Urządzenie oficjalnie nazwane jest NanoStation M5 5GHz Indoor/Outdoor AirMax 16dBi CPE (na pudełku) lub NanoStation M5 5GHz Indoor/Outdoor MIMO 16dBi CPE (na samej obudowie). Samo urządzenie pracuje tylko i wyłącznie na paśmie 5GHz, chociaż w handlu yostępny jest oczywiście odpowiednik tego urządzenia pracujący także w paśmie 2.4GHz (nazywa się... NanoStation M2).
Zawartość pudełka
Jak w większości produktów Ubiquiti wyposażenie pudełka jest skromne. W środku znajduje się tylko
- samo urządzenie
- dwie plastikowe opaski do mocowania do masztu
- adapter PoE
- kabel zasilający dla adaptera
- jedna mała karteczka zaświadczająca że ten produkt jest kompatybilny w wymaganymi dyrektywami (w kilku językach)
Brak jest jakiegokolwiek przewodu sieciowego czy instrukcji obsługi.
Sam adapter PoE wygląda jak większość tego typu elementów u innych dostawców, chociaż jest sygnowany przez Ubiquiti. Dostarcza on 15V i 0.8A.
Urządzenie wykonane jest z białego plastiku, matowego z tyłu i błyszczącego z przodu. W dolnej części znajduje się klapka osłaniająca dwa gniazda ethernet RJ45 oznaczone jako Main i Secondary oraz przycisk reset. Tylna część obudowy skrywa jeszcze siedem różnokolorowych diod LED - power, LAN1, LAN2 (zielone) oraz czteropunktowy wskaźnik mocy sygnału radiowego (czerwona, pomarańczowa oraz dwie zielone). Długość obudowy to bez mała 30cm, trudno więc nazwać to "nano". Z tyłu znajdują się charakterystyczne obejmy pozwalające na instalacje całego urządzenia ma maszcie.
Sprzęt
Wewnątrz produktu znajdziemy chip Atherosa AR7420, taktowany zegarem 400MHz, 8MB pamięci flash oraz 32MB pamięci RAM. Całość uzupełniają dwa porty ethernet 1Gbps oraz dwie wbudowane anteny 16dBi.
Radio potrafi pracować w trybie A/N (5GHz), osiągając 150Mbps+ (2x2 MIMO). Sama moc radia, po zniesieniu blokady regionu w oprogramowaniu, to maksymalnie 27dBm, co przekłada się na 500mW! Takie możliwości oznaczają że można to urządzenie wykorzystywać do tworzenia linków do 15km (wg procenta).
Oprogramowanie
Domyślnie urządzeniu przypisany jest adres 192.168.1.20, login ubnt, hasło ubnt.
Oryginał
Standardowo urządzenie przychodzi z zainstalowanym systemem AirOS w wersji 5. Zawiera ono chyba wszystkie przydane w codziennym życiu funkcje; omawianie jego nie jest celem niniejszego opisu. Trzeba tylko zaznaczyć, że to oprogramowanie dostępne jest także w języku polskim. Oprócz tego dostajemy oczywiście różne statystyki i zestawienia - opcje te są omówione na oficjalnym wiki firmy Ubiquiti: http://www.ubnt.com/wiki/index.php?ti...le=AirOS_5. Można włączyć dostęp do systemu przez ssh, telnet (do całego filesystemu!), dostępny jest także watchdog, snmp czy monitoring przepływności.
XM.v5.1# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on / type squashfs (ro)
none on /proc type proc (rw,nodiratime)
none on /sys type sysfs (rw)
tmpfs on /var type tmpfs (rw)
dev on /dev type tmpfs (rw)
none on /dev/pts type devpts (rw)
Dostępne jest firmware DD-WRT, ale wymagana jest jego aktywacja (czytaj: trzeba zapłacić). W zamian dostajemy normalne, znane większości funkcje.
OpenWrt
Dostępne jest także OpenWrt, jako że samo urządzenie pracuje na znanej architekturze Atherosa. Wersje testową wydania 10.03 można znaleźć pod adresem: http://downloads.openwrt.org/backfire...ta/ar71xx/
Oprogramowanie można wgrać na dwa sposoby:
- przez www, wykonując upgrade firmware z poziomu gui AirOS
- przez tftp
Wgrywanie oprogramowania przez tftp obywa się w podobny sposób jak w innych urządzeniach - trzeba odłączyć zasilanie, wcisnąć i trzymać przycisk reset, podłączyć zasilanie. W przeciągu 10s mamy czas na załadowanie nowego firmware wykorzystując klienta tftp.
Wydajność
Wg wyników na sieci udaje się przy dwóch takich zestawach zestawić połączenie na 125Mbps na 2km. Takich testów na zewnątrz nie robiłem, ale posłuzyłem się zwyczajną kartą Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AGN [Kedron] Network Connection (rev 61) która obsługuje pasmo 5GHz, na dodatek także w kanałach 40MHz. Ustawienia Nanostation zostały zaprezentowane poniżej na screenshotach.
Do pomiarów posłużył program iptraf w wersji 2.0.4 który znajduje się już w urządzeniu. Adresy zostały ustawione na stałe. Laptop oraz Nanostation zostały ustawione w linii poziomej w odległości ok 3m.
Wyniki pomiarów:
$ ./iperf -c 192.168.1.20
Client connecting to 192.168.1.20, TCP port 5001
TCP window size: 16.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[ 3] local 192.168.1.21 port 50233 connected with 192.168.1.20 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 72.1 MBytes 60.4 Mbits/sec
[ 3] local 192.168.1.21 port 50234 connected with 192.168.1.20 port 5001
[ 3] 0.0-10.0 sec 72.6 MBytes 60.9 Mbits/sec
[ 3] local 192.168.1.21 port 50230 connected with 192.168.1.20 port 5001
[ 3] 0.0-10.0 sec 72.7 MBytes 61.0 Mbits/sec
Domyślne ustawienia, serwer został właczony po stronie Nanostation.
Wyniki dały rezultat na poziomie 7,6MB/s. Być może da się osiągnąc jeszcze więcej - jak wiadomo ten Intel nie należy do czołówki wydajnościowej produktów.
Zakończenie
Urządzenie pracujące w paśmie 5GHz stosuje się zwykle jako element sieci szkieletowej dostawcy. Czy ma sens zastosowania takiego urządzenia również w domu? W chwili kiedy to piszę, mój laptop pokazuje 28 dostępnych sieci pracujących w paśmie 2,4GHz; wieczorem ta liczba się podwoi. W paśmie 5GHz jest 0 (słownie: zero) dostępnych sieci, więc pasmo jest, jakby to powiedzieć, bardziej dostępne. Niestety nie wszystkie urządzena obsługują takie pasmo - komórki, tańsze karty radiowy zwykle obsługują niestety tylko to zaszumione 2,4GHz.
Ale jeżeli budujemy sieć szkieletową, jeżeli mamy urządzenia końcowe pracujące w tym paśmie - myśle że warto.
---
Opisywany sprzęt został przekazany do testów przez firmę MOUSE Systemy Komputerowe, która m.in. prowadzi sklep internetowy ze sprzętem sieciowym dostępny pod adresem http://sieci.sklep.pl/, a także dostępna jest na allegro (szukajcie użytkownika gsrw005 - to jednocześnie użytkownik naszego forum). Oczywiście u niego też możecie dokonać zakupu tego urządzenia. Serdecznie dziękujemy.
Edytowany przez obsy dnia 05-03-2010 16:36
dodam ze na youtube sa fajne filmiki dotyczace instalacji Nanostation. Polecam!
recenzja jak zwykłe - pełna klasa :-)
co do zastosowan urządzenia to jak napisano nie zawsze i nie wszędzie :-)
PS1: Dziwie sie ze w Warszawie nie wykryło zadnych sieci na 5Ghz, u mnie w Suwałkach jest tego co najmniej 5-6 sieci.
PS2: Moze zrobiłeś "kopie bezpieczeństwa" AirOS'a. Ciekawe czy to by poszło na Routerstation Pro. ?
Edytowany przez arteq dnia 05-03-2010 17:46
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
hmm, nie widze sekcji download na strone ubnt. Z checia by wypróbował.
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
Witam. Chcialem sie zapytac urzytkownikow tego urzadzenia jak naprawde ono dziala? Glownie chodzi mi o transfer w sieci lokalnej? Moze ktos laczy sie takimi urzadzeniami na odleglosci okolo od 300m do 700m? Jakie transfery realnie sa mazliwe na tych odleglosciach? Bede mogl na tym osiagnac jakies 10mb/s moze 12mb/s podczas kopiowania w sieci lokalnej? Jak jest ze stabilnoscia tego urzadzenia? Nie zawiesza sie i nie gubi polaczenia? Da sie kupic takie urzadzenie z antena dookolna? albo czy jest mazliwosc podpiecia anteny dookolnej do niego?
ja mam dwie M5 loco a więc te pól mniejsze. Działa super. Przez 2 ściany szczytowe (link miedzy blokami, płyta żelbeton + stalowe wzmocnienia) na odległości 30m mam link spięty na 90mbps. Transfery rzędu 4MB/s. Stabilność 100%.
Cytat
Da sie kupic takie urzadzenie z antena dookolna? albo czy jest mazliwosc podpiecia anteny dookolnej do niego?
nie ale możesz kupić dwa takie urządzenia i spiąć razem. (z portu secondary lecisz co primary na drugim urzadzeniu). Plus tego jest taki że oba porty są na PoE a wiec zasilisz je jednym zasilaczem.
Jak testowałem loco w mieszkaniu (2 ściany, odległośc 10m) to spiął mi się na 270mbps i miałem transfery po 10MB/s
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Hmmm "Przez 2 ściany szczytowe (link miedzy blokami, płyta żelbeton + stalowe wzmocnienia) na odległości 30m mam link spięty na 90mbps." Brzmi calkiem dobrze tylko nie wiem jak to sie ma do odleglosci300 albo 700m? Loco ma troche slabsza antene i to jest jedyna roznica miedzy nimi? Sa jakies filmiki na youtubie z tym ze na odleglosci 2km transfer jest 6,5MBps. Ale filmik filmikiem a ja wole opinie kolegow z polski.
hmmm. Drozesze to juz tez nie chce ale chodzi mi o jak najlepszy transfer w sieci. Jak bym uzyskal te 100Mbps realnie to byl bym w 100% zadowolony. Teraz jeszcze jak sprawa wyglada z transferem? Chodzi mi o to bo testy pokazuja 70Mbps upload i 70Mbps download. Teraz pytanie jest takie podczas samego kopiowania uzyskam pelne 100Mbps? Czyli jakies 12MB/s?
Brzmi calkiem dobrze tylko nie wiem jak to sie ma do odleglosci300 albo 700m? Loco ma troche slabsza antene i to jest jedyna roznica miedzy nimi?
kolega spokojnie spina linki na loco ma parę kilometrów.
Pamiętaj że jakakolwiek przeszkoda (w moim przypadku ściany budynków) są gorsze niż odległość. takie 300-700m w czystym eterze to on łyknie spokojnie i może nawet na ponad 200mbps.
Cytat
Chodzi mi o to bo testy pokazuja 70Mbps upload i 70Mbps download. Teraz pytanie jest takie podczas samego kopiowania uzyskam pelne 100Mbps? Czyli jakies 12MB/s?
ale kolega wie ze w wifi transfer dzieli sie na pol i odejmuje szyfrowanie, pakiety kontrolne itd? Przy idealnym linku na 270-300mbps osiągniesz właśnie te 10MB/s. przy linku 70mbps osiągniesz więc gdzieś ok 3-4MB/s
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Hmmm jak bym byl pewny ze bedzie pieknie sie zapinal na te 270Mbps to bym bral od razu. Szkoda ze niema mazliwosci przetestowania tego sprzetu. Bo wydac 500zl czy nawet 600 na 2 linki a potem sie okaze ze transfer bedzie taki sam jak mam teraz to sie chyba potne.
shibby pytanie jeszcze takie. Piszesz 270mbps do 300mbps. Z opisow wynika wszedzie ze to jest do 150mbps wiec jak to jest? Tu taki cytat: "Ubiquiti Networks NanoStation M5 to urządzenie standardu 2x2 MIMO. Połączenia wykonane na NanoStation działają znacznie wydajniej oraz na większych dystansach niż dotychczas. Realna wydajność to 150+ Mbps oraz zasięg ponad 15 km. Przewidziane do pracy na zewnątrz. "
Zauważyłem jeden błąd w opisie recenzji. Porty w NanoStation M5 na moich antenkach są 100Mbit (data produkcji 02/21/2010, soft 5.1.2). Swojego czasu próbowałem w domu podpiąć bezpośrednio do sieciówki gigabitowej antenkę - niestety tylko 100Mbit wykryło. Tutaj nawet dowód z panelu konfiguracyjnego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8...ec8d2.html
Co do samych antenek - na odległości ok 260 metrów(ustawione na pałę bez jakiejś większej kalibracji) przy sygnale -47 dBm anteny osiągają wyniki
Upload - pełne 100Mbit
Download - około 85 Mbit
Także dają one rade i polecam serdecznie wszystkim tego typu rozwiązanie.
main jest głównym, secondary służy do podpięcia drugiego ubnt. Tak wiec jezeli masz dwa takie urzadzenia obok siebie to nie musisz ciagnac dwóch kabli sieciowych (i zasilacz ich 2x PoE). Wystarczy ze zasilisz pierwszy z nich i przez port secondary podlaczysz drugi.
Ja mam 2x Nanostation M5 nano. Jest o połowe mniejsza i ma LAN 100mbps. reszta bez wiekszych zmian. Gorąco polecam to urządzenie.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?