27 Listopada 2024 17:58:19
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.96.17
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
WIECZNY PROBLEM Z 6MBITAMI :(
Adaxus
Witka

Błagam ludzie pomóżcie bo już mi psychika siada...
Pacjent linksys wrt54 gs4 i tomato 1.27
Żeby 6mbit nie szło podzielić, żeby 2-3 mogły komfortowo korzystać z internetu Sad ?!
Shibby ustawiał mi w nim skrypty i dalej dupa zbita.

Jeden User gra w CSa nałogowo i bez przerwy narzeka że pingi skaczą.
drugi raczej korzysta tylko z NK. A trzeci z GG i stron www...

I jak to jest, że wszyscy narzekają a zużycie łącza nie przekracza 5-10% :/
Czy problem moze być w WIFI ?
Mój router stoi za oknem ( ale od wewnątrz w pokoju ) moze to być powodem ze odbijane są jakies fale czy co ? Klientom wymieniłem anteny na mocne panelówki ( odległość klient-linksys to jakies 50m ).
Przy linksysie mam dwa baty po 9dBi.

Czemu tak sie dzieje ?
Nie mozna tego raz na zawsze zrobić zeby każdy miał OK ?

arteq
ja powiem tak ustaw czas połaczen na 1800, ostatnio dla lgolebio pomagałem ale z 12mb
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

Adaxus
no wlasnie to moze byc zwiazane z polaczeniami, a jak ustawiac te wartosci TCP i UDP.

Bo jak ten od CSa resetuje router to potem mowi ze jakis czas jest OK :>

arteq
w tomato jest taka mozliwosc. Nie wskarze Ci palcem(o tu o) bo nie uzywam tomato Smile
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne

CyberBlady
Ustaw WIFI na jedną antene np A i zobacz jak pingi. Smile
Gdy miałem aktywne dwie anteny to rwało na Wifi
SmileWRT54G-TM Tomato 1.25
SmileWNR3500Lv2 Tomato 1.28.0000 MIPSR2-123 K26 USB AIO

Adaxus

Cytat

arteq napisał/a:
w tomato jest taka mozliwosc. Nie wskarze Ci palcem(o tu o) bo nie uzywam tomato Smile

U mnie wygląda to tak:
xs.to/image-FC5E_4B939DA2.jpg

Cytat

CyberBlady napisał/a:
Ustaw WIFI na jedną antene np A i zobacz jak pingi. Smile
Gdy miałem aktywne dwie anteny to rwało na Wifi

No własnie od zawsze mnie dziwiło jak działają te dwie anteny ? Jedna wysył druga odbiór ? Czy jak !?

Mam zamiar kupić właśnie jakąs mocniejszą antene do tego linksysa... Czy jakbym kupił np. dwie i ustawił w różnych częściach dachu to będzie to działać ?
Edytowany przez Adaxus dnia 07-03-2010 13:42

arteq
nawiazane na 1800
Pozdrawiam, Artur

Adaxus
A jak myślicie - komputer GIENEK ma chyba dość słaby sygnał i jakośc, może to być przyczyną niestabilnego działania całej sieci ?

xs.to/image-ADE9_4B93BCFA.jpg

Adaxus

Cytat

belliash napisał/a:
Jak juz to raczej tylko Gienek_PC mialby problemy - nie cala siec. Choc jakos jest polaczenia jest wrecz powiedzialbym fatalna, ale to raczej na osobny temat.
Inna sprawa... Krzysztof_PC jest podlaczony po kablu prawda? On tez ma takie problemy?

Nie - krzysztof_PC jest też wifi tylko akurat teraz był OFFLINE.
On raczej nie odczuwa tego bo siedzi tylko na WWW a jakość zasięgu ma lepszą od gienka ale słabszą od sebastiana.

Dziwi mnie to ze ten "sebastian" narzeka na PING w CSie ?

lookaka
Po pierwsze sprawdź rzetelnie jakie pingi mają klienci do Twojego routera, najlepiej więcej niż standardowe 4 ;) - Start/Uruchom - cmd i tam (ping IP_ROUTERA -t) - po kilku minutach będziesz wiedział wiele a jak przerwiesz działanie poprzez Ctrl + C to jeszcze będziesz miał statystyki ;) - jeżeli tutaj będzie kiepsko to już będziesz wiedział, że choćbyś dzielił stabilne łącze 50Mbit to niewiele to zmieni ;)
Możesz również z ciekawości sprawdzić realny transfer między klientami np. udostępnij jakiś katalog z dużym plikiem na komputerze podłączonym po kablu i ściągnij ten plik na komputerze podłączonym przez wifi (na wszystkich tych których użytkownicy narzekają) - podziel wielkość ściągniętych danych przez czas i zobaczysz ile wyciąga Twoje łącze)
Jeżeli powyższe testy wypadną niekorzystnie to pokusiłbym się również o "wyjście" z anteną na zewnątrz - kup/pożycz jakąś np. yagę z kawałkiem kabla, zamontuj ją na zewnątrz i powtórz testy jeszcze raz.

Adaxus
No ping jest chyba ok jak po wifi leci 1ms... Czasami tam skoczy np. do 60ms ale to czasami.

Testowałem również transfer między klientami. No i powiem ze z tym co mam najlepszy transfer to wyciągam 8Mbit max - i to jeszcze wtedy gdy mój komputer jest podłączony pod router kablem... jak ja jestem po wifi ( a linksys jest praktycznie za scianą ) to juz transfer spada...

Antene zewnętrzną to chciałbym i tak i tak i nie chodzi o pieniądze tylko o to czy temu GIENKOWI sie jeszcze jakosc nie pogorszy Sad

A tu rysunek usytułowania klientów
xs.to/image-C5BD_4B94B911.jpg

lookaka
...a rozważałeś czy za cenę spokoju byłbyś skłonny podłączyć klientów na dole skrętką? Oczywiście zakładając, że nie wiąże się to z jakąś skrajną demolką w budynku :) Na mój gust klient, nazwijmy go "8%" ma zdecydowanie za niski zasięg, ten 20% też nie rewelacja - jeszcze zależy czym mierzone te procenty...

Ewentualnie żeby na początek ograniczyć prace testowo-instalacyjne, podłącz mocniejszą antenę dookólną do pomidora "na żywca" w mieszkaniu i zobacz co wtedy... :)

Adaxus
tak też będe chciał zrobić Smile
wiesz skrętka to moze być problem bo trzebaby dużo wiercić a jeszcze wiecej kombinować... A czy można w linksysie korzystać niezależnie z dwóch anten ? Że np. jedna jest z jednej strony bloku a druga z drugiej ? to by rozwiązało problem bo wtedy bym pogodził wszystkich z lepszym zasięgiem

lookaka
Nie, tak to nie będzie działało albo jeżeli już to będzie działało źle. Lepiej daj drugi AP z innym ssid (np. mogę polecić WAR54GS) czy w sumie na testy cokolwiek tam masz, po czym się można spodziewać stabilnej pracy.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 69

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,997,071 unikalnych wizyt