Witam, pojawił sie u mnie ostatnio taki problem na wbudowanej karcie sieciowej (asus p7p55D-E) Wszystko zaczeło się od włączenia livecd Ubuntu, chwila zabawy instalacja na pendrive i tyle, później włączam tradycyjnie Windows 7 i brak sieci (pod Ubuntu 2 minuty wcześniej była)
Już zrobiłem chyba wszystko, odinstalowałem karte, zainstalowałem nowe sterowniki, próbowałem zmieniać szybkość na 100 duplex itd itp i nic...
Dalej mam komunikat kabel sieciowy jest odłączony, poratowałem się wi-fi ale to nie jest rozwiązanie, kabel sprawdzałem z laptopem jest sprawny, router też, a przecież mało prawdopodobne żeby strzeliła karta sieciowa bez żadnego przepięcia elektrycznego ?
Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem ? Pozdrawiam.
//update w biosie karta załączona, podłączyłem komputer do innego routera i na nim nawet nie zaświeciła się dioda LAN... po ponownym uruchomieniu liveCD ubuntu tam też nie ma sieci :/
Edytowany przez macgrzegorz dnia 06-06-2010 10:57
Linksys WAG320N do podzia?u ADSL
Linksys PAP2T do VoipDiscount
D-link DIR-320 Tomato 1.27 ND USB 8744 Ext + Swap + Transmission + Slimrat, heh chyba wiadomo do czego
sprawdz pod lieccd czy widzi karte np knoppixem lub wspomnianym ubuntu.
Karta w ogole reaguje diodami na podlaczenie kabla? A moze diody pala sie caly czas nawet pod odlaczeniu kabla. Jak to ostatnie to karta strzelila.
Jezeli faktycznie karta strzelila to nie ma sie czym przejmowac. Te integry nie sa dobre jakosciowo. Znam conajmniej tuzin osob ktorym zintegrowana karta sie spalila a plyta dziala nadal. Woleli wsadzic jakiegos realteka na pci za 15zl niz oddawac plyte growna na gwarancje i nie miec kompa przez 2-3 tygodnie.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Unifi USW-Lite-16-PoE Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 4x 2TB SSD VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Eureka, odciąłem całkiem zasilanie od komputera wyłącznikiem na zasilaczu, włączyłem ponownie i... działa, nie mam pojęcia co było przyczyną ale znów jest wszystko OK, eh ta złosliwość rzeczy martwych...
Linksys WAG320N do podzia?u ADSL
Linksys PAP2T do VoipDiscount
D-link DIR-320 Tomato 1.27 ND USB 8744 Ext + Swap + Transmission + Slimrat, heh chyba wiadomo do czego
zwiesil sie port. Czesto tak mam w pracy z usb lub COMem. Sam reset wtedy nie pomaga trzeba odlaczyc zasilanie by zeszlo napiecie z kondensatorow W sumie pierwszy raz widze ze z sieciowka tez byla taka przypadlosc ale ja to mowia czlowiek uczy sie cale zycie
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Unifi USW-Lite-16-PoE Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 4x 2TB SSD VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
amikot
13-06-2025 19:58
to forum wygląda na martwe
Maniek91PL
15-05-2025 19:35
witam! było coś gdzieś o obsłudze asus mesh w tomato moze? chętnie bym przetestował u rodziców
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa