23 Listopada 2024 12:11:00
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.219.209.144
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Praca, Administracja - Laptop
fnx
Witam.
Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten temat ale ze względu, ze to hardware to umieściłem tutaj.

Mam pytanko, z jakich lapków korzystacie w terenie i w ogóle do pracy w sieci?
Ja zastanawiam się nad kupnem IBM T 43. Jest to stary już sprzęt ale w końcu IBM oraz tytanowa obudowa.

Co myślicie o tym wyborze?

fnx
A który z serii T jest The Best Pfft ?
Ja preferuje T43 ze względu na czytnik linii papilarnych ale co Wy polecacie?

shibby
uzywalem T43, teraz pracje na lenovo n200 z matryca o wiekszej rozdzielczosci.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

buntownik
ja się bawiłem T40,T500 a mam IBM/Lenovo T400 jest okay. Duże wsparcie pomocy technicznej aktualne drivery w wiekszości zerowe problemy z laptopem i w miare łatwo si ego rozkręca. Ale drugi raz za cene rynkową w PL bym go nie kupił troche przesadzili mimo, ze parametry sa spoksik z tego co pamiętam to mam procek energooszczędny Core2duo 25Wat czerpie podczas gdy iCore3 itd 35Wat... i nie kapuje niby dlaczego tak jest bo ja mam 45nm a iCore3 ma 32nm no ale luzik. Do tego ma gps,modem3G,DDR3 dwie karty grafiki zintegrowana energooszczędna i taka na której gierki jakies tam pójda Quake4 itp. mam 14.1" 1440x900 rozdziałka okay ale chyba wolałbym 15" 1680x1050 o wiele więcej mieści sie na ekranie... waga około 2.5kg. Ale mimo wszystko nie wiem czy bym go kupił ponownie bo patrzac na konkurencje nie widze tutaj szału. Lepiej już miec lapka teraz na iCore3 albo iCore5 za 3 tys. kupujesz i jedziesz... a jak sie zepsuje to czy IBM czy Lenovo czy samsung praktycznie te same komponenty pamięci podobnych firm płyty główne i układy to samo a obudowa to zalezy czy wersja laptopa to biznesowa wersja czy domowa czy do podróży. Tak wszystcy chwalili IBM swego czasu a ja miałem 3 T40/T41 zepsute(układy grafiki) podczas gdy znajomy ma MSI i jest tak banalny do rozkręcenia i poskładania samemu że aż smieszne... znajomy go w ogóle nie szanuje i nic sie nie urwało nic nie pekło i sie nie zepsuło oprócz wentylatora który ze względu na złe warunki użytkowania tak był zabrudzony ze przestał praktycznie działac od brudu. Dla mnie osobiście to nie widze żadnego szału za laptopa który kosztuje około 5tys zł u nas w PL mówie o IBM/Lenovo T serii a zwykłym samsungiem czy MSI na iCore3 za 3tys. zł. Materiały spasowanie sztywnośc konstrukci moim zdaniem w IBM jest gorsza niż w HP, Dell Samsungu czy nawet MSI.... no ale spoksik Smile. Więc na koniec mam IBM i luzik ale nie wiem czy one są warte swojej ceny bo nic więcej od konkurencji nie oferuja za o wiele większe pieniądze. A awaryjnośc podobna.
Bujakka, bujakka

shibby

Cytat

1680x1050

ja mam wlasnie taka u siebie w lenovo Smile matryca ma wtedy 15.4"
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

fnx
A jak myślicie warto kupować T41, 41 lub 43 czy lepiej już coś innego?
Mówię do prac typu net, film jakiś czasami gier zero, pisanie stron, programów, administracja, ogólnie bardziej programowe rzeczy no i ewentualnie firma.

fnx
Hmm, fajnie wygląda ten Hp i nawet ma lepszy procek. Kurde teraz się zastanawiam normalnie Pfft
Matryca nie potrzebna mi aż tak wielka, bo ja będę tez to nosił Pfft

fnx
Kurcze nadal nie wiem. Tak patrzę na aukcje i czytam opinie i zastanawiam się między T60, T61 (tu znalazłem kartę: nVIDIA Quadro NVS 140M ale nie wiem czy to dobry wybór).

Napiszcie czy warto ładować się w stare IBMy czy szukać coś innego np: toshiba czy jeszcze jakaś inna firma. Co Wy na to?

filet187
a może jakiegoś notebooka dosyć wygodne i małe długo trzyma an baterii ja polecam acera d250
atom n270 czyli 1,6ghz z HT 1gb ram 160gb dysk matryca 10" ja mam wersje 1024 lecz teraz sa z większa rozdzielczośća linux jak xp bez problemu działają

dil2
pracowalem na netbooku msi u100 ponad rok maszynka naprawde fajna ale jesli chodzi o zaawansowana prace to niestety nie spelnia wymagan np rozdzialka 1024x600 czesto mniej popularne programy nie skaluja okien poprawnie i klawisze nawigacyjne uciekaja poza ekran
do poprawnej pracy wydaje mi sie ze matryca powinna miec 12"
ale jak ktos ma prace typowo administracyjna to spoko mozna polecic netoobki

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 105

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,387,719 unikalnych wizyt