Witam,
posiadam 2 sieci.
Jedna u mnie druga u rodziców.
U siebie mam wrt54gl z dd-wrt - podpięte do internetu po ethernecie.
do tego 3 laptopoy po wifi, drukarka z modułem ethernet, oraz 3 kompy stacjonarne, tnuer cyfry, telefon voip i docelowo będzie też TV.
U rodziców jest modemo router thomson - taki bardzo stary który kiedys dawali w promocji za 400zł, do tego jest wpiete 2 tunery cyfry, voip, komputer stacjonarny, czasem na weekend jak przyjezdzamy z braciakiem to 2 lapki.
Niestety to rozwiazanie sie nie sprawdza - ten modem się coś wali i ostatnio nie dosc ze się resetuje to jeszcze ma problem z DYNDNS.
Postanowiłem go wymienić.
Jako modem pojdzie linksys am200 i na pewno wrt54gl.
Teraz pytanie jest takie - czy nowy czy ten z mojejgo mieszkania.
powiedzcie mi czemu powinienem kupić rt-n16 a nie wrt54gl?
zastanawiam się nad uruchomieniem jakiegos prostego nasa - tak aby backupowac dane, miec miejsce na filmiki na muze, miec też miejsce na jakis backup danych.
Czy asus i jest 6mb/s wystarczy? czy i tak nie bede musiał kupić rasowego nasa?
Czy jesli mam juz na chacie 2 inne switche to i tak jak kolwiek wykorzystam gigaeth? czy okablowanie utp5e pociagnie mi gigaeth na odległościach 5-10m?
Czy ktoś z was testował wifi-n a laptopem klasy ThinkPad t400?
to chyba na tyle.
Co kupić wrt54gl za 195 czy asusa za 540? i dlaczego powinienem wydac 350zł wiecej?
powiedzcie mi czemu powinienem kupić rt-n16 a nie wrt54gl?
to tak jakbys porownal mercedesa do malucha
Cytat
zastanawiam się nad uruchomieniem jakiegos prostego nasa - tak aby backupowac dane, miec miejsce na filmiki na muze, miec też miejsce na jakis backup danych.
tego na wrt54gl nie zrobisz asus ma juz rozsadne trasnfery z dysku usb
Cytat
Czy jesli mam juz na chacie 2 inne switche to i tak jak kolwiek wykorzystam gigaeth?
napewno wykorzystasz w pelni setke a router nie bedzie sie pocil. Jezeli wepniesz dwa urzadzenia z gigabitem bezposrednio do routera to wykorzystasz gigabit.
Cytat
czy okablowanie utp5e pociagnie mi gigaeth na odległościach 5-10m?
tak
Cytat
Czy ktoś z was testował wifi-n a laptopem klasy ThinkPad t400?
nie, takiego notebooka nie mam, ale z lenovo n200 i wifi intela dziala dobrze.
Cytat
Co kupić wrt54gl za 195 czy asusa za 540? i dlaczego powinienem wydac 350zł wiecej?
ogolnie odpowiedzialem w pierwszym zdaniu. Tych routerow nie ma co porownywac!!
wrt54gl - procek 200MHz, radio b/g, switch fastethernet, brak usb, jedynie bardzo powolny sdmod, malo flash (4mb), i 16mb ram.
tak jak mowilem to tak jakbys porownywal malucha do mercedesa.
przy obecnych laczach 6,10,20mbps i wiecej poczciwy wrt54 nie wyrabia. Ponadto dzieki wydajnej architekturze asusa spokojnie mozna zrobic z niego maly nas (konfiguracje samby i ftp masz w gui tomato), postawic sobie torrenta i/lub program do sciagania z rapida.
Na koniec powiem ze 195zl za wrt54gl to porazka. Za 190zł masz tplinka 1043nd z usb, gigabitem, radiem N, prockiem 400MHz, 32MB ram i pelnym wsparciem openwrt i coraz lepszym ddwrt.
Reasumujac, jako posiadacz i uzytkownik asua rt-n16 mowie: masz kase na rt-n16? Kupuj bez zastanowieni sie!Edytowany przez shibby dnia 12-05-2010 15:29
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
ok, jutro mam go dostac, jak przez najbliższe 2 tygodnie będą cię piekły uszy to wiedz ze to za moją przyczyną
mam nadzieje ze ten routerek się spisze
dzięki
ps. jeszcze jedno - jaki rozsadny switch 8 portowy gigaeth polecicie?
Edytowany przez yacenty dnia 12-05-2010 15:34
router przyjechał - co prawda z jednodniowym opoznieniem bo w glsie sie pomylili i wsyłali go nie wiadaomo gdzie.
teraz jednak pora na zabawe z tym sprzetem
od czego zaczac? od posadzenia na nim ddwrt mini? przez www czy jakas aplikacja? później to juz pewnie tylko decyzja czy ddwrt czy tomato
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?