22 Listopada 2024 22:03:54
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.101.251
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » DD-WRT - firmware
 Drukuj wątek
DD-WRT prawie jak Tomato...
stegano
Tak, zaglądam dosyć często do SVN-a DD-WRT i widzę że panowie na potęgę próbują podrobić pomysły z Tomato, i za wszelką cenę starają się umieścić je w DD-WRT. Jest to sytuacja dla mnie dosyć żenująca i z politowaniem przyglądam się poczynaniom ekipy DD... Na przykład dziś dodają "a class=num" czyli nic innego jak podział na klasy QoS-a jak w Tomato (prawie jak). Wykresy mają już też prawie gotowe, tak więc niedługo będziemy mogli "podziwiać" kiepską podróbkę Tomato w wykonaniu Ekipy DD-WRT.
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach

Damiano
Jednym słowem - żenuła Smile
"Prawie" robi różnicę Grin
Edytowany przez Damiano dnia 15-10-2006 12:56
------------------------------------------------------
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF Grin
[b]Pan J?zek i kurczaki r?wnie? u?ywaj?

bigl
Powiem szczerze - nie bardzo rozumiem waszą niechęć do DD. Soft jak soft - znam gorsze i lepsze. Ma parę funkcji, których nikt inny nie ma i wielu osobom może się podobać. A jak się dobierze odpowiedni build to i w miarę stabilny potrafi być. Wink

Pomysł wykresów i klas w Tomato jest świetny ale już jak to samo pojawi się w DD to już źle. Podobnie było z komentarzami do kodu Tomato - wszystko na D jest złe a wszystko na T jest super. Może bez przesady z tym - apeluję o spokojne zdroworozsądkowe podejście! Smile

A teraz jeszcze oceniacie niezrealizowany pomysł. Dajcie chociaż go zrobić i potem oceniajcie! Smile
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

stegano
Pożyjemy zobaczymy Smile

Slig
Ja tam nie jestem przeciwny DD, ale jak sobie czytałem odnośnie WRT, szczególnie o "recovery from bad flash" to miałem wrażenie, że większość problemów p/t "działał x czasu i padł" dotyczyła wgranego softu DD... Już nawet pomijam krążące opinie o "stabilności" DD... Faktem jest że sam go nigdy nie testowałem więc raczej nie mam wiele do powiedzenia, ale jak się przejrzy tabelkę porównawczą softów w "Artykułach" to widać że Tomato ma 90% bajer-funkcji DD. Poza tym "T" jest mniejszy, lżejszy, ma super QoS a do tego Jonathan Zarate w standardzie Smile który wprowadza całkiem nowe technologie, a nie tylko dorabia kopiowane protezy do starego kodu...
E3200 + Tomato by Shibby 140

dsy
Hmm szczerze powiedziawszy , to używam DD-WRT od jakiś 2 tygodniu . Jedyną rzeczą która mnie denerwuje jest właśnie ten QOS. Nieznam się na typowych systemach ,ale Tomato faktycznie mi się podoba ale ciągle to nie jest wersja "stabilna" i nie wiem czy instalować i męczyć się z bugami jeśli działa mi dobrze DD (no oprócz tego QOSa)

stegano

Cytat

dsy napisał/a:
Hmm szczerze powiedziawszy , to używam DD-WRT od jakiś 2 tygodniu . Jedyną rzeczą która mnie denerwuje jest właśnie ten QOS. Nieznam się na typowych systemach ,ale Tomato faktycznie mi się podoba ale ciągle to nie jest wersja "stabilna" i nie wiem czy instalować i męczyć się z bugami jeśli działa mi dobrze DD (no oprócz tego QOSa)

Będę szczery, aż do bólu... Bugi w Tomato to pestka w przeciwieństwie do DD-WRT.
Ostatnio w SVN DD-WRT można było przeczytać coś takiego:
np.
maybe fix for reset button not working
albo
fix to the fix

Nic dodać nic ująć...

Slig
Możesz mi wierzyć, że "T" jest stabilny i nie ma czegoś takiego jak męczenie się z bugami, bo on nie ma bugów. Też się tego obawiałem i chciałem wgrywać HyperWRT. Powiedziałem kumplowi - wybieraj co mam wgrać Smile i wygrał Tomato (thnk U!). Bardziej odpowiedni byłby numer wersji 7.0, a nie 0.07, istniejące "błędy" to kosmetyka, na którą nie zwraca się praktycznie uwagi (chyba jest jakiś 1 poważnieszy z trybem WET - pisał o tym stegano). Soft od linksysa jest 10x bardziej niedopracowany.
Z resztą sam zobacz post w dziale Tomato p/t bugi i problemy, to zobaczysz na czym te "błędy" polegają Smile
E3200 + Tomato by Shibby 140

dsy
No przyglądam się tym bugam od dłuższego czasu. Rzeczywiście nie są to jakieś poważne. Zastanawia mnie tylko jeden, ktoś kiedyś pisał ze Tomato miał problemy z przypisywaniem IP statycznych które dawał provider. Akurat tak się składa ,że mam chello i 3 adresy zewnetrzene. Jeśli to jest poprawione to jeszcze dzisiaj go zainstaluje Grin
Edytowany przez dsy dnia 15-10-2006 23:12

stegano
Tylko takiego ustawienia używam i nigdy problemu nie doświadczyłem.

dsy
Świetnie o to mi właśnie chodziło. W takim razie biorę się za instalowanie...

arteq
Nic w tym dziwnego :] Wcześniej czy puźniej BS by uzył tego kodu(Tomato). Zenujace jest to ze BS zapewne bedzie tez uzywał tych ulepszen w wersji komercyjnej... Nie uzywam obu tych softów wiec niewiem do konca jakie nowinki wnoszą, ale zapewne spore(hehe IMO nie zawsze potrzebne Wink

PS: Wypróbujcie OpenWrt z dodatkiem x-wrt - miodzio :] Leciuchny soft jak cholera.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

robsonn
Co tu duzo mowic.
Pomidor jest tylko jeden i Jonathan tez jest tylko jeden Wink Takze on jeden wie czym zamierza (lub nie) nas uraczyc w przyszlosci.
Powiem szczerze, zreszta to juz mowilem, ze nie mam niecheci do samego softu a tym bardziej ludzi uzywajacych go. Niestety nie podoba mi sie polityka BS (coraz bardziej komercyjna) oraz podejscie wiekszej czesci ludzi z forum DD uznajac ten soft za jedyny i najlepszy.
Smialem sie czytajac watek o Tomato na forum DD, ktory ktos wstawil. Odrazu chcieli go blokowac/usuwac jakies bany Wink Sa zalosni myslac, ze uzywaja jedynego/najlepszego firmware. Po prostu gul im skoczyl, ze laduja siano w BS, a on tak na prawde ma ich nieco w .... Powiedzmy sobie szczerze, bo to widac, ze Slayerowi nie zalezy na skonczeniu DD i usuniecu bledow - przeciez za co mialby dostawac siano pozniej ? Bo nie chce mi sie wierzyc, ze patrzac w changelog czy SVN musza naprawiac jedna rzecz nascie (dziesiat) razy w przeciagu np. 6 miesiecy.
Poza tym wersja platna softu z "specjalnym qos" to zenada. Niestety BS sam zle poskladal swoj sofcik i zrobienie na nim mp. podzialu z predkoscia gwarantowana i maxymalna jest po prostu niemozliwe Wink Zawsze (nawet przy uzyciu mojego skryptu) ogranicza statycznie.

A tak jak koledzy wyzej pisali - bledy w Tomato sa smieszne i nie maja w 90% nic wspolnego ze stabilnoscia/wydajnoscia. Pare rzeczy musi byc przeszlifowane, ale to drobiazgi. Btw. Jon to perfrkcjonista, co bylo widac juz po jego softach z serii Tofu. Zreszta Tomato jest oparty na poprzednich osiafgnieciach na tym sfcie. Podziwiam tez Jonathana za to, ze przepisal wszystkie najwazniejsze rzeczy w jajku sam od poczatku Shock Czyszczac, upraszczajac, optymalizujac.
Poza tym jakby ktos nie wiedzial to koncowka wersji to numer kompilacji firmware Wink

Nie wiem jak inni, ale ja jestem wyznawca nowego kultu ... Tomato Grin

A mialo byc krotko ...
Sorry za OT

P.S. Zapomnialbym, ze juz dziala w Polsce PayPal takze nic tylko zakladac konta i uzyc przycisku DONATE, a nawet niech to bedzie 2 euro Wink ale jesli 500 osob wysle Jonathanowi 2 euro to juz cos z tego bedzie ;D
Edytowany przez robsonn dnia 16-10-2006 02:05
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

bigl

Cytat

robsonn napisał/a:
Smialem sie czytajac watek o Tomato na forum DD, ktory ktos wstawil. Odrazu chcieli go blokowac/usuwac jakies bany Wink

Możesz podać link do tego wątku? Bo śledzę forum DD od paru miesięcy i pierwsze słyszę o czymś takim. Właśnie wyszukałem wszystkie wątki o Tomato i nigdzie nie ma żadnego bana itp. Za to jest normalna dyskusja na temat funkcji Tomato i tego jak działa:

http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopi...php?t=4087
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

md
bs: 'and this firmware is not dealing fair. all selfmade tools are binary only and without gpl source. this firmware is not fully gpl and opensource but dd-wrt is'
moze czas by ktos przypomnial bs'owi ze oferujac platna wersje 'deluxe' rowniez powinien udostepnic don zrodla...

stegano

Cytat

md napisał/a:
moze czas by ktos przypomnial bs'owi ze oferujac platna wersje 'deluxe' rowniez powinien udostepnic don zrodla...

Wszystko jest w źródłach, wystarczy samemu skompilować i masz wersje specjal. BS bierze kasę za to że on kompiluje wersje specjalną.

dsy
No to faktycznie jest coś nie tak z tym DD. Wiadomo jak ludzie czują ,że mogą zarobić to będą specialnie przedłużać bugi (tak jak M$). Narazie tomato chodzi mi 14 h. Jak narazie spisuje się bardzo dobrze , QoS wkońcu działa tak jak powinien , dziwię się ,że ludzie mają z tym problem bo chyba prościej się już nie da go ustawić. Naprawdę soft jest niezły i czuje ,że i ja będę kultował Tomato.

pozdrawiam
beginner of Tomato 0.07.0812

md

Cytat

stegano napisał/a:
Wszystko jest w źródłach, wystarczy samemu skompilować i masz wersje specjal. BS bierze kasę za to że on kompiluje wersje specjalną.

coz, nie ma obowiazku dostarczac wersji skompilowanych
ciekawie jakby sie bs zachowal gdyby na sieci zaczely sie pojawiac sie wersje special kompilowane przez uzytkownikow...
a jesli dochodzi do cenzury na jego forum to obawiam sie ze projekt ddwrt idzie w slady sveasoft
Edytowany przez md dnia 16-10-2006 14:44

Turtle

Cytat

md napisał/a:
coz, nie ma obowiazku dostarczac wersji skompilowanych
ciekawie jakby sie bs zachowal gdyby na sieci zaczely sie pojawiac sie wersje special kompilowane przez uzytkownikow...

wystarczy troche poszukac... - i mozna wersje special znalezc Grin
ale imo oplaca? sie zaplacic te 20euro chociazby aby miec dostep do forum dla klientow - oplaca sie? bo sie zastanawiam Grin

stegano

Cytat

Turtle napisał/a:
wystarczy troche poszukac... - i mozna wersje special znalezc Grin
ale imo oplaca? sie zaplacic te 20euro chociazby aby miec dostep do forum dla klientow - oplaca sie? bo sie zastanawiam Grin

Zdebilowaciałeś ? Jak nie masz na co kasy wydawać to możesz tutaj wrzucić Wink
http://openlinksys.info/viewpage.php?...?page_id=8

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,298,740 unikalnych wizyt