01 Listopada 2024 07:28:34
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· Szukam zaproszenia n...
· net z telefonu wifi+...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· HUAWEI z światłowodem
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· RT AX 89X
· [S] Asus RT-AC56U
· [Artykuł] Jakie tom...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] Banana pi bpi-r4...
· Połączenie VPN mi...
· [MOD] FreshTomato-AR...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [38]
· Asus TUF-AX3000_V... [24]
· Szukam zaproszeni... [19]
· Jaki router pod O... [5]
· rt-ax88upro częs... [2]
· net z telefonu wi... [0]
· Ruter z tomato [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.148.216
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: POZOSTAŁE :: » Free zone
 Drukuj wątek
Router z możliwością podłączenia dysku+drukarki, modemem ADSL i bajerami
aikon
Witam,

mam nadzieję, że w dobrym dziale założyłem. Generalnie mam spory problem z wybraniem odpowiedniego routera z wifi, spełniającym wymagania:
- co najmniej dwa porty USB do podłączenia dysku twardego i drukarki
- mile widziany modem ADSL (annex A)
- 1 Gb Ethernet
- standard 'n'
- możliwość zmiany softu na alternatywny (taa, pewnie pobożne życzenie : D)

jak tak przeglądam rynek, to prawie idealnie pasowałby Asus DSL-N13, jednak problem z nim jest następujący - podłączony dysk widziany jest jako serwer FTP. A ja mam zamiar tę całą infrastrukturę wykorzystać do współpracy z odtwarzaczem filmów WD TV Media Player, który miałby być podłączony do routera (kablem). A prawdopodobnie to urządzenie tego nie łyknie, jak dysk będzie widziany jako serwer FTP. Najlepiej by było, żeby ten dysk był po prostu widziany jako pewien zasób w otoczeniu sieciowym i żebym miał do tego swobodny dostęp z każdego komputera w sieci - możliwe to jest w ogóle, na jakimkolwiek routerze?

Kolejna sprawa - z tego co widzę, alternatywny software, jakim się tutaj zajmujecie, pisany jest chyba tylko pod routery bez modemu ADSL. Dlatego ostatecznie mogę poświęcić ten modem i kupić sobie osobno (drogie to to chyba nie jest), ale za to mieć opcję rozszerzenia możliwości samego routera.

Już nawet mogę sobie odpuścić ten standard 'n' i gigabitowy ethernet - bo to tak przyszłościowo już myślałem (aktualnie nie mam nawet kart sieciowych w standardzie n, ani gigabitowych), najważniejsze jest dla mnie to, by w pełni współpracowało z dyskiem twardym po USB i drukarką.

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje!
Pozdrawiam.

arteq
podziel to na dwa niezależne urządzenia: modem ADSL z RJ45 oraz router z USB.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

aikon
Okej, pytanie tylko - czy istnieje router spełniający moje wymagania? : P

arteq
częściowo, TPLINK TL-WR1043ND http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd

jeden port USB 2.0
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

aikon
O, fajne urządzenie. Tylko coś zbyt tanie w porównaniu do Linksysów czy Asusów oferujących podobne możliwości Grin

Jak będzie wyglądać sytuacja z podłączeniem drukarki do tego USB?

tymej
Działa Wink Nie wiem jak na oryginalnym sofcie, ale na OpenWRT bez problemów z Samsungiem ML-1640.
Jeżeli chcesz dwa porty USB to trzeba kupić hub. I to nie najtańszy, bo wydajność dysku na takim będzie znikoma.

aikon
No tak, na pewno jakiś hub aktywny.

Ale problem z dyskiem się w zasadzie rozwiązał sam - tak jak pisałem, chcę to wszystko połączyć w sieć razem z odtwarzaczem multimediów WD TV Live Media Player, a on, jak się okazuje, ma Sambę i można podłączyć bezpośrednio do niego dysk przez USB i udostępnić w sieci. To nawet lepiej, bo po pierwsze: dysk będzie bezpośrednio przez USB dołączony do odtwarzacza (lepsze transfery niż po LANie), po drugie: nadal będzie widoczny jako zasób dla wszystkich komputerów w sieci lokalnej.

W każdym razie, ten TP-Link wydaje się być idealnym rozwiązaniem, a przede wszystkim tanim : D

aikon
a proszę mi jeszcze powiedzieć, jak wypada TP-Link TL-WR1043ND w porównaniu z Netgearem WNR3500L? Ten drugi jest stówkę droższy, na papierze jeżeli chodzi o parametry to oferuje praktycznie to samo. Jedyna róznica chyba jest taka, że na Netgear można wgrać inny firmware (Tomato, DD-WRT) niż na TP-linka (open-wrt). A ja jeszcze nigdy tego nie używałem, więc nie wiem, co jest lepsze?
Warto/nie warto dokładać stówkę do netgeara? Wink dzięki
Edytowany przez aikon dnia 04-07-2010 11:30

sasukepl
Różnica jest taka czy chcesz tomato czy openwrt. jak radzisz sobie z linuksem to openwrt i wtedy brać TP-Link TL-WR1043ND(dorównuję w parametrach asusowi) jeżeli tomato to netgear WNR3500L (nie będę na niego nażekał mój mały NAS)

TP-Link TL-WR1043ND
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=9524

Netgear WNR3500L
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=9582

poczytaj i sam postanowisz co wziąćGrin
Asus RT-AC3200 Tomato shibby 140
Wouxun KG-UVD1P w celu nas?uchu wiecie czegoSmile

shibby
ponadto netgear ma 64MB ram (tplink ma 32) ale tplink ma odkrecane anteny a netgear wbudowane.

Tak wiec kazdy ma swoje plusy i minusy. Na oba jest ddwrt, openwrt tylko na tplinka, tomato tylko na netgeara.

Więc odpowiedz, tak jak sasukepl doradzil, sobie na pytanie jaki chcesz firmware uzywac. Jak znasz sie na linixie to openwrt i tplink, jak nie wiesz co to konsola to openwrt omijaj szerokim lukiem i zainteresuj sie tomato i netgearem.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

aikon
OK, zamówiłem TL-WR1043ND. Będę miał dziś lub jutro, to opiszę wrażenia : D

Dzięki wszystkim, którzy pomogli w wyborze!

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 95

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?

92,475,811 unikalnych wizyt