23 Listopada 2024 19:46:58
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.70.64
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus RT-N16 co z nim zrobić
Cyberghost
Witam

Zakupiłem Asusa RT-N16, router ma działać jako dobry router w sieci radiowej na kilkanaście osób. Niestety po podłączeniu napotkałem na pewne problemy. Cały dzień konfiguracji nie przyniósł zadowalających skutków. Mam łącze 6 megabitów, na starym routerze robotics 9108a strony przeciętnie po kablu otwierają się z prędkości 200 kilobajtów. Podpinając Asusa do roboticsa wyciągam na asusie 20 kilobajtów (wszystkie urządzenia oraz wifi są odłączone, podpięty jest tylko asus oraz 1 komp do asusa w celu konfiguracji, nie ma uruchomionych żadnych procesów używających neta).

Moje pytanie jest takie czy da się coś z tym zrobić na oryginalnym sofcie czy próbować wgrać tomato. Nie zależy mi na ftp torentach czy innych wodotryskach gdyż mam do tego NAS. Router ma po prostu być dobry, stabilny i przedewszystkim bardzo szybki.

Jeśli chodzi o tomato to jaką mam wgrać wersje (zależy mi na N-ce w wifi oraz konfiguracji pasma na 40 mhz), przeglądałem różne posty ale ich data i wersje tam podawane są różne. Czy możecie dać jakiegoś linka do stabilnego softu który w pełni wykorzysta ten sprzęt? Gdzie znajdę prostą instrukcję (nie za dużo miałem styczności z linuxem)?

marian73
oprogramowanie asusa to jest katastrofa. Mi bardzo czesto zrywalo polaczenia, lub musiałem po kilka razy odświeżać strone, gdyż sie ładowała do połowy i koniec. Generalnie royter do bani soft tragedia. J awgralem tomato i na razie jest lepiej. Chociaz sie zastanawiam czy nie pozbyc sie tego zlomu
Edytowany przez marian73 dnia 28-07-2010 22:27

shibby
@marian kolego router jest rewelacyjny. Widocznie twoja wiedza jest do bani, wiec prosze nie siej mi tu mylnej propagandy na forum. Nie umiesz, nie potrafisz to zagadaj do mnie na pw. Za oplata zrobie ci wszystko co sobietylko zazyczysz.

@Cyberghost. Dzial tomato -> temat o tomato k2.6 usb mod cie interesuje. Jest tam tez opis jakwgrac tomato.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

quartiks

Cytat

marian73 napisał/a:
oprogramowanie asusa to jest katastrofa. Mi bardzo czesto zrywalo polaczenia, lub musiałem po kilka razy odświeżać strone, gdyż sie ładowała do połowy i koniec. Generalnie royter do bani a soft tragedia. J awgralem tomato i na razie jest lepiej. Chociaz sie zastanawiam czy nie pozbyc sie tego zlomu

Bzdura. Jestem niezaawansowanym użytkownikiem i posiadam ten router.
Na oryginalnym sofcie (który nie jest najlepszy) działa bardzo dobrze i nie było z nim żadnych problemów. Postanowiłem zmienić jednak oprogramowanie i teraz mam DD-WRT v24-sp2 (04/23/10) mega z którym również nie ma najmniejszego problemu. Sprzęt jest super i wart swojej ceny. Lącze 25MB.

marian73

Cytat

quartiks napisał/a:

Cytat

marian73 napisał/a:
oprogramowanie asusa to jest katastrofa. Mi bardzo czesto zrywalo polaczenia, lub musiałem po kilka razy odświeżać strone, gdyż sie ładowała do połowy i koniec. Generalnie royter do bani a soft tragedia. J awgralem tomato i na razie jest lepiej. Chociaz sie zastanawiam czy nie pozbyc sie tego zlomu

Bzdura. Jestem niezaawansowanym użytkownikiem i posiadam ten router.
Na oryginalnym sofcie (który nie jest najlepszy) działa bardzo dobrze i nie było z nim żadnych problemów. Postanowiłem zmienić jednak oprogramowanie i teraz mam DD-WRT v24-sp2 (04/23/10) mega z którym również nie ma najmniejszego problemu. Sprzęt jest super i wart swojej ceny. Lącze 25MB.

Zadna bzdura mi na najnowszym Asusa soficie ciągle cos zrywało. Jak zmieniłem na tomato to działa bez problemu. Tylko nie w tym problem. Ja nie mam czasu na sledzenie forum i czytanie porad zapewne bardzo obeznanych w linuxie ludzi. Ja wydalem pieniadze i chyba dla niektorych nie male i wymagam dopracowanego softu i wsparcia ze strony firmy. A jak czytam ze mozna wgrac opcjonalne oprogramowanie a jak cos pojdzie nie tak to sie traci gwarancje to mnie krew zalewa. Do czego to doszlo ze ludzie spoza korporacji potrafia napisac lepszy soft niż producent. Ja wgrałem sobie tomato iale jak poczytalem wasze troche przemadrzale (czasami) forum to kilku ludzi odpuscilo badz utracilo sprzet.
quartiks powiedz mi dlaczego po wgraniu alternatywnego softu sytuacja zmienial sie diametralnie. Owszem na oryginalu byl szybki, ale odswiezanie prawie kazdej strony internetowej bo sie do konca nie ladowala bywa meczace(moj stary netgar nie mial tego problemu)
shibby nie osadzaj tak lekko ludzi, zapewne jestes super w swojej dziedzinie i blyszczysz na tym forum, ale zapewnie w innych dziedzinach tez zadajesz dla "specjalistow" glupie pytania i wykazujesz sie niewiedza. . a jak byś poczytal uważnie to bys zauwazyl ze nie mam pretensji do sprzetu tylko do oprogramowania. a za odplatna pomoc to ci podziekuje, co chcialem to znalazlem i dowiedzialem sie od bardziej bezinteresownych osob
Edytowany przez marian73 dnia 28-07-2010 22:35

shibby

Cytat

Edytowane przez marian73 dnia 28-07-2010 22:27

Fajnie ze poprawiles swoja wypowiedz i ustosunkowales sie tylko do softu asusa.
Wczesniej o ile mnie pamiec nie myli twoja wypowiedz byla:
"ten router to katastrofa...."
"Generalnie router do bani..."
"zastanawiam czy nie pozbyc sie tego zlomu"

tak wiec nieladnie edytowac swoj post, zacytowac go i napisac ze zbyt lekko osadzam ludzi oraz ze nie czytam ze zrozumieniem twoim postow.

Cytat

a za odplatna pomoc to ci podziekuje, co chcialem to znalazlem i dowiedzialem sie od bardziej bezinteresownych osob

wiedz ze nigdy od nikogo z tego portalu nie wzialem pieniedzy za pomoc. Nawet jezeli cos komus zdalnie robilem i ten ktos chcial sie odwdzieczyc drobna kwota to prosilem by wplacil je dla openlinksys. Zeby bylo jasniej robilem tak jeszcze zanim zostalem administratorem. Co do mojej bezinteresownosci to chyba najlepszym argumentem jest spora ilosc bezinteresownych tutoriali i opisow.

Tobie to zaproponowalem troche zadziornie, bo wpieniles mnie swoja wypowiedzial odnosnie routera. I tak bym nie wzial od ciebie pieniedzy.
Edytowany przez shibby dnia 29-07-2010 09:07

szalikmars
kolego marian73

shibby wymyslił jak skopiować oprogramowanie
z tomato na inny sprzet z tomato
ta sama wersja oprogramowania
to juz działa !!!!

jeszcze trochę i dla całkiem zielonych przyjdzie chwila która da shibby odpoczać

zielony wgra sobie dany scisle okreslony soft tomato
dogra wszyskie ustawienia z gotowca a jest ich chyba kilkaset
i nie umiejac prawie nic będzie miał cudowny serwer który juz sam bedzie mógł sobie psuć do woli

a shibby odpocznie od setek identycznych pytań

amen

quartiks
Jak pisałem wyżej. Podtrzymuje moja wypowiedz. Oryginalny najnowszy soft działa bez problemu i ze tobie coś zrywało to możne wyjątkowe zdarzenie. Niewidem.
U mnie działał bez problemu jedynie były niewielkie problemy z klientem BitTorrent.
Nie siedzę na forum i nie znam się na Linuksie. Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem i nie przesiaduje tu godzinami. Jeżeli nie odpowiada ci to forum poszukaj innego.
Wgrałem sobie DD-WRT bo ma większe możliwości, jest poręczniejsze i lepsze w użytkowaniu. Nawet nie próbowałem Tomato. Jeżeli nie masz czasu i nie znasz się trzeba było wgrać proste DD-WRT. I tak nie będziesz pod Tomato grzebał i bawił się dodatkowymi pakietami, bo to wymaga czasu i pewnych umiejętności. Ja ich nie mam wiec wybrałem DD-WRT.
Odnośnie oryginalnego softu powinieneś racze zwrócić się do Asusa a nie żalić się na tym forum.
Tak czy inaczej router RT-N16 jest doskonałym sprzętem w tej cenie, choć na początku myślałem raczej o Draytek Vigor 2130n.

shibby

Cytat

I tak nie będziesz pod Tomato grzebał i bawił się dodatkowymi pakietami, bo to wymaga czasu i pewnych umiejętności. Ja ich nie mam wiec wybrałem DD-WRT.

Wszystkie moje opisy kierowane dla tomato sa w 99% kompatybilne z ddwrt. Tak wiec smialo mozesz korzystac z moim tutoriali. Nie wymagaja one sporej wiedzy. Staram sie tak tworzyc paczki i opisy by wymagaly one od uzytkownika jak najmniejszego wkladu i wiedzy.
Kazdy zawsze od zera zaczyna Smile W razie problemow mozesz zreszta smialo pytac.

Prosty przyklad zastosowania optware i moich opisow:
- transmission - sciaga ci np filmy
- napi.search - automatycznie szuka napisy do sciagnietych filmow
- msmtpd - powiadomi cie mailem ze sciagnal ci sie nowy film Smile
- latwo to mozna polaczyc z powiadomieniem sms dla ery i plusa.

A to tylko przyklad mozliwosci konfiguracji i laczenia tutkow a efekt jest "zajebisty" Smile

marian73

Cytat

szalikmars napisał/a:
kolego marian73

shibby wymyslił jak skopiować oprogramowanie
z tomato na inny sprzet z tomato
ta sama wersja oprogramowania
to juz działa !!!!

jeszcze trochę i dla całkiem zielonych przyjdzie chwila która da shibby odpoczać

zielony wgra sobie dany scisle okreslony soft tomato
dogra wszyskie ustawienia z gotowca a jest ich chyba kilkaset
i nie umiejac prawie nic będzie miał cudowny serwer który juz sam bedzie mógł sobie psuć do woli

a shibby odpocznie od setek identycznych pytań

amen
Zapewne jest w tym co robi bardzo dobry, ale niech nie obraża ludzi ktorzy akurat w tej dziedzinie nie sa specjalistami. Jesli ma dosyc na odpowiedzi na glupie pytania to niech sobie da spokoj.

marian73

Cytat

quartiks napisał/a:
Jak pisałem wyżej. Podtrzymuje moja wypowiedz. Oryginalny najnowszy soft działa bez problemu i ze tobie coś zrywało to możne wyjątkowe zdarzenie. Niewidem.
U mnie działał bez problemu jedynie były niewielkie problemy z klientem BitTorrent.
Nie siedzę na forum i nie znam się na Linuksie. Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem i nie przesiaduje tu godzinami. Jeżeli nie odpowiada ci to forum poszukaj innego.
Wgrałem sobie DD-WRT bo ma większe możliwości, jest poręczniejsze i lepsze w użytkowaniu. Nawet nie próbowałem Tomato. Jeżeli nie masz czasu i nie znasz się trzeba było wgrać proste DD-WRT. I tak nie będziesz pod Tomato grzebał i bawił się dodatkowymi pakietami, bo to wymaga czasu i pewnych umiejętności. Ja ich nie mam wiec wybrałem DD-WRT.
Odnośnie oryginalnego softu powinieneś racze zwrócić się do Asusa a nie żalić się na tym forum.
Tak czy inaczej router RT-N16 jest doskonałym sprzętem w tej cenie, choć na początku myślałem raczej o Draytek Vigor 2130n.

Forum z definicji jest miejscem wymiany pogladow. Opisalem ci moj problem, w twoim przypadku moze dzialalo lepiej. Tylko z uporem powtarzam, jesli wydales kupe kasy za taki sprzet to dlaczego zmieniles soft. Mysle że jak by taki shibby (nie jestem wstanie zweryfikowac jego wiedzy bo jestem laikiem) pisal oprogramowanie to bys tylko sciagal aktualizacje i nie martwil sie czy alternatywny soft uwali Tobie modem i po gwarancji. Zrozum kupuje drogi jak na router sprzet, i chcialbym zeby dzialo bez problemu. dla mnie jest porazka instalowanie alternatywnego softu, ktory jak np. Tomato rozwiazal mojeproblemy
Edytowany przez marian73 dnia 29-07-2010 17:01

shibby
nie mam dosyc bo lubie to co robie. A ty przychodzisz na forum i twoj pierwszy post to karcenie najlepszego routera obecnie na rynku.

Pretensje mozesz miec do softu asusa a nie ro routera (sprzetu).
Fakt soft asusa to porazka i nie mowie ze nie ale tylko zmieszales sprzet z blotem piszac ze jest do bani i musisz sie pozbyc tego zlomu i na to musialem zareagowac.

Nie wiem skad pomysl ze obrazam ludzi, bo moje jedyne zadanie na tym portalu to wlasnie sluzyc innym swoja wiedza i pomagac.

Jakbys nie zauwazyl to jeszcze 2,5roku temu bylem tu takim samym szaraczkiem jak inni (widac po mojej dacie rejestracji) ale ponad 5k postow przez ten czas o czyms swiadczy i wlasnie dzieki zaangarzowaniu w ten portal zostalem najpierw mianowany moderatorem, pozniej administratorem a teraz mozna rzecz wlascicielem portalu.

Reasumujac nie podoba sie to poszukaj sobie innego portalu. Nikt cie przeciez tu nie bedzie uszczesliwial na sile.

marian73

Cytat

marian73 napisał/a:
[quote]shibby napisał/a:
nie mam dosyc bo lubie to co robie. A ty przychodzisz na forum i twoj pierwszy post to karcenie najlepszego routera obecnie na rynku.

Pretensje mozesz miec do softu asusa a nie ro routera (sprzetu).
Fakt soft asusa to porazka i nie mowie ze nie ale tylko zmieszales sprzet z blotem piszac ze jest do bani i musisz sie pozbyc tego zlomu i na to musialem zareagowac.

Nie wiem skad pomysl ze obrazam ludzi, bo moje jedyne zadanie na tym portalu to wlasnie sluzyc innym swoja wiedza i pomagac.

Jakbys nie zauwazyl to jeszcze 2,5roku temu bylem tu takim samym szaraczkiem jak inni (widac po mojej dacie rejestracji) ale ponad 5k postow przez ten czas o czyms swiadczy i wlasnie dzieki zaangarzowaniu w ten portal zostalem najpierw mianowany moderatorem, pozniej administratorem a teraz mozna rzecz wlascicielem portalu.
Wreszcie zrozumiales ze mam zastrzezenie do software a nie do hardware

Reasumujac nie podoba sie to poszukaj sobie innego portalu. Nikt cie przeciez tu nie bedzie uszczesliwial na sile.
[/quot
A ty jednak dalej obrazasz ludzi, nie chce mi sie juz dyskotowac z toba. Pewnie posiadasz duza wiedze na temat linuxa i tyle, i dajmy sobie juz spokoj z dyskusja to juz moj ostani post na tym forum. na ktory wyczytalem jakiegos goscia ktory nasmiewal sie z ludzi i stworzyl ranking najglupszych rzeczy jakimi szukajac pomocy skierowali sie na te strone ( np. uwalenie router asus rt wgrywając wersje beta tomato bezposrednio bez). Pozdrawiam
Edytowany przez marian73 dnia 29-07-2010 17:37

shibby
@marian73 wyjdz i przemysl swoje postepowanie. Nie widze ani jednego zdania w ktorym cie obrazilem. EOT.
Edytowany przez shibby dnia 29-07-2010 22:04

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 112

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,442,909 unikalnych wizyt