20-07-2010 09:11
Ten Asus, to po prostu rewelacja (nawet 2 USB), ale na dzień dzisiejszy jest dla mnie za drogi, może później... Muszę kupić przecież 2 sprzety + kable + zapewne nowa kartę sieciowa do komputera stacjonarnego. Jak się wszystko policzy, to trochę się zbierze niestety.
Czyli co proponujesz? Mam takie pytanie - jak chodzi samo dd-wrt na tym tp-linku?
Za dużo mi nie potrzeba, z dd-wrt głównie chodzi mi o ten serwer druku i inne przydatne funkcje (np. wyłącznie radia na noc czy automatyczne restarty
np. o 3). Co jeszcze bym wyciągnął z dd-wrt to nie wiem, bo go jeszcze nie używałem...
Który Ovis byś ostatecznie polecał? Jeden to AP, a drugi to router. Jeden na oryginale obsługuje WISP, drugi nie. Cena mniej więcej podobna.
Coś mnie kusi spróbować te Tomato , nie słyszałem żeby ktoś narzekał.
@edit:
Czy na tym Ovisie (routerze) będzie działać wszystko co trzeba na Tomato bez grzebania (dogrywania)?
Ten 2 Ovis (AP) jest chwilowo niedostępny i nie wiadomo kiedy będzie. Jeszcze się zastanawiam nad tymi dwoma urządzeniami.
Sprzęt chcę kupić na komputronik.pl (darmowy odbiór w salonie) lub ew. na vobis.pl.
Edytowany przez mobilan dnia 20-07-2010 21:34
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?