zamierzam zbudować małą sieć, jak na dołączonym zdjęciu - 3 budynki - około 6 komputerów
posiadam taki sprzęt :
Linksys WRT54G z tomato
Tp-link WR543
antene YAGA
switche
http://zapodaj.net/3e88755c4d50.jpg.html
łącze internetowe będzie zainstalowane w Budynku nr 1 i wpięte w Linksysa WRT54G z Tomato
czy mogę w ten router podpiąć antenę ( jaka by była odpowiednia - dookólna czy panelowa )
chce by Budynek nr 3 łączył się bezprzewodowo, a Budynek nr 2 kablem bezpośrednio do Linksysa.
DOM1 - DOM3 odległość maksymalna to 150m - połączenie radiowe
DOM1 - DOM2 odległość połączenia kablem to około 30m
moje drugie pytanie to czy jak np do linksysa podepne dwa komputery w gniazda LAN a resztę po radiu to czy będę mógł podzielić równo łącze za pomocą generatora?
spliner załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Jeśli po radiu mają się łączyć tylko 2 urządzenia dom1-dom3 to ja bym dał panele lub jeśli masz YAGI to daj drugą YAGI.
używając generatora jeszcze na hyper-wrt dzielenie łącza czy po kablu czy po wifi nie sprawiało problemów. chociaż niektórzy pisali że im nie działa.
na tomato nie powinno być problemu.
a np jakbym chciał dopiąć jeszcze jeden budynek później to nie lepiej kupić teraz antenę dookolną ?
jeśli można to proszę jeszcze o dobór odpowiedniego modelu takiej anteny ( dookólnej jak i panelowej )
i jeszcze taka kwestia - bo ten linksys wrt54g ma dwie antenki i jak podpiąć taką większą np dookolną ? zostawić jedną małą i kablem duża w drugie gniazdo ?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?
servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?