23 Listopada 2024 06:30:24
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.76.183
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » OpenWrt - firmware
 Drukuj wątek
Scrypty, QoS, WLAN, WAN
jormich
Witam,
Mam prośbę, czy mógłby ktoś trochę wyklarować w kwestiach, które mnie dręczą. Mam parę problemów z openwrt (Kamikaze 8.09.2 z X-Wrt), które pewnie wynikają z faktu, że słabo siedzę w Linuksie i posługuję się głównie interfejsem.

Po pierwsze to dziwny jest wynik polecenia "ifconfig" (to akurat komenda). Wszystkie porty/karty mają takie same MAC adresy). Druga sprawa to vlany. Sa 2 vlany zainstalowane "z automatu" i pokazane jest 6 portów, przy czym port 5 jest w obu vlanach). Ponadto nie ma opisu, który port jest od czego.

Następna sprawa, to że ruter nie rutuje "z automatu". Ping z klienta na LANie dochodzi do WANu i nie przechodzi dalej. Nie widzę w X-Wrt, żadnych ustawień, które by mogły mieć na to jakiś wpływ. Mam static adres na WANie i powinno chodzić, a nie chodzi.

Kolejna sprawa to skrypty. Jak je załadować? Mam skrypt z generatora Robsona w tym stylu:

TCA="tc class add dev vlan1"
TFA="tc filter add dev vlan1"
TQA="tc qdisc add dev vlan1"
SFQ="sfq perturb 10"

tc qdisc del dev eth0 root
tc qdisc del dev eth1 root

tc qdisc del dev vlan1 root
tc qdisc add dev vlan1 root handle 1: htb default 13

tc class add dev vlan1 parent 1: classid 1:1 htb rate 2000kbit
$TCA parent 1:1 classid 1:10 htb rate 1000kbit ceil 2000kbit prio 0
$TCA parent 1:1 classid 1:11 htb rate 500kbit ceil 2000kbit prio 1
$TCA parent 1:1 classid 1:12 htb rate 100kbit ceil 2000kbit prio 3
$TCA parent 1:1 classid 1:13 htb rate 400kbit ceil 2000kbit prio 2

$TQA parent 1:10 handle 10: $SFQ
$TQA parent 1:11 handle 11: $SFQ
$TQA parent 1:12 handle 12: $SFQ
$TQA parent 1:13 handle 13: $SFQ

$TFA parent 1:0 prio 0 protocol ip handle 10 fw flowid 1:10
$TFA parent 1:0 prio 1 protocol ip handle 11 fw flowid 1:11
$TFA parent 1:0 prio 3 protocol ip handle 12 fw flowid 1:12
$TFA parent 1:0 prio 2 protocol ip handle 13 fw flowid 1:13

iptables -t mangle -A POSTROUTING -p icmp -j MARK --set-mark 10
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 556 -j MARK --set-mark 10
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 8000 -j MARK --set-mark 10
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 22:23 -j MARK --set-mark 10
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 443 -j MARK --set-mark 10
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p udp --sport 1024:65535 -j MARK --set-mark 10
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 995 -j MARK --set-mark 11
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 25 -j MARK --set-mark 11
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 110 -j MARK --set-mark 11
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 143 -j MARK --set-mark 11
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 80 -j MARK --set-mark 11
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 21 -j MARK --set-mark 12
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 1024:65535 -j MARK --set-mark 12

...i chciałbym go załadować i zrobić tak, żeby nie było żadnych innych ustawień QoS. Czy można to zrobić przez X-Wrt? Czy można to w takiej postaci wkleić do plikuFrownetc/config/qos? Inna opcja, o której myślałem to wrzucić go do plikuFrownetc/init.d/custom-user-startup. Z tym, że tutaj chyba wymagany jest znaczek "&" na końcu każdej komendy, o ile dobrze rozumiem opis.

Kolejna sprawa, to że router nie widzi karty wi-fi. Czy trzeba to jakoś manualnie ustawić?

Jeśli chodzi o sprzęt to posługuję się BuffaloWHR-G125 i Asusem WL500Pv2

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyjaśnienia
Edytowany przez jormich dnia 27-03-2010 02:10
michu

obsy

Cytat

Po pierwsze to dziwny jest wynik polecenia "ifconfig" (to akurat komenda). Wszystkie porty/karty mają takie same MAC adresy).

Jeżeli źle coś zostało wykryte to tak może być. Generlanie powinny być o 1 większe, ale nie masz się czym przejmować i tak będzie działać.

Cytat

Druga sprawa to vlany. Sa 2 vlany zainstalowane "z automatu" i pokazane jest 6 portów, przy czym port 5 jest w obu vlanach). Ponadto nie ma opisu, który port jest od czego.

Bo nie czytałeś jak jest zbudowany switch w broadcomach. Pięć portów jest fizycznych, one są połączone do szostego który je łączy i wchodzi do cpu. Całość jest podzielona na vlany, a ten szósty występuje tam właśnie z tego powodu że przez niego leci cały ruch. Poczytaj o tym.

Cytat

Następna sprawa, to że ruter nie rutuje "z automatu". Ping z klienta na LANie dochodzi do WANu i nie przechodzi dalej. Nie widzę w X-Wrt, żadnych ustawień, które by mogły mieć na to jakiś wpływ. Mam static adres na WANie i powinno chodzić, a nie chodzi.

Ruting działa od samego początku, zanim cokolwiek skonfigurujesz. Wiec problem jest u Ciebie w konfiguracji bo np. ISP obniża TTL lub ustawiłeś taką samą klasę adresową jak poprzedni ruter. Ale nie napisałeś co i jak ustawiłeś, więc jak zwykle nikt zgadywać nie będzie tego.

Cytat

Kolejna sprawa to skrypty. Jak je załadować? Mam skrypt z generatora Robsona w tym stylu:

Nie możesz tego do /etc/config/qos wsadzić, to ma inną składnie. Jak już to do tego pliku custom-startup, tylko dostosuj go do openwrt (nazwy interfejsów itd)

Cytat

Kolejna sprawa, to że router nie widzi karty wi-fi. Czy trzeba to jakoś manualnie ustawić?

Jeśli chodzi o sprzęt to posługuję się BuffaloWHR-G125 i Asusem WL500Pv2

No to o którym w końcu mówimy Smile Obraz to broadcomy i wifi powinno bez problemu działać.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

jormich
Dzieki obsy za wyjaśnienia.

btw Używam tych firmwarów: openwrt-brcm47xx-squashfs.trx i openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx

Kwestie o których pisałem dotyczą obu ruterów, które podałem. MAC adresy (WAN i LAN) są takie same na bank (zgaduję, że są to wirtualne interfejsy, ale mimo wszystko, mac adresy powinny być różne), a wifi moduł jest niewykrywany, stąd wszystkie są takie same. Piszę o tym, bo wiem, że powinny być 3 mac adresy dla 3 intefejsów: dla WAN, dla LAN i dla wifi.

Jeśli chodzi o ruting, to interfejsy są na różnych sieciach: LAN 192.168.1.1/24, a WAN na 10.10.10.100/24 (gateway 10.10.10.1) i nie mogę spingować z klienta na LANie adresu 10.10.10.1. Jest łączność między 10.10.10.1 i 10.10.10.100. (sorki, ale okazuje się, że nie ma łączności między 10.10.10.1 a 10.10.10.100). I mogę spingować z klienta adres 10.10.10.100 (WAN). Te same ustawienia działały na innych firmwarach (tomato, ddwrt). Nie jestem podłączony do internetu, robię to u siebie na 2 kompach podłączonych do routera.

A tak przy okazji, powiem do czego to wszystko potrzebne. Robię projekt, w którym chcę przetestować te 3 Linuxowe firmwarey i porównać ich efektywność w ich funkcji QoS. Chcę przepuścić ten sam ruch sieciowy przez ten sam skrypt i na tym samym ruterze i porównać ich wyniki. Mam nadzieję, że nie będą identyczne. Ma to sens w ogóle taki test, twoim zdaniem?
Edytowany przez jormich dnia 27-03-2010 15:34
michu

obsy
Zły firmware używasz. Dla 8.09.2 używaj brcm-2.4 inaczej właśnie wifi nie masz. Użyj backfire to będziesz miał wifi na jądrze 2.6.

Kompletnie nie ma sensu takie porównanie Smile Różne firmware mają różne wersję jądra z różnymi dodatkami, więc takim testem możesz co najwyżej wykazać że coś może więcej przewalić danych. Jeżeli skrypt będzie taki sam to ma działać tak samo, więc tu nawet nie ma co sprawdzać. IMHO

jormich
Dzięki za zwrócenie uwagi na wersje softu.

Co do rutingu, to sprawa była w błędnym ustawieniu portów w vlanach na Buffalo. Zaraz po wgraniu są błędne ustawienia i po zmianie jest już OK.
Porty 0 1 2 3 5 mają być na lan a porty 4 5 na wan. Przynajmniej u mnie tak chodzi.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z twoją oceną mojego projektuSmile Ponadto wydaje mi się, że twoja wypowiedź jest sprzecznaSmile o ile ją dobrze rozumiem. Z jednej strony mówisz, że firmwary są różne (jądra, moduły ect), i różnica może być w "przewalaniu danych" (cokolwiek to znaczy), a z drugiej strony twierdzisz, że na tym samym skrypcie osiągniesz taki samym wynik w QoS (delay, jitter, lost).

Według mnie, właśnie dlatego, że firmwary są nieco różne, to różna może być ich efektywność w QoS. Chcę to po prostu sprawdzić. Oczywiście test będzie dotyczył konkretnych wersji, a nie będzie dowodził generalnej przewagi jednego projektu nad drugim.
Tak czy siak, zrobię te testy i zobaczymy co wyjdzie...
Jakbyś miał jakieś sugestie co do tej sprawy, to miło by było gdybyś się nimi chciał podzielić.

PS
Czy "IMHO" coś znaczy?
michu

arteq
http://pl.wiktionary.org/wiki/IMHO
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

jormich
Niestety, jak ładuję ten skrypt Robsona do /etc/init.d/custom-user-startup to qdisc(s) nie są widoczne przez system i nie ma znaczenia jaki interfejs podaję (próbowałem eth0.1, vlan1, br-wan, eth0) i nic. Jest widoczne "markowanie" dla fw, ale nie są widoczne qdisc(s)
Ma ktoś jakiś pomysł, jak załadować ten skrypt?
Dodam, że ten skrypt wszedł bez problemów na tomato i ddwrt, więc jest ok.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Edytowany przez jormich dnia 27-03-2010 20:57
michu

obsy
Przecież nie musisz się zgadzać, od tego jest forum Smile

Dlaczego uważasz że coś powinno być inaczej? Inaczej będzie markował pakiety?
Inaczej je do kolejek wrzucał? Jeżeli to te same klasy i algorytmy to niby inaczej ma reagować ruch w sieci?

seba_d28
Witam
ja mam inny problem.
U mnie na wrt54gl backfire 10.03-rc1 brcm-2.4 nie działa QoS pod luci nie działa w poprzedniej wersji 8.09.2 było ok.
Jak jaki soft załadować żeby mieć jądro 2.6 pod wrt54gl 1.1
Pozdrawiam.

obsy
bcm47xx.

I jak zwykłe: słowo "nie działa" nic nie znaczy. Opisz chociaż co się dzieje, bo tak to po prostu się żalisz.

jormich
Jak firmware używa różnych modułów to może być różnie. Ponadto efektywność może być inna, bo inne mogą być ustwienia fabryczne. Do tego kompatybitolność z harwarem może też grać rolę.

Ale mam jescze do Ciebie pytanie odnośnie implementacji QoS. Załadowałem ten skrypt. Potrzeba było dodać na początku skryptu:

insmod sch_htb >&- 2>&- &
insmod sch_sfq >&- 2>&- &

To znaczy, będąc precyzyjnym, wydaje mi się, że załadowałemWink Mam bowiem pokazane qdisc(s). Coś takiego:

disc pfifo_fast 0: dev eth0 bands 3 priomap 1 2 2 2 1 2 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1
qdisc htb 1: dev eth0.1 r2q 10 default 13 direct_packets_stat 0
qdisc sfq 10: dev eth0.1 parent 1:10 limit 128p quantum 1518b perturb 10sec
qdisc sfq 12: dev eth0.1 parent 1:12 limit 128p quantum 1518b perturb 10sec
qdisc sfq 11: dev eth0.1 parent 1:11 limit 128p quantum 1518b perturb 10sec
qdisc sfq 13: dev eth0.1 parent 1:13 limit 128p quantum 1518b perturb 10sec

Ale chciałem sprawdzić klasy i filtry czy są Ok i próbowałem poleceń
tc -r/-s class
tc -r/-s filter
i nic nie pokazuje. To tak ma być? A jeśli powinny być pokazane, to może wiesz, co jest nie tak.
Pozdro
michu

seba_d28
Obsy dzięki
już działa był wyłączony w Initscripts
Pozdrawiam

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 113

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,350,978 unikalnych wizyt